Forman bude bojovat o diváky se Shrekem

13. 2. 2007 12:00
New York - Goyovy přízraky si pro vstup do amerických kin zvolily nelehké soupeře. Léto je jedním z vrcholů sezony a tradičně tam míří předpokládané hity.
Goyovy přízraky
Goyovy přízraky | Foto: HCE

Goyovy přízraky si světovou premiéru odbyly na podzim ve Španělsku, kde se film také natáčel. České premiéry na konci ledna se zúčastnila hvězdná delegace v čele s režisérem Milošem Formanem, který právě v Národním divadle zkouší Dobře placenou procházku.

V dramatu Miloše Formana si zahrál Stellan Skarsgard, který  ztvárnil malíře Goyu, Natalie Portmanová krásnou oběť inkvizice Inés a španělský herec Javier Bardem krutého inkvizitora Lorenza. kromě Portmanové a Bardema do Prahy zavítal i scenárista filmu Jean Claude Carriére.

Ještě v době české premiéry nebylo známo, kdy snímek pronikne do amerických kin. Podle čerstvého oznámení Hollywood Reporteru to bude v létě, sezoně oddechových blockbusterů; letos se v zámoří objeví třetí Shrek nebo třetí Piráti z Karibiku.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Přízraky jsou milostným příběhem i politickým příběhem plným násilí. Příběhem krásné ženy z fascinujícího období dějin - přál bych si, aby každý náš film byl takhle dobrý," říká Samuel Goldwyn Jr. ze společnosti Samuel Goldwyn Films, která film zprostředkuje americkým divákům.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Uvedení v amerických kinech filmu zajišťuje možnost ucházet se o Oscary, za rok tak může Miloš Forman navzdory nepříliš příznivým kritikám zopakovat oscarový úspěch, který zaznamenal s filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus. Ty stejně jako Goyovy přízraky vytvořil s producentem Saulem Zaentzem.

Před Goyovými přízraky Forman natočil Muže na měsíci, příběh komika Andy Kaufmana v podání Jima Carreyho, který měl premiéru v roce 1999.

 

Právě se děje

Další zprávy