Zlatou palmu si z Cannes odváží film o kořenech zla

Kultura Kultura
24. 5. 2009 22:00
Vítězem festivalu je Bílá stuha Michaela Hanekeho

Cannes - Vítězem letošního, dvaašedesátého ročníku nejslavnějšího filmového festivalu v jihofrancouzském letovisku je snímek rakouského režiséra Michaela Hanekeho Bílá stuha. Pokud se spekulovalo, za dá porota přednost vlídnějším snímkům, nebo temnějším a kontroverznějším dílům, pak slavnostní večer dal jasnou odpověď.

Film situovaný do německé protestantské vsi v letech 1913-1914 vypráví o dětech z několika vážených rodin. Někdo začne několika jedincům ubližovat a rituální zločiny do poklidné obce vnesou vlnu podezření a chaosu, ze kterých jsou podezřelí právě nedospělí obyvatelé.

Černobílý snímek už odpoledne vyhrál cenu kritiků FIPRESCI. Podle některých ohlasů v něm Haneke hledá nejen kořeny zla a agrese, ale i kolektivní viny a nacistického teroru.

"Je to jeden z mých nejšťastnějších okamžiků v životě," řekl francouzsky Haneke se Zlatou palmou v ruce. "Tisíceré díky," dodal na adresu poroty. S její předsedkyní, herečkou Isabelle Huppertovou, ho pojí film Pianistka. Přesto se spekulovalo, že právě jejich napjatý vztah by ho mohl o cenu připravit.

Jacques Audiard, režisér filmu Prorok.
Jacques Audiard, režisér filmu Prorok. | Foto: Reuters

Nakonec ale triumfoval už potřetí. V roce 2001 dostal režisér právě v Cannes za Pianistku Velkou cenu poroty, v roce 2005 si ze stejného festivalu odvezl cenu za režii filmu Utajený. Jeho zatím posledním filmem byl titul Funny Games USA, ve kterém si režisér zahrává s diváky, aby je donutil k přiznání, že jsou fascinováni násilím.

Letošní ročník obsazený velkými jmény měl řadu favoritů. Další z nich získal druhé nejvyšší ocenění, Velkou cenu poroty: připadla Jacquesi Audiardovi za režii francouzsko-italské vězeňské koprodukce Prorok.

Třetí místo - tedy cenu poroty - si rozdělily dva snímky. Teenagerské sociální drama Fish Tank britské režisérky Andrey Arnoldové a novinka Park Chan-wooka Žízeň.

Pro oba je to druhá cena za Cannes. Režisérka si ho odvezla v roce 2006 za prvotinu Red Road, Jihokorejec v roce 2004 za svého slavného Oldboye.

Cena za režii připadla Filipínci Brillante Mendozovi, který soutěžil s drsným snímkem Kinatay z prostředí prostituce. Cenu za scénář dostala Feng Mei, autorka předlohy pro čínský film Jarní horečka.

herečka Charlotte Gainsbourgová z filmu AntiChrist
herečka Charlotte Gainsbourgová z filmu AntiChrist | Foto: Reuters

Herecké ceny si rozebraly nejsledovanější a nejkontroverznější snímek. Charlotte Gainsbourgová ji získala za Antichrista Larse von Triera a rakousko-německý herec Christoph Waltz za Tarantinovu novinku Hanebný pancharti.

Pro Rakousko je to tedy po Hanekem druhá cena. Tarantino ve svém novém filmu, který dostal podle jeho nejslavnějšího filmu nálepku Pulp War Fiction, vypráví o tom, jak komando amerických Židů v čele s Bradem Pittem coby kovbojským poručíkem Aldo Reinem terorizuje nacisty včetně Hitlera.

Waltz hraje plukovníka Hanse Landu, který byl v Německu znám jako "lovec židů", a Tarantinovi za roli pěkně poděkoval.

Stejně tak Charlotte Gainsbourgová režisérovi von Trierovi děkovala za "nejbolestnější, nejsilnější, ale zároveň nejvíc vzrušující zkušenost svého dosavadního života". Poděkovala i svému otci Sergi Gainsbourgovi, který by podle ní byl hrdý i šokovaný.

Film, ve kterém se manželský pár v podání Willema Dafoea a Gainsbourgové vyrovnává se ztrátou dítěte, vyvolal kontroverze svými násilnými scénami včetně amputace klitorisu a vynesl dánskému režisérovi obvinění z nenávisti k ženám. 

V hlavní soutěži letos bylo 20 snímků. V sekci Cinéfondation určené mladým filmařům vyhrála česká režisérka Zuzana Špidlová s filmem Bába.    

Foto: Reuters
Čtěte zpravodajství z Cannes:
Vyhraje fotbalista, či erotické panoptikum?
Gilliam přivezl posmrtně Heathe Ledgera
Český film vyhrál. Autorka to přeslechla
Tarantino přivezl hvězdy a Pulp War Fiction
Krutý pšouk Larse von Triera rozděluje Cannes
Cannes má skandál: Anchrista
Almodóvar a Loach zvedli Cannes náladu
Hvězdy v 3D brýlích odstartovaly Cannes
V Cannes bude letos velká tlačenice o Palmu
Na festivalu v Cannes může zvítězit i Češka
Za vše špatné mohou celebrity, píše Coelho

 

Právě se děje

Další zprávy