Zlatou palmu dostala v Cannes džungle před tabulí

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 5. 2008 21:10
Zlatá palma poprvé za 21 let zůstává ve Francii
Cannes: Laurent Cantet přebírá Zlatou palmu za film Třída spolu se studenty, kteří v něm hrají sami sebe
Cannes: Laurent Cantet přebírá Zlatou palmu za film Třída spolu se studenty, kteří v něm hrají sami sebe | Foto: Reuters

Praha - Nejslavnější festival světa po dvanácti dnech dospěl k závěru. V neděli večer udělila porota vedená hercem a režisérem Seanem Pennem ceny nejlepším snímkům 61. ročníku.

Hlavní cenu, Zlatou palmu, z rukou Roberta De Nira převzal francouzský režisér Laurent Cantet. Jeho Třída (Entre les murs) byla v sobotu posledním filmem uvedeným v soutěži.

Řada kritiků už v té době z Cannes odjela, mezi zbývajícími ale příběh středoškolského pedagoga, který válčí s rebelskými studenty v problematické pařížské čtvrti, vyvolal ovace i potlesk - něco, čeho se předtím dostalo jen málo snímkům ze soutěže, která až do poslední chvíle neměla jednoznačného favorita.

Foto: Reuters
SHRNUTÍ: Vyhraje v Cannes izraelské trauma z Palestiny?
SPECIÁL: Souhrn všech našich článků o Cannes 2008
BLOG: Aktuálně přímo v Cannes - co se dělo na Croisette?

Film byl natočený podle autobiografického románu středoškolského učitele Francoise Begaudeaua, který tu ztvárnil sebe sama, stejně jako jeho studenti. Navíc film pracoval s notnou dávkou improvizace (mladí herci prý často neměli scénář, aby reagovali spontánně). 

"Chtěli jsme natočit snímek jako komplexní reflexi francouzské společnosti," řekl o Třídě její tvůrce.

"Je to prostě úžasný, úžasný film," dodal prezident poroty Penn. Zlatá palma byla udělena francouzskému filmu naposledy v roce 1987.

Mezi zdmi (Entre les murs)
Mezi zdmi (Entre les murs) | Foto: Aktuálně.cz

Velká cena poroty připadla italské mafiánské Gomoře, Cena poroty italskému politickému dramatu Il Divo, cena za nejlepší režii pak tureckému snímku Tři opice. Ten prakticky po celou dobu festivalu vedl hlasování kritiků v canneském deníku Screen. Drama matky, jejího syna a rodinných tajemství ve vytříbeném vizuálním stylu natočil Nuri Bilge Ceylan.

Sean Penn předal také dvě zvláštní ceny za celoživotní dílo. Připadly americkému herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi, který letos v soutěži uvedl své melodrama Exchange s Angelinou Jolie v hlavní roli, a francouzské herecké legendě Catherine Deneuve, jejíž šarm rozzářil taktéž soutěžní Vánoční příběh Arnauda Desplechina.

Herecká cena v ženské kategorii připadla Sandře Corvelini, která ztvárnila těhotnou matku čtyř synů v brazilském sociálním dramatu ze Sao Paula Dělící čára.

Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara
Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara | Foto: stevensoderbergh.net

Kubánský revolucionář i belgická Albánka

Cenou pro nejlepšího herce byl odměněn Benicio Del Toro za ztvárnění kubánského revolucionáře Che Guevary v Soderbergově filmu Che - dvoudílném snímku, který díky čtyřapůlhodinové stopáži a úmornému tempu u canneských kritiků příliš nebodoval, i když právě strhující herecký výkon Del Tora oceňovali i ti nejzarytější odpůrci.

Cena za nejlepší scénář připadla snímku Lornino mlčení bratří Dardennů. Belgičtí tvůrci, kteří mají doma už dvě Zlaté palmy za předchozí snímky Rosetta a Dítě, soutěžili s vynikajícím temným dramatem o Albánce, která si fiktivním sňatkem chce vydobýt lepší živobytí v nové vlasti. 

Z novinářských favoritů tak nakonec vyšel zkrátka jen vynikající izraelský animovaný Valčík s Bašírem.

Letos se v hlavní soutěži představilo celkem dvaadvacet snímků, žádný z nich ale nebyl považován za jasného adepta na ceny.

K velkým festivalům tradičně patří i hvězdy - letos těhotná Angelina Jolie jako hlavní hrdinka Eastwoodova Exchange nebo Penelope Cruz coby kráska z vřele přijaté komedie Vicky Cristina Barcelona Woodyho Allena.

Bezkonkurenčně největší pozornost poutali Harrison Ford a Cate Blanchett, kteří spolu se Stevenem Spielbergem v Cannes ve světové premiéře představili nového Indiana Jonese - přijatého sice s respektem, ale spíš rozporuplně.

Sedmé nebe
Sedmé nebe | Foto: Aktuálně.cz

Bodovali Slováci se Slepými láskami

V neděli večer byli vyhlášeni i vítězové sekce Un Certain Regard. Celkem v ní bylo k vidění dvacet filmů a porota vedená německým režisérem Fatihem Akinem udělila celkem cen.

Hlavní připadla filmu vzniklému v německé-kazašsko-švýcarské koprodukci Tulpan o návratu mladíka domů do kazašské stepi a hledání nevěsty.

Další ceny si odneslo japonské rodinné drama Tokyo Sonata, německý Cloud 9 o sexuálním probuzení jedné důchodkyně, dokument o boxerovi Tysonovi a francouzský Johnny Mad Dog o africkém dětském vojákovi.

Speciální porota udělila i cenu Caméra d'Or za nejlepší kameru. Odnesl si ji snímek Hlad videoartisty Stevea McQueena uvedený taktéž v sekci Un Certain Regard. Zvlášní uznání připadlo snímku They Will All Die But Me z Týdne kritiků. 

Jediný Čech v oficiálním programu - Lukáš Glaser, který se snímkem Naus soutěžil ve studentské sekci Cinéfondation - odešel s prázdnou. Slavit ale mohou Slováci.

Slepé lásky Juraje Lehotského, poetický dokument o partnerských vztazích slepců uvedený v sekci Directors' Fortnight, si odnáší jednou ze tří dílčích trofejí sekce - cenu Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu (CICAE). Film bude k vidění také v dokumentární soutěži Karlových Varů.

 

Právě se děje

Další zprávy