Zlatou palmu v Cannes získal snímek Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

ČTK Reuters Kultura ČTK, AFP, Reuters, AP, Kultura
28. 5. 2022 22:22
Už podruhé obdržel hlavní cenu festivalu ve francouzském Cannes švédský režisér Ruben Ostlünd. Tuto sobotu večer převzal Zlatou palmu pro nejlepší film za Trojúhelník smutku, satiru o třídních vztazích a západní společnosti.
Ruben Östlund, režisér vítězného filmu Trojúhelník smutku, na slavnostním zakončení festivalu v Cannes.
Ruben Östlund, režisér vítězného filmu Trojúhelník smutku, na slavnostním zakončení festivalu v Cannes. | Foto: Reuters

Östlundův film pojednává o nerovnostech mezi muži a ženami, zbabělosti, pokrytectví či příjmové nerovnosti. V prvním dějství diváka seznamuje s mladým adeptem modelingu a jeho partnerkou, instagramovou influencerkou, se kterou se pohádá kvůli placení večeře. Později se protagonisté ocitají na palubě soukromé luxusní jachty, jejíhož opilého marxistického kapitána ztvárnil Woody Harrelson.

Režisér "kritizuje pokryteckou morálku firem předstírajících péči o menšiny nebo životní prostředí, když ve skutečnosti myslí jen na peníze, zároveň si však nedělá iluzi ani o těch na dně společenského žebříčku", napsal v recenzi na Aktuálně.cz kritik Pavel Sladký.

Podle něj film podává širší obraz hierarchizované společnosti, ve které lidé nejsou schopni se upozadit nebo spolupracovat ve společný prospěch - ať už citují Ronalda Reagana a Margaret Thatcherovou, nebo Karla Marxe. Trojúhelník smutku do českých kin uvede distribuční společnost Aerofilms. "Když jsme tento film začali natáčet, chtěli jsme prostě jen nadchnout diváky, pobavit je, ale také je přimět přemýšlet. Aby se jim cestou z kina hlavou honily úvahy nad tím, co právě viděli," řekl Östlund při přebírání ceny.

Druhou nejprestižnější sošku Grand Prix na canneském festivalu získali rovným dílem Francouzka Claire Denisová za film Stars at Noon a nejmladší účastník soutěže, Belgičan Lukas Dhont, se snímkem Blízko (Close). 

Práva na Dhontovo drama o přátelství dvou dospívajících chlapců získala česká distribuční firma Artcam. "Dotýká se malých, něžných a prchavých věcí, které tak či onak všichni známe. A v Cannes vzbudilo rozhodně největší emoce, což se projevilo i při udílení cen. Věříme, že pro nezávislé filmy jsou právě silné emoce cesta, jak dostat lidi zpátky do kin," říká její ředitel, filmový kritik Vít Schmarc.

Cenu za režii si odnáší Jihokorejec Pak Čchan-uk, v anglické transkripci známý jako Park Chan-wook, za Decision to Leave. Romantický thriller vypráví o detektivovi, jenž se zahledí do vdovy podezřelé z vraždy. Tu má přitom sám objasnit. Film se ptá, zda mohou zůstat zamilovaní lidé, které by čekala společná budoucnost jedině v případě, že minulost nechají nevyřešenou. Decision To Leave do českých biografů uvede opět firma Aerofilms.

Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon získala Zar Amír Ebrahímíová původem z Íránu za film Holy Spider. Vznikl dle skutečných událostí a vypráví o vícenásobném vrahovi, který se zaměřuje na sexuální pracovnice v íránském městě Mašhad. Ebrahímíová ztvárnila novinářku. Herečka žije od roku 2008 ve Francii, při přebírání ceny poděkovala, že ji země přijala, uvádí agentura AFP. Štáb nedostal povolení natáčet v Íránu, snímek tak vznikl v Jordánsku, doplňuje agentura AP. Herečka při přebírání sošky rovněž konstatovala, že Holy Spider "ukazuje všechno, co v Íránu nelze ukázat". Snímek natočil režisér Ali Abbasi.

Nejlepší mužský herecký výkon dle poroty podal Song Kang-ho z Jižní Koreje ve filmu Beurokeo režiséra Hirokazu Kore’edy. Vypráví o podvodníčkovi, který vyzvedává děti z babyboxů a snaží se jim za peníze najít nový domov. Ve filmu si však vybere dítě, jehož matka se k babyboxu pro potomka záhy vrátí. Oba protagonisty sledují dvě detektivky. "Chtěl bych poděkovat všem, kdo oceňují jihokorejskou kinematografii," uklonil se na sobotním ceremoniálu herec Song. Ten je známý z filmu Parazit, který Zlatou palmu v Cannes vyhrál před třemi lety.

O další cenu poroty se podělily tituly The Eight Mountains od Belgičanky Charlotte Vandermeerschové a EO, ve kterém polský rodák Jerzy Skolimowski líčí cestu jednoho osla přes moderní Evropu. "Rád bych poděkoval svým oslům," řekl filmař, jenž natáčel s šesti osly.

O hlavní cenu se letos ucházelo 21 snímků. O vítězích rozhodla porota, které předsedal francouzský herec Vincent Lindon.

Česká republika letos v hlavní soutěži zastoupena nebyla. V sekci Cannes Classics byl uveden snímek Věry Chytilové Sedmikrásky v digitálně restaurované podobě.

Ukázka z filmu Trojúhelník smutku, kde Woody Harrelson hraje marxistického kapitána. | Video: The Playlist
 

Právě se děje

Další zprávy