Nejhorší film roku? Scientologická báchorka Po zániku Země

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 3. 2014 11:04
Filmové anticeny Zlatá malina pro nejhorší filmy roku připadly kromě sci-fi Po zániku Země také komedii Mládeži nepřístupno. Došlo i na Deppova Osamělého jezdce.
Jaden Smith.
Jaden Smith. | Foto: Aktuálně.cz

Los AngelesPo zániku Země a Mládeži nepřístupno posbíraly nejvíc anticen Zlatá malina za nejhorší filmové počiny roku. Ty se tradičně udělují v předvečer rozdělování filmových Oscarů. S prázdnýma rukama letos skončil každoroční favorit těchto nelichotivých cen, herec Adam Sandler.

Foto: Falcon

Sci-fi Po zániku Země natočil režisér M. Night Shyamalan a hraje v ní Will Smith se svým dospívajícím synem Jadenem. Za svou scientologií nasáklou podívanou společně získali hned tři zlatě nasprejované maliny: Jaden Smith za nejhoršího herce v hlavní roli, Will Smith za nejhoršího herce ve vedlejší roli a oba za nejhorší kombinaci na plátně.

Film za 130 milionů dolarů byl velkým loňským propadákem pro Sony Corp studia Columbia Pictures; na americkém a kanadském trhu vydělal jen 60 milionů dolarů.

Snímek Mládeži nepřístupno z dílny Relativity Media, který tvoří 16 komediálních příběhů s takovými hvězdami, jako je Halle Berry, Kate Winslet či Hugh Jackman, získal cenu za nejhorší film, nejhorší scénář pro všech 19 spoluscénáristů a nejhorší režii pro všech třináct režisérů.

Osamělý jezdec: nejhorší remake roku

Adam Sandler, který je tradičním sběračem Zlatých malin, letos neproměnil žádnou ze sedmi nominací, které mu vysloužila komedie Machři 2, jež se stala boxovacím pytlem kritiků.

V loňském roce získal dvě maliny za komedii Můj otec je šílenec a v roce 2012 nedal žádnému jinému tvůrci šanci, když jeho film Jack a Jill získal všech deset malin udělovaných v tomto ročníku.

Cenu pro nejhorší herečku letos získal muž - a další častý laureát Zlaté maliny - herec-režisér Tyler Perry za hlavní ženskou roli v komedii A Madea Christmas. Kim Kardashian dostala cenu za nejhorší herečku ve vedlejší roli za drama Tyler Perry's Temptation.

Další velký propadák loňské sezóny, Osamělý jezdec s Johnnym Deppem a Armiem Hammerem natočený studiem Disney, dostal cenu coby nejhorší remake/kopie/pokračování. Film, který stál více než 200 milionů dolarů, diváky naprosto nezaujal a studio si za něj připsalo ztrátu 190 milionů dolarů.

Málokterý vítěz se zastaví pro cenu

Zlaté maliny vznikly v roce 1980 jako protiváha nablýskané nádheře a pompě Oscarů a letos se rozdělovaly už po čtyřiatřicáté.

Zlatá malina.
Zlatá malina. | Foto: Aktuálně.cz

Jejich držitele vybírá zhruba 800 členů Nadace cen Zlaté maliny. Ti hlasují o osmi z devíti kategorií, zatímco devátou - nejhorší spojení na plátně - hlasováním vybrali uživatelé serveru věnovaného kritice filmů RottenTomatoes.com.

Držitelé cen si pro ně jen zřídka přijdou osobně. Toto pravidlo porušila například Sandra Bullock, která si v roce 2010 přišla pro malinu za nejhorší herečku a nejhorší pár na plátně za film Slečna zamilovaná, a následující večer převzala Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli za film Zrození šampiona.

 

Právě se děje

Další zprávy