Zlý teenager chce sesadit Santu z trůnu. Netflix uvedl Vánoční kroniku 2 s Russellem

Jan Gregor Jan Gregor
6. 12. 2020 12:00
Streamovací platforma Netflix zřídka sdílí čísla sledovanosti. Proto když přede dvěma lety hrdě oznámila, že její film Vánoční kronika s Kurtem Russellem v roli Santa Clause zaznamenal za týden od uvedení 20 milionů zhlédnutí, byl to jasný úspěch.

Příběh o sourozencích Kate a Teddym, kteří bělovousému řidiči létajících saní se sobím spřežením pomáhají zachránit ohroženou nadílku, měl svěží tempo, humor a nefalšovaný vánoční šarm. Hraný film animátora Claye Kaitise lze určitě zařadit k nejlepšímu, co se v žánru vánočních snímků objevilo za posledních 30 let od vzniku komedie Sám doma.

Právě Chris Columbus, autor této nepřekonatelné sváteční klasiky o Kevinovi zapomenutém v prázdném domě, dostal Vánoční kroniku na starosti nyní. Jím režírovaný druhý díl měl na Netflixu premiéru před několika dny a mezi českými předplatiteli služby patří k nejsledovanějším pořadům.

Přestože se dvaašedesátiletý osvědčený hollywoodský tvůrce Columbus podílel i na scénáři, dvojka se jedničce ani vzdáleně nevyrovná. Může za to mimo jiné zjevná orientace na mladší diváky a s ní spojený posun od rodinného filmu k dětské fantasy.

Příběh, který se z nočních ulic amerických měst téměř zcela přesunul do magické krajiny kolem Santovy vesničky na Severním pólu, je řidší, schematičtější a v něčem infantilnější.

Výpravná produkce servíruje malým divákům vydatnou porci digitálních stvoření a trikových scén, ze všeho hemžení před zelenou obrazovkou a tuctových dějových peripetií se však vytratilo to nejdůležitější a zároveň nejkřehčí: vánoční kouzlo.

V jádru původního snímku byla báječná chemie mezi dětskými protagonisty a hlavně působivé emoce. Hrdinové tráví první Štědrou noc bez táty, hasiče, který zahynul při požáru. Šestnáctiletý Teddy v podání Judaha Lewise se potuluje s partou, jež krade auta, a ve skrytu duše se neumí vyrovnat s otcovou smrtí.

To desetiletá Kate ztvárněná Darby Campovou je pravá tátova holčička - snílkovská, odvážná a zvídavá. Když s bratrem vystopují Santu a ukryjí se mu do saní, začne divoká noc, na kterou nezapomenou.

Vánoční kronika: druhá část je na Netflixu s českým dabingem i titulky. | Video: Netflix

Na začátku Vánoční kroniky: druhé části potkáváme rodinku, jak tráví Vánoce na břehu moře v mexickém Cancúnu. Od napínavých událostí uplynuly dva roky a z Kate je rozjívená, ufňukaná puberťačka, která malicherně žárlí na matčina nového partnera Boba hraného Tyresem Gibsonem.

Podobný vzdor pohání i činy nového zloducha. Skřítek Belsnickel, kterého ztvárnil Julian Dennison, není žádný děsivý Voldemort. Protože nezvládá svůj adolescentní hněv, proměnil se z elfa na teenagera v umaštěné košili a s baseballovou pálkou. Teď na jižním pólu spřádá plány, jak sesadit Santu z trůnu.

Julian Dennison hraje Belsnickela.
Julian Dennison hraje Belsnickela. | Foto: Joseph Lederer/Netflix

Do jeho plánů jako vějička perfektně zapadají Kate a Bobův přechytralý syn Jack, které Belsnickel místo na letiště přenese jakousi červí dírou přímo na severní pól. Tam je také, polozmrzlé, zachrání Santa.

Staršího ze sourozenců Teddyho tentokrát scenáristé decentně odsunuli do pozadí, evidentně už je pro cílovou skupinu starý, a tak k sobě Kate dostala mladšího parťáka.

Největší devízou obou dílů je devětašedesátiletý Kurt Russell. Pro roli Santa Clause se snad narodil. Vrchní nosič dárků v jeho podání nevyznívá jako karikatura. Russell je prostě sám sebou a nechává vyniknout svou přirozenou náturu komika. Jeho Santa působí jako energický, excentrický postarší strejda s potměšilým svitem v očích, který se rád rozčiluje, nejraději nad tím, jak mu na Zemi pokřivili mediální obraz.

Ve dvojce dále potkáváme neformální šéfku magické vesničky, paní Clausovou. S gustem ji hraje Russellova dlouholetá životní partnerka Goldie Hawnová a pěkně to mezi nimi jiskří.

Darby Campová jako Kate Pierceová, Goldie Hawnová v roli paní Clausové a Jahzir Bruno coby Jack Booker.
Darby Campová jako Kate Pierceová, Goldie Hawnová v roli paní Clausové a Jahzir Bruno coby Jack Booker. | Foto: Joseph Lederer/Netflix

Lidským návštěvníkům objasňují fungování vesničky, obří manufaktury, v níž miliony skřítků vyrábějí dárky a dobroty. Pro děti je tahle pasáž nejspíš pastvou pro oči a smysly, cynik by ji zase mohl číst jako dystopickou vizi konzumního kapitalismu dovedeného do extrému.

Problém druhého dílu spočívá v tom, že Santa s paní Santovou v tom dokonalém domě působí trochu jako nudní měšťáci v důchodu.

Nejlepší scény z prvního snímku stály na interakci anarchisticky působícího vousáče v červeném kabátě s policisty, číšnicí nebo návštěvníky nočních podniků. Kurt Russell z nich většinou vyšel jako pomatenec v kostýmu, který tvrdí, že je Santa. Pak ovšem neomylně vyhmátne slabé místo nevěřících a dospělé, osamělé duše konfrontuje s jejich dávno zapomenutým dětským já.

Nejsilnějším momentem první Vánoční kroniky pak byla perfektně vystavěná, euforická hudební scéna, kdy Santa v cele s dalšími zadrženými tančí nadupaný rokenrol. Muzikálové číslo nechybí ani ve druhém díle: je velkolepější, akčněji sestříhané a s bohatší choreografií. Jenom je k zápletce přilepené tak nějak mechanicky a beze smyslu. Emotivně nefunguje. A tak je to ve druhé Vánoční kronice skoro se vším.

Vánoční kronika: druhá část

Režie: Chris Columbus
Film je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy