Firma provozující Febiofest už ho nesmí pořádat. Hledám nového vlastníka, tvrdí Fenič

ČTK ČTK
10. 10. 2022 10:57
Společnost provozující filmový Febiofest jej už nesmí dál pořádat. Uvedl to zakladatel a dlouholetý prezident festivalu Fero Fenič. Do vlastnictví získal zpět ochranné známky Febiofestu a hledá nového provozovatele. Současně odstoupil z funkce čestného prezidenta.
Fero Fenič
Fero Fenič | Foto: ČTK

"Ochranné známky Febiofest a Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest, které se mi podařilo znovu získat zpět do svého vlastnictví, nesmí bez mého souhlasu užívat žádná třetí osoba. Společnosti, která MFF Praha - Febiofest dosud provozovala, tímto zároveň končí právo MFF Praha - Febiofest pořádat dál," uvedl.

Febiofest v předchozích letech pořádala společnost ředitele Kamila Spáčila, která ji podle Feniče dovedla k insolvenci. Fenič v pondělí uvedl, že jubilejní 30. ročník chystaný na duben příštího roku se neuskuteční. Buď se podaří najít subjekt, který by akci převzal a pokračoval v tradici, nebo festival skončí.

"Nemám už v mém věku dost sil a energie, abych to znovu převzal, ale hledám všechny způsoby, jak Febiofest, moje dítě, zachránit, aby mohl žít dál," dodal jednasedmdesátiletý režisér a producent.

Před deseti lety se kvůli úbytku sil a zdravotním problémům rozhodl omezit činnost svého úspěšného filmového a televizního studia Febio a festivalu se vzdát. Jeho nezadluženou a úspěšnou společnost Febiofest za úřední odhad získala v závěru roku 2012 firma Erbia Holding, která byla jediným zájemcem.

"Přijal jsem i podmínku, že formou externí spolupráce zůstanu po požadovanou dobu čestným prezidentem. Ředitel, kterého jmenovala, však pak po třech letech získal festival do svého vlastnictví, v rozsahu původní smlouvy, tedy i s mým závazkem," popsal Fenič situaci, kdy se majitelem stal Spáčil.

Špatné hospodaření a ztráta dobrého jména

Fenič podle svých slov nemohl do provozu společnosti nijak zasahovat ani o ní nebyl informován a často musel jen bezradně přihlížet, jak se Febiofest vzdaloval jeho původním představám a cílům.

Současně se prohlubovalo špatné hospodaření společnosti, na jehož konci je v současnosti podle Feniče insolvence. Tato situace poškozuje dobré jméno Febiofestu jako jednu z největších kulturních událostí Prahy, jeho spolupracovníků i jeho samotného, i když už deset let festival nepořádá, zdůraznil.

Fenič chce dosavadnímu provozovateli Febiofestu zabránit, aby v této činnosti dál pokračoval. Získal zpátky od Úřadu průmyslového vlastnictví ochranné známky, protože vlastník neplnil podmínky smlouvy o prodeji společnosti Febiofest.

"Tímto jakékoliv jeho další spojení s Mezinárodním filmovým festivalem Praha - Febiofest a značkou Febiofest považuji za ukončené. Devětadvacetiletá tradice mě zavazuje, a to i za cenu dočasného přerušení festivalu, zachránit hlavnímu městu jeho největší filmovou akci," uvedl. 

 

Právě se děje

Další zprávy