Zlatého lva vybojoval vysloužilý zápasník Rourke

6. 9. 2008 21:50
Benátský festival vyhrál film Darrena Aronofského

Praha - Zlatý lev za nejlepší film benátského festivalu míří do USA. Hlavní cenu tu vyhrál snímek Zápasník (The Wrestler), v němž Mickey Rourke ztvárnil stejně vysloužilého zápasníka, který se vrací na scénu.

I jejich příběhy jsou si ve výsledku podobné. Také pro sešlého seladona a někdejšího nadsamce z erotického filmu 9 a 1/2 týdne je to podle prvních ohlasů symbolický návrat do první herecké ligy.

Film natočil Darren Aronofsky, režisér slavného Requiem za sen nebo předloňské Fontány. Sám ale u poroty nebodoval: Stříbrného lva pro nejlepšího režiséra vyhrál Rus Alexej German za snímek Papírový voják.

Cenu pro nejlepšího herce si odnesl Ital Silvio Orlando za roli ve filmu Giovannin otec. Vítězkou ženské kategorie a majitelkou druhého Volpiho poháru se stala Dominique Blanc za film Ten další.

Dominique Blanc z filmu L'Autrezískala v Benátkách cenu pro nejlepší herečku
Dominique Blanc z filmu L'Autrezískala v Benátkách cenu pro nejlepší herečku | Foto: reuters

V hlavní soutěži se utkalo 21 filmů. Jako obvykle se před udílením cen mluvilo o řadě favoritů. Nejvíc byl vyzdvihován japonský animovaný snímek Mořský koník na útesu proslulého režiséra Hayaa Miyazakiho.

Vysoko se hodnotilo také válečné drama režisérky Kathryn Bigelowové Hurt Locker, jeden z mála amerických filmů letošní soutěže. Scénář k němu napsal novinář Mark Boal, autor snímku V údolí Elahu.

Z hereckých výkonů v Benátkách nejvíc ovací vyvolal právě Mickey Rourke. Jeho Randy "The Ram" Robinson už je vysloužilý bojovník a měl by si užívat důchod. Jednoho dne se ale vydá se zpět do byznysu. Ani přes svou pověst to nebude mít jednoduché, takže musí začít znovu na nezávislé scéně.

Fanoušci Darrena Aronofského nicméně mluví o tom, že nový snímek jejich oblíbence je jen řemeslně zvládnutou zakázkou a těší se na režisérův osobnější projekt.

I jeho další film má ale k Wrestlerovi alespoň podle synopse dost blízko: The Fighter chystaný na příští rok pojednává o boxerovi Micky Wardovi, kterému pomáhá v kariéře drogami decimovaný nevlastní bratr.

V ženské herecké kategorii pak byla tipována na vítězství Anne Hathaway s romantickou komedií Rachel Getting Married.

Benátský Zlatý lev
Benátský Zlatý lev | Foto: Aktuálně.cz
Mořský koník na útesu: Vyhraje rybka nad dramaty?
Po přečtení spalte: Benátky zahájili slavní mamlasové
Přehled soutěže: Kdo se projde po červeném koberci?
Česká účast: Do Benátek jede Liška a Bydžovská

Tipy z amerických agentur a filmových médií vyzdvihující právě výkony amerických herců nutno brát s rezervou. Ne tolik už jejich stesky nad chabou úrovní letošní soutěže.

Velká hollywoodská studia v důsledku stávky scénáristů na přelomu roku nebyla schopna vyprodukovat filmy, které měly obohatit i nabídku festivalu.

Víc než jindy se tak mluvilo o mimosoutěžních filmech - třeba o nové černé komedii bratří Coenů Po přečtení spalte, která festival před jedenácti dny zahájila.

Média upoutal i dokumentární film o slavném návrháři Valentinovi, příznivých ohlasů filmového tisku se dočkal i český Venkovský učitel Bohdana Slámy uvedený v nesoutěžní sekci Venice Days.

Pozornost filmového světa se už přesouvá do kanadského Toronta, kde ve čtvrtek vypukl největší severoamerický festival, na němž se otevírá cesta řady snímků na tamní trh.

Čtěte také:
Liška s Bydžovskou si v Benátkách vysloužili potlesk
Toronto představí filmy o  Iráku. Ale nemá se to říkat

 

Právě se děje

Další zprávy