Zlatého lva v Benátkách dostal film o Američanech, které recese připravila o domov

Reuters ČTK Kultura Reuters, ČTK, Kultura
Aktualizováno 12. 9. 2020 22:48
Zlatého lva na 77. Benátském filmovém festivalu v sobotu večer získal snímek Země nomádů americké režisérky čínského původu Chloé Zhao. Oznámila to australská herečka Cate Blanchettová, která letos předsedala porotě.
Frances McDormandová v Zemi nomádů hraje Fern.
Frances McDormandová v Zemi nomádů hraje Fern. | Foto: Searchlight Pictures

Osmatřicetiletá Chloé Zhao je za deset let první ženou, která obdržela Zlatého lva. Hlavní roli v jejím snímku ztvárnila držitelka Oscara Frances McDormandová.

Režisérka Chloé Zhao.
Režisérka Chloé Zhao. | Foto: ČTK/AP

Podle agentury Reuters je Země nomádů hraný film o lidech, kteří žijí v karavanech a cestují po západním pobřeží USA. McDormandová hraje ovdovělou šedesátnici Fern z malého městečka v Nevadě. To se promění v město duchů poté, co v roce 2011 kvůli recesi zkrachuje továrna zaměstnávající většinu zdejších obyvatel.

Fern upraví svou dodávku na obytný přívěs a vydává se na cestu. Kam přijede, tam bere různá sezonní zaměstnání. Cestou si zdokonaluje znalosti o životě moderních amerických nomádů například sledováním videí na YouTube nebo poslechem on-line přednášek o "tyranii amerického dolaru", popisuje časopis Indiewire.com.

Snímek vznikl na motivy literatury faktu, tři roky staré knihy Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century od novinářky Jessicy Bruderové. Před kamerou hraného filmu ostatně stanuli převážně skuteční nomádi jako Linda Mayová nebo Bob Wells, z profesionálních herců režisérka obsadila jen McDormandovou a Davida Strathairna.

"Film Země nomádů oslavuje rozsáhlou, zapomenutou část Ameriky a vystihuje touhu lidí, kteří se jí toulají," napsal Indiewire.com, podle nějž vyznění celku přidává i soundtrack italského klavíristy Ludovica Einaudiho.

"Je to všímavý, jednoduchý film, který se snaží diváka přimět k zamyšlení, ne vyvolat melodrama," doplňuje magazín Deadline.com. Snímek předkládá portrét lidí, kteří měli kdysi pevné místo ve společnosti a stálý příjem, avšak americký sen je zklamal. Přesto film nevyznívá politicky ani sociálněkriticky, dodává recenzent. 

Zemi nomádů do českých kin v únoru 2021 uvede Falcon.

Zemi nomádů do českých kin v únoru 2021 uvede Falcon. | Video: Searchlight Pictures

Druhou a třetí hlavní cenu, Stříbrného medvěda, v Benátkách získaly film mexického režiséra Michela Franca nazvaný Nuevo orden (Nový pořádek) a japonské historické drama Wife of a Spy od Japonce Kijošiho Kurosawy. Pětašedesátiletý režisér a scenárista není příbuzným ani potomkem dnes již nežijícího slavného Akiry Kurosawy.

Benátský filmový festival byl první velkou světovou kinematografickou přehlídkou, která se konala od začátku pandemie koronaviru. 

Návštěvnost sálu byla omezena na polovinu, diváci museli mít roušky. Režisérka Chloé Zhao a herečka Frances McDormandová cenu v sobotu večer přijaly na dálku videospojením z USA. Dostat se ze Spojených států do Benátek bylo kvůli cestovním omezením téměř nemožné, na celém festivalu v Benátkách tak chyběli hollywoodští filmaři i herci.

"Velice děkujeme, že jste nás nechali spojit se s vaším festivalem v tomto podivném, podivném světě a tímto způsobem. Jsme ale rády, že jste nás nechali se zúčastnit. Uvidíme se na cestě," poděkovala McDormandová.

Zvláštní cenu poroty si z Benátek odnáší ruský film Dorogije tovarišči (Drazí soudruzi) o masakru ze 60. let v bývalém Sovětském svazu.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon dostal Ital Pierfrancesco Favino za snímek Padrenostro, odehrávající se v 70. letech minulého století. Nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirbyová z filmu Pieces of a Woman. Vypráví o vztahu partnerů poté, co jim při domácím porodu umře dítě.

O sošky v hlavní soutěži zápasilo 18 filmů, z nichž osm režírovaly ženy.

 

Právě se děje

Další zprávy