Foto: Werichova vila ožila, na Kampu se vrací divadlo. Možná září až moc novotou, směje se Pospíšil

Foto: Werichova vila ožila, na Kampu se vrací divadlo. Možná září až moc novotou, směje se Pospíšil
Werichova vila žije, vybubnujte to do světa!
Sobota 17. června měla být původně datem slavnostního otevření, ale pro průtahy s kolaudací muselo být odloženo na 30. června. Nevadí, právě začíná otevření symbolické v podobě dvoudenního kulturního festivalu.
Račte tudy! Od sobotního rána v zahradě vily a v jejím podkroví probíhají komentované prohlídky, koncerty jazzových kapel a různá divadelní představení pro děti i dospělé.
Praha 1 za dvouletou opravu vily zaplatila zhruba 35 milionů korun. Radnice hledala využití pro vilu dlouho. Nadaci Jana a Medy Mládkových ji chtěla půjčit už v roce 2008 za 23,8 milionu korun a nadace měla vilu opravit na své náklady. Nové vedení po volbách v roce 2010 ale smlouvu nepodpořilo. O novém využití vily hlasovali i občané, nejvíc jich podpořilo projekt Musea Kampa. Nadace platí Praze 1 za nájem objektu zhruba 600.000 korun ročně.
Foto: Milan Bureš
Kultura ČTK Milan Bureš, Kultura, ČTK
Aktualizováno 17. 6. 2017 18:05
Werichova vila na pražské Kampě se poprvé otevřela veřejnosti. Slavnostně otevřena sice bude až 30. června, v sobotu dopoledne zde ale odstartoval dvoudenní kulturní festival "Werichova vila žije!". Po mnohaleté rekonstrukci byla vila v pátek zkolaudována a Nadace Jana a Medy Mládkových obdržela od Prahy 1 klíče. Ve vile vznikne společensko-kulturní centrum. Plánována je stálá expozice věnovaná Werichovu životu, připomene také Osvobozené divadlo, Jiřího Voskovce a Jaroslava Ježka nebo válečný konflikt v Evropě. Vedle Wericha bude vila připomínat i další osobnosti, které v ní žily, například filologa a národního buditele Josefa Dobrovského nebo básníka Vladimíra Holana.
 

Právě se děje

Další zprávy