Zrodila se hvězda, potřetí. Lady Gaga dle prvních ohlasů září v remaku slavného filmu

Lady Gaga při premiéře filmu Zrodila se hvězda na Torontském filmovém festivalu.
Foto: ČTK/AP
Reuters Reuters, AFP
10. 9. 2018 19:15
Lady Gaga bude nominována na Oscara, prorokuje americká kritika po zhlédnutí nového filmu nazvaného Zrodila se hvězda. Slavná zpěvačka zde přebrala roli, kterou před ní hrály Judy Garlandová a Barbra Streisandová.

Ve dvaatřiceti letech na stříbrném plátně debutuje americká zpěvačka Lady Gaga. Účinkuje v novém filmu nazvaném Zrodila se hvězda, jejž 4. října začnou promítat česká kina. Když ho Gaga včera představila na Torontském filmovém festivalu, označila se za "obyčejnou newyorskou holku, kterou jen doteď nikdo nepozval na herecké zkoušky".

Popová hvězda známá extravagantními kostýmy a hity jako Born This Way ve filmu ztvárnila začínající zpěvačku.

Jde přitom v pořadí už o třetí remake stejné látky - první film s názvem Zrodila se hvězda do kin přišel roku 1954 a účinkovala v něm Judy Garlandová, v 70. letech následovala verze s Barbrou Streisandovou a Krisem Kristoffersonem v hlavních rolích.

"Vždy jsem chtěla hrát ve filmech. Tohle je víc, než o čem jsem kdy snila," sdělila Lady Gaga v Torontu a zopakovala, jak je poctěna příležitostí ve snímku účinkovat.

Zrodila se hvězda, potřetí. Lady Gaga dle prvních ohlasů září v remaku slavného filmu | Video: Reuters

Všechny písně, které Gaga na plátně zpívá s hereckým kolegou Bradleym Cooperem, prý natočili naživo. "V tom, jestli to předtáčet, nebo zpívat naživo, jsme od začátku měli jasno," doplnil Cooper.

Film Zrodila se hvězda vypráví o countryovém zpěvákovi Jacksonu Mainem (hraje ho Bradley Cooper), který potká začínající zpěvačku Ally v podání Lady Gaga.

S dívkou, která si toho času ještě přivydělává jako servírka, se postupně spřátelí, začne se o ni starat, až se do ní zamiluje.

Jackson ale zápasí se závislostí, hvězdnými manýry a také zdravotními potížemi - nepřetržitým šelestem v uších, který jej rozptyluje.

Zatímco Jacksonova kariéra tak stagnuje, Ally naopak vystřelí vzhůru a postupně se zbavuje traumat, například z toho, že má příliš velký nos nebo že není dost hezká bez make-upu.

Film s Bradleym Cooperem a Lady Gaga začnou česká kina promítat 4. října. | Video: Vertical Ent.

"Vycházela jsem z vlastní zkušenosti. Často se mi stávalo, že jsme napsala píseň a producenti ji chtěli dát jinému zpěvákovi. Musela jsem se své vlastní hudby držet zuby nehty," vysvětluje Lady Gaga, která si prý podobně jako hrdinka filmu v devatenácti letech připadala ztracená. "Tahala jsem se s klavírem od baru k baru, ale věřila jsem v úspěch a nikdy jsem to nevzdala."

Později prý Lady Gaga s producenty zápasila například o to, jak má na pódiu vypadat, a vzdorovala stereotypním představám o ženské kráse.

"Vždy jsem na to šla odjinud. Nikdy jsem se nesnažila vypadat sexy, nebo prostě jen jako jiné ženy. Chtěla jsem být sama sebou," líčí.

Snímek ovšem představuje výrazný milník také v kariéře třiačtyřicetiletého filadelfského rodáka Bradleyho Coopera. Nejenže ve filmu účinkuje, zároveň ho jako svůj režijní debut natočil a ještě zde poprvé před kamerou zpívá.

Herec známý ze snímku Terapie láskou se prý na roli připravoval po dobu šesti měsíců. "Příprava byla nejtěžší. Když jsem začal zpívat, zjistil jsem, že to neumím. A když jsem se začal učit hrát na kytaru a klavír, došlo mi, že neumím ani to," vysvětluje Cooper.

Lady Gaga už má svůj herecký debut za sebou, před třemi roky účinkovala v páté řadě televizního hororového seriálu American Horror Story - Hotel. Za tento výkon získala prestižní cenu Zlatý glóbus. Přesto teď Gaga za skutečný přelom označuje až účinkování ve Zrodila se hvězda.

"Když jsme začínali natáčet, potřásli jsme si Bradleym rukama. On mi řekl: teď jsi herečka. A já mu odvětila: a z tebe je muzikant," líčí Gaga sblížení dvou umělců, které jinak spojují italské kořeny.

Scény odehrávající se na pódiích štáb natáčel na obřích hudebních festivalech včetně kalifornské Coachelly a anglického Glastonbury.

Podle deníku USA Today se snímek na Torontském filmovém festivalu dočkal tří ovací vestoje - prvních ještě během Cooperova úvodního projevu, druhých po skončení a třetích na tiskové konferenci, kde hovořila Lady Gaga. A příznivé hlasy už zaznívají také od kritiků - například Steve Weintraub ze serveru Collider.com předpovídá, že Lady Gaga bude za svůj výkon nominována na Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy