Na festivalu Berlinale vyhrál film Nedotýkej se mě o strachu z intimity

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, AFP, Kultura
24. 2. 2018 20:35
Téměř čtyřmi miliony korun přispěl český Státní fond kinematografie na vznik filmu Nedotýkej se mě rumunské režisérky Adiny Pintilieové, který tuto sobotu získal hlavní cenu na festivalu Berlinale. Uspěl také Američan Wes Anderson, za nějž cenu převzal herec Bill Murray.
Adina Pintilieová (uprostřed) se soškou za vítězný film Nedotýkej se mě.
Adina Pintilieová (uprostřed) se soškou za vítězný film Nedotýkej se mě. | Foto: Reuters

Film o strachu z intimity od rumunské režisérky Adiny Pintilieové zvaný Nedotýkej se mě obdržel v sobotu večer Zlatého medvěda, tedy hlavní cenu festivalu Berlinale.

Debutující osmatřicetiletá filmařka, jež zároveň získala ocenění za nejlepší debut, při přebírání sošky řekla, že její dílo "vyzývá diváka k dialogu" o sexu, neschopnostech a zábranách. "Je to okamžik pro oslavu milostných témat," uvedla.

Částečně jde také o český úspěch, neboť film vznikl v koprodukci s Bulharskem, Německem, Francií a Českou republikou. Za ní se na vzniku Nedotýkej se mě podílela pražská produkční společnost Pink tvořená Radovanem Síbrtem, Alžbětou Karáskovou a Jakubem Pinkavou.

Státní fond kinematografie předloni na Nedotýkej se mě přispěl částkou 3,9 milionu korun. "S jednou z producentek jsme se setkali při premiéře našeho koprodukčního snímku Cinema, Mon Amour v Bukurešti. Předvedla nám ukázku a my okamžitě věděli, že se na tom chceme podílet," popsal již dříve český producent Radovan Síbrt.

"Setkání s režisérkou nás pak v našem přesvědčení utvrdilo. Producentům v té době chyběly finance, aby mohli na filmu pokračovat. Požádali jsme tedy v minoritní výzvě Státní fond kinematografie," vysvětlil Síbrt.

Dále na rumunské dílo přispěly kulturní fond Rady Evropy zvaný Eurimages, HBO či rumunská televize.

Snímek Nedotýkej se mě se točil v angličtině v Bukurešti, Lipsku a Sofii. Hrdinkou je Laura (hraje ji Laura Bensonová), která pracuje v továrně na výrobu figurín. Protože sama nedokáže prožívat, nahlíží do životů druhých a platí mladým mužům za navození iluze intimity.

Laura se zalíbí herci, který si vydělává jako masér. Přestože žena jej odmítá, herec ji začne pronásledovat a nachází různé způsoby, jak se jí dotýkat prostřednictvím věcí či míst, kterých se předtím dotkla ona.

Vítězové festivalu Berlinale 2018

  • Nejlepší film: Nedotýkej se mě, režie Adina Pintilieová
  • Velká cena poroty: Tvář, režie Małgorzata Szumowska
  • Cena Alfreda Bauera: Dědičky, režie Marcelo Martinessi
  • Nejlepší režie: Wes Anderson za film Psí ostrov
  • Nejlepší herečka: Ana Brunová za Dědičky
  • Nejlepší herec: Anthony Bajon za Modlitbu
  • Nejlepší scénář: Manuel Alcalá a Alonso Ruizpalacios za film Museo
  • Umělecký přínos, kostým či scénografie: Jelena Okopná za snímek Dovlatov
  • Cena Audi pro nejlepší krátký film: Réka Bucsiová za Solar Walk
  • Nejlepší krátký film: Inés Moldavská za Muži za zdí
  • Cena poroty pro nejlepší krátký film: Samuel Ishimwe za film Imfura
  • Nejlepší debut: Nedotýkej se mě, režie Adina Pintilieová
  • Nejlepší dokument: Waldheimův valčík, režie Ruth Beckermannová

V sobotu festival Berlinale udělil také další ceny. Ta pro nejlepšího režiséra připadla Američanovi Wesi Andersonovi za Psí ostrov, animovaný film vyprávějící o japonském městě, které kvůli psí chřipce deportuje své psy na ostrov sloužící jako skládka.

Cenu za nepřítomného Andersona převzal herec Bill Murray, jenž před devíti lety namluvil jednu z postav v režisérově prvním animovaném titulu Fantastický pan Lišák.

"Nikdy by mě nenapadlo, že půjdu do práce jako pes a vrátím se domů s medvědem," prohlásil Murray, jenž v novém snímku namluvil jednoho z psů, v narážce na název ceny - Stříbrného medvěda za režii. "Ich bin ein Berliner Hund," dodal Murray parodující slavný projev amerického prezidenta Johna Kennedyho z roku 1963 v tehdejším Západním Berlíně.

Cenu pro nejlepšího herce na Berlinale získal Anthony Bajon za výkon v dramatu Modlitba (La Prière) režiséra Cédrica Kahna. Bajon ztvárnil mladíka závislého na drogách, který se pomocí víry snaží zbavit své neřesti.

Nejlepší herečkou je Ana Brunová. Ve snímku Dědičky (Las herederas) zpodobila lesbu, jejíž partnerka musí kvůli dluhům do vězení. Toto dílo paraguayského režiséra Marcela Martinessiho na festivalu zároveň obdrželo Cenu Alfreda Bauera pro film otevírající nové perspektivy.

Vítězný film festivalu Berlinale zvaný Nedotýkej se mě vypráví o strachu z intimity. | Video: theupcoming.co.uk

Velkou cenu poroty získal titul Tvář polské režisérky Malgorzaty Szumowské. Jde o drama kritizující katolickou církev, polské maloměšťáctví i svět konzumu. Podle agentury AFP snímek vypráví o muži, jenž je po strašné nehodě donucen absolvovat transplantaci tváře. Poté jej okolí zavrhne.

"Tento film, který je tak důležitý, reflektuje problémy nejen v mé vlastní zemi, ale v Evropě a vůbec celém světě," konstatovala polská režisérka při přebírání ceny.

Nejlepším dokumenten je Waldheimův valčík od rakouské režisérky Ruth Beckermannové, který se věnuje takzvané Waldheimově aféře. Ta se týkala nacistické minulosti někdejšího generálního tajemníka OSN a pozdějšího rakouského prezidenta Kurta Waldheima.

O vítězích letošního Berlinale rozhodla šestičlenná porota vedená německým filmařem Tomem Tykwerem, z poslední doby autorem seriálu Babylon Berlin.

Agentura AFP ještě v sobotu odpoledne psala, že favority na hlavní cenu jsou Andersonův Psí ostrov a hrané drama Utøya 22. juli zachycující masovou vraždu převážně mladistvých, kterou na norském ostrově Utøya spáchal Anders Behring Breivik.

Festival Berlinale začal 15. února a skončí tuto neděli, dohromady promítl okolo 400 snímků. Byl mezi nimi i slovensko-česko-rakouský Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli a česko-chorvatský dokument režiséra Jana Geberta jménem Až přijde válka.

Podle oborového časopisu Variety.com letos Berlinale prodalo přes 300 tisíc vstupenek do kina a zaznamenalo přes půl milionu návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy