Zlatou palmu v Cannes získal film The Square režiséra Östlunda

ČTK Kultura ČTK, Kultura
28. 5. 2017 20:33
Nejvyšší ocenění, Zlatou palmu, získalo na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes koprodukční drama The Square švédského režiséra a scenáristy Rubena Östlunda.
Ruben Östlund získal Zlatou palmu za svůj film The Square.
Ruben Östlund získal Zlatou palmu za svůj film The Square. | Foto: Reuters

Na filmovém festivalu v Cannes získalo Zlatou palmu drama The Square švédského režiséra Rubena Östlunda o úspěšném kurátorovi Christianovi, kterého jen pár dní před zahájením prestižní výstavy s názvem The Square kdosi přepadne. Christian se vydává na hon za pachatelem a ocitá se v situacích, které jsou stále směšnější a které ho dovádějí ke zpochybňování vlastních morálních vzorů.

Na film se mohou těšit i čeští diváci, distributoři ho totiž už před slavnostním vyhlášením zakoupili do tuzemské distribuce. V tuzemských kinech půjde i snímek Zničehonic s oceněnou herečkou Diane Krugerovou. 

Vítězové 70. ročníku festivalu v Cannes

  • Zlatá palma: Ruben Östlund (film The Square)
  • Velká cena poroty: 120 battements par minute (120 tepů za minutu), režie Robin Campill
  • Nejlepší režie: Sofia Coppolová (snímek Oklamaný)
  • Nejlepší mužská role: Joaquin Phoenix (film You Were Never Really Here)
  • Nejlepší ženská role: Diane Krugerová (film Aus dem Nichts - Zničehonic)
  • Cena poroty: Andrej Zvjagincev (film Něljubov - Neláska)

Velkou cenu poroty obdržel francouzský snímek 120 battements par minute (120 tepů za minutu) režiséra Robina Campilla. Příběh se odehrává na začátku 90. let minulého století a jeho hlavními hrdiny jsou aktivisté bojující proti šíření AIDS.

Vítězové letošního ročníku festivalu v Cannes, zleva: J. Phoenix, L. Ramsay, R. Ostlund, D. Kruger, L. Serraillová a L. Doschová.
Vítězové letošního ročníku festivalu v Cannes, zleva: J. Phoenix, L. Ramsay, R. Ostlund, D. Kruger, L. Serraillová a L. Doschová. | Foto: Reuters

Cenu za nejlepší režii si odnesla americká režisérka Sofia Coppolová za snímek Oklamaný odehrávající se na pozadí občanské války Severu proti Jihu.

Cenu za nejlepší mužskou roli ve filmu You Were Never Really Here o válečném veteránu usilujícím o záchranu mladé dívky před obchodníky s bílým masem získal americký herec Joaquin Phoenix.

Cenu za nejlepší ženskou roli v německém filmu Aus dem Nichts (Zničehonic) dostala německá herečka Diane Krugerová, která hraje ženu, jejíž manžel a syn přišli o život při bombovém atentátu.

Joaquin Phoenix zvítězil v kategorii nejlepší herec.
Joaquin Phoenix zvítězil v kategorii nejlepší herec. | Foto: Reuters

Cenu poroty obdržel ruský režisér Andrej Zvjagincev za snímek Něljubov (Neláska). Tam se hlavní hrdina vyrovnává s rozchodem rodičů a trpí nedostatkem lidských citů a samotou.

Cenu za nejlepší scénář obdrželi hned dva tvůrci: Řek Jorgos Lanthimos za snímek The Killing of a Sacred Deer a Britka Lynne Ramsayová za film You Were Never Really Here.

Diane Krugerová vyhrála v kategorii nejlepší herečka.
Diane Krugerová vyhrála v kategorii nejlepší herečka. | Foto: Reuters

Porotu na letošním 70. festivalu vedl španělský režisér Pedro Almodóvar. Jejími členy byli také americký herec Will Smith, italský režisér Paolo Sorrentino nebo skladatel filmové hudby Gabriel Yared.

Mezinárodní filmový festival v Cannes se poprvé konal v roce 1946. Hlavní festivalová cena, Zlatá palma, však byla poprvé udělena v roce 1955. Loni se z ní těšil britský režisér Ken Loach, který ji dostal za sociální drama Já, Daniel Blake.

Ruben Östlund získal Zlatou palmu za svůj film The Square.
Ruben Östlund získal Zlatou palmu za svůj film The Square. | Foto: Reuters
Sofia Coppolová (vlevo) zvítězila v kategorii nejlepší režie za film Oklamaný. Jednu z hlavních rolí v něm ztvárnila Kirsten Dunstová.
Sofia Coppolová (vlevo) zvítězila v kategorii nejlepší režie za film Oklamaný. Jednu z hlavních rolí v něm ztvárnila Kirsten Dunstová. | Foto: Reuters
Lynne Ramsay napsala nejlepší scénář (film You Were Never Really Here).
Lynne Ramsay napsala nejlepší scénář (film You Were Never Really Here). | Foto: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy