Filmový festival Be2Can bude velká nádhera. Nabídne i retrospektivu Paola Sorrentina

Hana Slívová Hana Slívová
22. 8. 2017 14:57
Festival Be2Can, který v České republice od roku 2014 představuje snímky z "áčkových" festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, odhalil program. Kromě dvanáctky snímků, jež letos bodovaly v Evropě, promítne divákům retrospektivu oblíbeného italského režiséra Paola Sorrentina. Festival proběhne v Praze 4. až 10. října, poté se přestěhuje do Plzně, Olomouce, Ostravy a Zlína.
Velká nádhera se letos bude na festivalu Be2Can také promítat.
Velká nádhera se letos bude na festivalu Be2Can také promítat. | Foto: Medusa Distribuzion

Organizátoři festivalu Be2Can, který tuzemskému publiku tři roky představuje snímky promítané na festivalech v Benátkách, Berlíně a Cannes, odhalili letošní program.

Festival otevře canneskou Zlatou palmou oceněné severské drama Čtverec o toleranci a rovnosti a uzavře ho německý thriller s tématem pomsty Odnikud.

V hlavní kategorii diváci uvidí dalších deset snímků:

Film Zabití posvátného jelena inspiroval festivalový vizuál, na němž je vyobrazená herecká "shooting star" Barry Keoghan. Tento herec hrál i v nedávno uvedeném Nolanově Dunkerku. 

Vizuál letošního festivalu Be2Can.
Vizuál letošního festivalu Be2Can. | Foto: BeěCan

"Vybrali jsme si ho, protože klademe důraz na nové a talentované tvůrce a herce. Barry Keoghan je jedním z nich. A navíc jsme všichni chroničtí hypochondři," řekli při včerejším uvedení vizuálu v pražských Kasárnách Karlín organizátoři festivalu.

Be2Can letos počítá i s vedlejší sekcí, již pod názvem Božský Sorrentino věnuje italskému režisérovi Paolu Sorrentinovi. Diváci tak uvidí jeho sedm filmů včetně v České republice populární Velké nádhery a Mládí. Naopak nepočítá se s uvedením seriálu Mladý papež.

"Formální virtuos Sorrentino je typ režiséra-vizionáře, který je jedněmi oslavován jako objevitel skutečné životní krásy, druhými zpochybňován coby sebestředný manýrista často zaměňující hloubku za povrchní úžas," říká umělecký ředitel Be2Can Aleš Stuchlý.

"Historicky první česká kompletní retrospektiva dosavadního Sorrentinova díla by v sedmi zastaveních ráda celou problematiku ještě prohloubila a nabídla dosud nejucelenější pohled na tvorbu," dodává. 

Festival se bude konat v pražských kinech Světozor, Evald a Lucerna od 4. do 10. října, od 12. do 18. října v Plzni, Olomouci, Ostravě a Zlíně.

 

Právě se děje

Další zprávy