Zombie válčí s Pittem. V popcornovém hitu, míní kritici

Kultura Kultura
4. 6. 2013 21:54
Světová válka Z od Marca Forstera kritiky moc nebaví
Brad Pitt
Brad Pitt | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nesnadnou cestu na filmové plátno zažívá film Světová válka Z režiséra Marca Forstera (Quantum of Solace ) s Bradem Pittem v hlavní roli. Snímek vychází ze stejnojmenné knižní předlohy, v níž spisovatel Max Brooks popsal historii pandemie zombií a jimi vyvolanou celosvětovou katastrofou. Filmový příběh však bude úžeji zaměřený na  pracovníka OSN Gerryho Lanea (Brad Pitt), který se bude snažit o nalezení léku.

Forster a jeho tým se ale dlouhodobě potýkali s problémy. Vzhledem k problémům se scénářem musela být přetočena poslední třetina snímku, což k hrůze společnosti Paramount zvýšilo rozpočet na 200 miliónů dolarů. Na poslední chvíli také studio vyřadilo spekulace postav o původu zombií v Číně, což zatím prý stejně neuspokojilo tamní cenzory.

Krátce po světové premiéře v Londýně již přicházejí první recenze filmu, z nichž mnohé jsou velmi kritické.  

„To, co jsme dostali, je sbírka uměřeně násilných stereotypů, jež si nelámou hlavu s humorem nebo vnitřní koherencí. Lane cestuje z Philadelphie (představované zde Glasgow) do Nova Scotia přes New York, New Jersey, Jižní Koreu, Izrael a Wales a na cestě se nestane skoro nic, co by mělo vliv na konečný výsledek," zmiňuje Robbie Collin z Telegraphu.

Ani Daily Mail novinku moc nepochválil. „Žádný ze scénáristů ze sebe nevydal to nejlepší a film nese nepopiratelné znaky toho, že jej dalo dohromady hollywoodské studio posedlé získem označení zábavy pro celou rodinu. Takřka veškeré násilí se odehrává mimo obraz. Se zklamáním musím říct, že konečný produkt je mnohem konvenčnější než kniha a vyhýbá se jejím nejzajímavějším a nejinovativnějším kvalitám," míní Chris Tookey.      

Některé dojmy jsou o něco smíšenější. „Zombie se stávají ve filmech příliš archetypálními a je potřeba něčeho skutečně inovativního, aby to ospravedlnilo vynaložení peněz na návrat do světa nemrtvých. Ačkoliv to má Světová válka Z svoje dobré momenty, není prostě dost kreativní nebo originální. Tím nechci říct, že nestojí za zhlédnutí," napsal Stefan Pape pro HeyUGuys.

Pozitivněji se o filmu vyjádřil Roger Friedman na stránce Showbizz411. „Tohle není Králova řeč. WWZ je  popcornový film na úrovni Dne nezávislosti a stejně jako onen letní hit, Forsterův film nikdy neupadá a je vždycky zábavný." 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy