Zlí, divní a výstřední Asiaté udělají nájezd na Prahu

4. 12. 2008 13:35
Světozor a Aero hostí 4. ročník přehlídky FilmAsia

Praha - Asijské filmy v posledních letech pronikly na festivaly s takovou silou, že si postupně vynutily vlastní samostatné přehlídky. Nejmohutnější je festival v Udine s desetiletou tradicí, v Česku se již čtyři roky pořádá FilmAsie.

Letos poběží co do kvantity lehce chudší program opět ve dvou kinech, v pražském Světozoru a Aeru, jež jsou navzájem propojeny tramvajovou linkou. Začíná se slavnostní premiérou ve čtvrtek večer a končí v neděli.

Vstupné na každý film je 100 korun (pouze na dvojprogram "hororová noc" 120 korun), dramaturgové rozdělili 13 uváděných titulů do pěti sekcí.

Korejské hity

Hodný, zlý a divný (The Good, the Bad and the Weird, 2008) - Největší korejský hit tohoto roku a desátý nejúspěšnější film v dějinách tamní kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. V Koreji tento žánr pochopitelně nemá velkou tradici, proto je už koncepčně velkofilm režiséra Kima kin-woona výjimečný. Zjevná je inspirace spaghetti westernem Servis Leoneho. V hlavní roli univerzální korejská megastar Song Kang-ho.

Hodný, zlý a divný
Hodný, zlý a divný | Foto: archiv

Jeníček a Mařenka (Hansel & Gretel, 2007) - Kombinace evropské hororově-pohádkové a asijské mytologicko-hororové školy. Metaforický příběh o panickém strachu z nečekaného otcovství začíná tím, že se mladý muž, jehož přítelkyně neplánovaně otěhotněla, vybourá v autě na silnici vedoucí hustým lesem. Tam ho najde pohádkově oděná dívka a zavede ho do domu své rodiny. Muž záhy zjišťuje, že z podivuhodného místa není úniku…

Král a šašek (The King and the Clown, 2005) - Druhý divácky nejúspěšnější jihokorejský film všech dob. Nejedná se přitom o velkofilm, ale o komorní drama s hrstkou postav a homosexuálním podtextem. Děj se odehrává na začátku 16. století během posledních let vlády krále Yeonsana, jenž byl považován za krutovládce i tragickou osobu s oidipovským komplexem. Na jeho dvůr se dostane dvojice kejklířů a šašků, kteří posměšnými vystoupeními vynáší před králův zrak špatnosti a intriky dvorských úředníků.

Král a šašek
Král a šašek | Foto: archiv

Podle předpisů (Going by the Book, 2007) - Společenská satira vystavěná na půdorysu kriminálního filmu. Po opakovaném přepadení banky v provinčním městě Sampo hodlá místní zastupitelstvo uklidnit veřejnost a média tím, že zorganizuje tréninkový zásah při fingovaném bankovním přepadení. Role lupiče připadne tvrdohlavému dopravnímu policistovi, který je kvůli striktnímu následování zákonů trnem v oku laxních nadřízených. Hrdina se úkolu zhostí s takovou svědomitostí, že loupež v jeho provedení nabude rozměrů perfektního zločinu a trénink se změní v absurdní přehlídku neschopnosti ostatních členů sboru.

Wu-xia filmy

Hrdina (Hero, 2002) - Opulentní spektákl, který představuje čínskou odpověď na mezinárodní úspěch koprodukčního filmu Tygr a drak. Epizodické a retrospektivní vyprávění v Hrdinovi postupně odhaluje komplikovaný plán několika bájných šermířů, kteří usilují o život svrchovaného tyranského vládce. Režisér Zhang Yimou, proslulý formálně náročnými kompozicemi vyprávění i mizanscény, přetváří jednotlivé sekvence a konflikty do vrcholně expresivních metafor pro absolutní emoce a hodnoty. V hlavních rolích superstar Jet Li, Tony Leung a Maggie Cheung.

Hrdina
Hrdina | Foto: archiv

Klan létajících dýk (House of Flying Daggers, 2006) - Druhá postmoderní variace Zhanga Yimoua na žánr wu-xia filmů převádí postavy legendárních šermířů do srdceryvné romance. Vrcholy milostného trojúhelníku nepředstavují žánroví šermíři podřízení pouze vlastním morálním zásadám, nýbrž osoby vázané k protilehlým mocenským skupinám, konkrétně dva strážci pořádku a dívka z tajné rebelské organizace. V hlavní roli herečka Ziyi Zhang.

Na východě ďábel, na západě jed (Ashes of Time Redux, 1994/2008) - Oslavovaný hongkongský autor Wong Kar Wai upravil vlastní starší dílo z roku 1994 podle svých současných představ. Snímek vychází z populárního románu o potulných šermířích, ale je ztvárněn jako vysoce estetizovaný milostný příběh protkaný tesknou melancholií, v němž legendární hrdinové mezi bitvami vzpomínají na své osudové lásky. Vrchol letošní FilmAsie!

