Jak dopadly hvězdy z Harryho Pottera? Z Radcliffa se stal zombík a Watsonové mainstreamová Kráska

Martin Svoboda Martin Svoboda
12. 6. 2016 9:29
Hvězdy Harryho Pottera Daniel Radcliffe a Emma Watsonová připravují nové filmy, které nemohou být víc rozdílné. Jeden bude svéráznou bizarností pro festivalové diváky, druhý blockbusterem s potenciálem na stamilionové tržby. Setřásli už mladí herci "harrypotterovskou" nálepku?
Daniel Radcliffe v novém filmu Swiss Army Man
Daniel Radcliffe v novém filmu Swiss Army Man | Foto: A24

Každý herec sní o velké roli. Když je ale příliš velká, dopadá to leckdy nemile. "Odstrašujícím" případem mohou být protagonisté Star Wars. Mark Hamill se sice chytil v dabingu, ze stínu Lukea Skywalkera ale nevystoupil. A Carrie Fisher dokonce nabyla dojmu, že když ji George Lucas obsadil do role princezny Leiy, zničil jí život.

U dětských hvězd vyhasnutí prakticky očekáváme, ať už poklidné jako u Haley Joela Osmenta, hvězdy Šestého smyslu, nebo bouřlivé ve stylu Macaulay Culkina, notoricky známého ze Sám doma a bezpočtu veřejných skandálů.

Skepticky se tedy sledovala i budoucnost tria z Harryho PotteraDaniela Radcliffa, Emmy Watsonové a Ruperta Grinta. A ačkoliv kletbu ikonické role zcela nesetřásli, nezdá se ani, že by se v nejbližší době plánovali předávkovat nebo vyloupit banku.

Zombie Harry míří do Varů

Sám Harry, Daniel Radcliffe, se v posledních dnech připomněl kouzelným necenzurovaným trailerem na snímek Swiss Army Man. Ten u nás zatím nemá stanovenou distribuční premiéru, uvidíme ho ale na karlovarském festivalu a vzhledem k tomu, jakou energií na pohled srší, by mohlo jít o jednu z nejsvéráznějších a nejpříjemnějších podívaných letošního ročníku. Nebo o úplnou pitomost.

Na pohled připomíná populární kousky Humr či Realita. Příběh na hranici snu a skutečnosti vypráví o trosečníkovi (Paul Dano), který v den, kdy chce skoncovat se životem, objeví na pláži mrtvolu (Radcliffe). A ta mrtvola k němu mluví, občas prdí a sem tam má erekci. Přesto je to pořád mrtvola. Navíc zjevně funguje jako multifunkční nástroj přežití. Hrdina se o ní tedy stará a vznikne velmi bizarní přátelství.

Vypadá to ještě pomateněji, než zní. Snímek, na němž se podíleli "čtyři Danové", jak upozorňuje trailer, tedy Radcliffe, Dano a režisérské tvůrčí duo Daniel Scheinert s Danem Kwanem, si moc dobře uvědomuje svou absolutní šílenost a uvidíme, jestli na ni nebude spoléhat jako na berličku, ale využije ji smysluplně.

Swiss Army Man - trailer | Video: A24

Radcliffe ve své post-potterovské kariéře volí často podobně svérázné či žánrové projekty, jež se ani nepokouší soupeřit se slávou Haryho Pottera. Nebojí se mainstreamu, uvidíme ho třeba i v druhých Podfukářích, zjevně si však uvědomuje, že na tomto poli ze své škatulky nikdy nevyjde. Uchyluje se tedy rád k divákům, kteří se v první řadě o nějakého obrýleného čaroděje nezajímají.

Hermiona šprtkou navěky

Ani Emma Watsonová nezahálí. Není to dlouho, co se první ukázka na Krásku a zvíře s ní stala nejpřehrávanějším teaserem vůbec (ne však trailerem, jak se často mylně uvádí) a překonala tak první ochutnávku sedmých Star Wars.

Snímek oživující klasickou disneyovku v hraném podání zapadá do stejného trendu jako Kniha džunglí, Alenka v říši divů či Maleficent. Ukazuje se, že Disney objevil nový zlatý důl tam, kde ho nikdo nečekal. Ale na prvotním úspěchu Krásky a zvířete má jistě krom síly trendu nebo snad režiséra posledních dílů Stmívání Billa Condona podíl právě i všemi milovaná Emma.

Kráska a zvíře - teaser | Video: Disney / Falcon

Watsonová se před kamerou neobjevuje tak často jako Radcliffe, ale své role vybírá obezřetněji. Spolupracuje s velkými režiséry jako Darren Aronofsky či Sofia Coppola, aby měla jistotu, že neudělá krok vedle.

Obecně přijala roli "public figure", odráží se v ní styl velkých hereckých hvězd, jaký skončil s devadesátými lety. Tato nekonečná role obnáší jistou mírně snobskou skromnost, hlasité podporování charity, angažovanost v palčivých otázkách, propagování správných liberálních názorů. Vrhla se do toho s takovou vervou, že nelze určit, jestli jde o vypočítavost, nebo upřímný boj.

A lidé ji milují. Nic na tom nezměnilo ani spojení jejího jména s kauzou Panama Papers – fanoušci ho vytěsnili a bagatelizovali ještě dřív, než to stihla udělat samotná herečka. Vyhrála zkrátka srdce mas, i když i ona zůstává Hermionou.

Ron zbyl pod čarou

Paradoxně nejvíc z dohledu se dostal ten z trojice, který byl ze začátku považován za nejtalentovanějšího. Ruppert Grint se vydal podobnou cestou jako Radcliffe, volil tedy menší projekty a neozkoušené režiséry, bohužel jim ale vždy chyběla svéráznost a výraznost. Neměl štěstí.

Samotný herec dnes film neudělá, ta doba pominula, a stejně jako Jamie Dornan nezaručuje úspěch Anthropoidu a Scarlett Johansson nedovedla ke komerčnímu zisku (kritiky milované) Pod kůží, nedokázal ani Grint "udělat" film tam, kde nebylo nic jiného z komerčního ani uměleckého hlediska. A zdá se, že svůj boj vzdává, protože nyní vidíme na seznamu jeho chystaných rolí jen přítomnost v seriálu Sick Note na rok 2017.

Ani jeden z tria se nestal po vzoru Harrisona Forda star, kterou nepohltí ani sebevětší role. Zůstávají Harrym, Hermionou a Ronem. Emma Watsonová na tom úspěšně staví a Radcliffe se vůči tomu úspěšně vymezuje, u obou ale máme stále před očima jejich ikonické postavy. Není to asi nejlepší, v co ambiciózní herec doufá, oproti některým osudům mladých hvězd jde ale o výhru.

 

Právě se děje

Další zprávy