Zpěvačka Aneta Langerová ztvární hlavní roli ve filmu 8 hlav šílenství o básnířce vězněné v gulagu

15. 6. 2017 14:18
Zpěvačka Aneta Langerová si zahrála hlavní roli ve filmu 8 hlav šílenství o nespoutané ruské básnířce Anně Barkovové, která před a po druhé světové válce strávila přes dvacet dva let v sovětských lágrech a vyhnanství. Film režisérky Marty Novákové půjde do kin 12. října.
Aneta Langerová v hlavní roli filmju 8 hlav šílenství | Video: MARFAFILM

Režisérka Marta Nováková dokončila film 8 hlav šílenství po více než osmi letech, během kterých také studovala dobové dokumenty a podnikla cestu na Sibiř, kde byla hlavní hrdinka filmu, básnířka Anna Barkovová, vězněná. Spíše než básně Barkovové jí podle jejích slov inspirovaly Anniny ironické, sarkastické dopisy a deníkové zápisky. "Je v nich naprosto přesně obsažena hrůza doby,"  říká.

Při psaní scénáře si vypomohla názvem jedné novely Barkovové 8 hlav šílenství a rozdělila film do osmi kapitol. Vzniklo tak osm formálně různých krátkých filmů, z nichž každý má svůj odlišný vizuální styl. "Mohla jsem si dovolit ironii, občas i nemístný humor, animace, nejrůznější výtvarné a filmařské stylizace, literární odkazy a i realismus," doplňuje Nováková.

Vladivojna La Chia (feat. Oto Klempíř & Aneta Langerová) - Karaganda 35
Vladivojna La Chia (feat. Oto Klempíř & Aneta Langerová) - Karaganda 35

Mladičká Anna Barkovová měla v roce 1921 před sebou hvězdnou kariéru, právě jí vyšla první sbírka a řada lidí jí prorokovala, že zastíní i Alexandra Sergejevič Puškina. O pár let později už se ale tísnila v nákladním vagónu, který směřoval do neobydlených stepí Kazachstánu. Nebylo to však jediná cesta ani jediný lágr. Anna Barkovová nakonec strávila v táborech sovětského Gulagu a ve vyhnanství dvacet dva let, během nichž vznikla také novela 8 hlav šílenství.

Zpěvačku Anetu Langerovou, která ztvránila postavu Anny, zaujalo hlavně to, jakým způsobem a za jakou cenu dokázala Barkovová hájit své názory a tvorbu, která reflektovala tehdejší dobu.

Rozhodlo gesto v klipu

"Anetu jsem oslovila, zda by do snímku nenazpívala duet. Sešly jsme se, povídaly jsme si. Seděla přede mnou charismatická osoba, velmi vtipná, velmi inteligentní. Pečlivě jsem se podívala na její klipy a rozhodlo jedno skvěle zahrané gesto v jednom z nich. Díky němu jsem pak nabídla Anetě hlavní roli," vypráví Marta Nováková.

"Hlavou mi proběhlo, že Marta blouzní," popisuje Langerová svoji bezprostřední reakci na nabídku. "Postupně ve mně ale rostla zvědavost, jestli bych takovou úlohu vůbec zvládla a jaké to je, hrát ve filmu."

Vedle Anety Langerové si ve filmu zahrála i Zuzana Fialová, Marie Štípková, Viktorie Čermáková, Pavel Zedníček, Tomáš Jeřábek, Martin Sitta, Miroslav Táborský, Sabina Remundová nebo Luboš Veselý. Průvodní píseň složila hudebnice Vladivojna La Chia, Aneta Langerové v ní hostuje. 

 

Právě se děje

Další zprávy