Zmizelá se neztratí. Předvede Finchera ve vrcholné formě?

Kultura Kultura
26. 9. 2014 16:54
Nejnovější film režiséra Davida Finchera s Benem Affleckem, Rosamund Pike či Neilem Patrickem Harrisem jde za týden do kin. Zvědavost a napětí podporuje fakt, že adaptuje knižní bestseller Zmizelá.
Foto: Externí

Praha - Filmy Davida Finchera jsou vždy událostí a platí to i navzdory jeho poslednímu režijnímu počinu v podobě Mužů, kteří nenávidí ženy. Jistý odstup vůči tomuto filmu je však z části zapříčiněn tím, že vznikl jako nadbytečná hollywoodská adaptace populárního švédského bestselleru, jehož domovská filmová verze už dříve stihla zaujmout diváky napříč kontinenty.

Zmizelá neboli v originále Gone Girl však vzbuzuje pozornost od prvních informací, přes první trailery až k posledním videoklipům, které se pokouší vybudit zvědavost vůči zápletce na maximum. Samozřejmě, kdo by to nevydržel, může se stavit v knihkupectví pro stejnojmenný román Gillian Flynn. Jedná se o poměrně novou knihu, kterou v angličtině vyšla v půli roku 2012 a jejíž česká verze je k dispozici od loňska.

Zmilelá.
Zmilelá. | Foto: Cinemart

Děj knihy sleduje počínání manžela Nicka, kterému v den pátého výročí svatby zmizí žena Amy a on se stane jedním z podezřelých. Kniha a potažmo i film využívá poutavé napětí z nejistoty, jestli s tím má manžel něco společného, jestli jejich soužití bylo méně bezstarostné, než jak tomu nasvědčuje chování ve společnosti, a jak se vypořádá s mediální publicitou, která může ovlivnit veřejného mínění o jeho vině. Do hlavních rolích byli obsazeni Ben Affleck a Rosamund Pike a od tohoto faktu se odvíjí největší obavy vůči filmu.

Ben Affleck totiž dlouhodobě trpí pověstí neschopného herce, který v posledních letech napravuje reputaci režisérskou kariérou. Jeho poslední angažmá v krimi thrilleru Hra na hraně i Malickově poetickém dramatu K zázraku celkovou bilanci nijak závratně nezměnily. Existuje oprávněná obava, jestli zvládne úlohu Batmana v komiksovém blockbusteru Batman v Superman: Dawn of Justice. A to je pouze rozšafná letní zábava. Zmizelá se prezentuje jako skličující a dusné drama, v němž musí všichni maximálně zužitkovat svůj talent.

Podívejte se na scénu z filmu Zmizelá
Podívejte se na scénu z filmu Zmizelá

Běžní diváci si zatím mohou dopřát nahlédnout do filmu Zmizelá skrze prezentovaný klip a TV spoty. Ukázka scény z filmu poodhaluje sofistikované seznamovací námluvy z doby, než se z Nicka a Amy stali manželé. Pohlížíme na dva neznámé lidi, které teprve čeká společná budoucnost a společná tragédie, která je ústředním motivem filmu. Několik málo novinářů, kteří již film zhlédli, je převážně potěšeno z výsledku. Aktuální stav na portálu Rottentomatoes.com hovoří o 81 % procentech spokojených recenzentů, kteří v průměru hodnotí film 8,4 bodů z deseti.

Jastin Chang z prestižního titulu Variety říká, že "režisér David Fincher a hvězdy Rosamund Pike a Ben Affleck jsou na vrcholu hry v této hypnotické adaptaci novely od Gillian Flynn." Kolegyně Manohla Dargis z New York Times oponuje: "Jak se to někdy stává v práci pana Finchera, hrůza sestupuje jako stíny zimy, ztemňuje tón a vizuál filmu natolik, až potlačí veškeré světlo, vzduch a nuance."

David Fincher začínal v trikové společnosti George Lucase ILM a první režijní kroky si odbyl na poli hudebních videoklipů. Ani jeho první celovečerní snímek nemohl napovědět, jak výrazný talent se v americkém filmu rodí. Jeho vstup do hollywoodské produkce byl křest ohněm, když se mu dostalo příležitosti režírovat třetí film vesmírné ságy Vetřelec. Jenomže převzít dohled po osobnostech jako Ridley Scott a James Cameron není jednoduché, avšak Fincher nedopadl až tak hrozně jako o pět let později Jean-Pierre Jeunet, který Vzkříšením sérii zahubil.

TV Spot filmu Zmizelá
TV Spot filmu Zmizelá

Až dosud zůstává směrodatným filmem Fincherovy kariéry brilantně odporná kriminálka Sedm z roku 1995, která s o čtyři roky mladším Klubem rváčů zůstává majstrštykem Fincherovy kariéry. Vedle méně výrazných snímků Hra s Michaelem Douglasem a Úkryt (první velká role Kristen Stewart) zazářil v roce 2007 se skutečným příběhem o bezvýsledném pátrání po záhadném zločinci Zodiacovi.

Od roku 2008 se pak datuje spojitost Fincherovy tvorby s oscarovými ambicemi. Přímo na direkt mířila životopisná fantasy freska Podivuhodný příběh Benjamina Buttona, chladným odstupem si získal diváky příběhem o vzniku Facebooku ve filmu The Social Network.

David Fincher.
David Fincher. | Foto: Profimedia.cz

Zatímco od Můžu, kteří nenávidí ženy uběhly tři roky, co kinosály nemohly nabídnout nový Fincherův kus, stihl jako mnozí jeho kolegové uchvátit diváky jako tvůrce televizního seriálu. Pro společnost Netflix připravil politické drama House of Cards s Kevinem Spaceym, které dál přiživuje řeči o Fincherově genialitě.

Napjatě se tak očekává, jestli s knižní adaptací Gillian Flynn opět uhrane diváky. Pomáhají mu v tom jeho obvyklí spolupachatelé - kameraman Jeff Cronenwth, skladatelské duo Trent Reznor a Atticus Ross nebo střihač Kirk Baxter. Jisté tak je, že Fincher zachová svůj audiovizuální rukopis posledních let.

Zvědaví by měli být i příznivci původní knihy, které se v Americe během prvního půl roku prodalo na dva miliony výtisků. Scénář připravila sama autorka knihy a oproti původnímu textu pozměnila závěrečnou třetinu do nové podoby. Jestli tak učinila pro dobro věci, bude zřejmé už záhy. Do světových kin vstupuje Zmizelá začátkem října a Česká republika není výjimkou. Tuzemská premiéra je stanovena na 2. října.

 

Právě se děje

Další zprávy