Čínské filmy o střetech kultur

Čínská lázeň (Shower, 1999) - Jeden z velkých mezinárodních úspěchů moderní čínské kinematografie přináší sentimentální pojednání o potřebě uchovat staré tradice vůči dravému způsobu moderního života. Úsměvné epizodky z lázeňské každodennosti spojuje centrální linie pojednávající o návratu mladého byznysmena do rodného města, kde jeho otec za pomoci hrdinova retardovaného sourozence provozuje lázně, kterým hrozí demolice podmíněná budováním moderní zástavby.

Na západě ďábel, na východě jed
Na západě ďábel, na východě jed | Foto: archiv

Gua sha masáž (The Gua Sha Treatment, 2001) - Tradiční čínská masáž gua sha je bezbolestná a zdraví prospívající forma léčení, která ovšem na těle pacienta zanechá rozsáhlé modřiny. Film zasazený do amerického města St. Louis vychází z množství reálných případů, kdy byly projevy gua sha u dětí asijských přistěhovalců v USA tamními lékaři či učiteli chybně vykládány jako známky domácího týrání. Film zábavně spojuje styl čínských melodramat s principy tradičních amerických žánrů, především soudních dramat a idealistických vánočních příběhů.

Nehybné kameny (The Silent Holy Stones, 2005) - Snímek pyšnící se tím, že byl jako první film o Tibetu opravdu natočen Tibeťany. Vypráví o dospívajícím mnichovi, který se z kláštera vrací na svátky ke své rodině a s nadšením zjistí, že otec domů pořídil televizi s VCD přehrávačem a především kolekci televizního zpracování příběhu Putování na západ (jedná se o seriál známý českým divákům jako Opičí král). 
 

Japonské výstřednosti

Najsovní hvozd: První kontakt (Funky Forest: The First Contact, 2005) - Žádný příběh, žádná struktura a už vůbec žádná myšlenka. Jen dvouapůlhodinová jízda na vlnách absurdního humoru, groteskní fantazie a elektronických beatů. Film vznikl podle postav tří bratrů z televizních reklam na kafe, které doplnily další surreálnosti, jako "ukecané lázeňské roštěnky", duo varietních komiků "Bratři krtci", vajíčkový ufonek, lesní DJky a škola s cronenbergovskými učebními pomůckami.

Najsovní hvozd: První kontakt
Najsovní hvozd: První kontakt | Foto: archiv

Jakiniku vs. bulgogi: bitva o hovězí (The Yakiniku Movie: Bulgogi, 2007) - Bulgogi a jakiniku jsou pokrmy z rožněného hovězího masa, přičemž bulgogi označuje korejskou recepturu, zatímco jakiniku je výraz pro její japonskou variantu. Hyperstylizovaný film v sobě spojuje dva proudy moderní japonské popkultury: kulinářské příběhy a dramata o diasporní korejské menšině v Japonsku. Na základě střetu korejské a japonské kuchyně je vystavěna bitva zahlcující současně zrak i chuťové pohárky. Snímek spojuje styl typický pro vypjatá japonská melodramata a afektovanou dikci televizních kuchařských pořadů. 

Korejská hororová noc

Příběh z dívčí střední (Memento Mori, 1999) - Film se zaměřuje na sociální systém uvnitř středoškolského dívčího kolektivu. Hororová hrůza se zakládá na rivalitě dívek, která rozkládá jejich idealizovaná přátelství, a na kruté šikaně namířené proti všem, kdo se odchylují od většinových norem. Vyprávění se odvíjí skrze útržky různých časových rovin, jež jsou motivované čtením společného deníku dvou studentek. Stejně jako se postupně odhalují křivdy kolektivu vůči dívkám, které pramení z jejich lesbické lásky, tak se do realisticky pojatého příběhu vkrádají mysteriózní a hororové prvky.

Memento Mori
Memento Mori | Foto: archiv

Den D (Roommates, 2006) - Snímek o otevřeném teroru, jemuž jsou podrobeni odpadlíci přijímacích zkoušek na vysoké školy. Uvnitř vězeňsky koncipovaného internátu, který má neúspěšné školačky připravit na nový pokus o složení vstupního testu na prestižní univerzity, propuká otevřený konflikt mezi dívkami a nelítostnými vychovatelkami. Film je v první řadě pojatý jako klaustrofobické drama a prvky převzaté z výrazové palety hororu tu stejně jako motivy vězeňských snímků pouze znásobují působivost a vypjatost ústředního konfliktu. Příběh byl inspirován reálným internátem.

 

Oficiální stránky přehlídky naleznete na http://www.filmasia.cz

 

Právě se děje

Další zprávy