Zlaté glóby získaly filmy Síla psa a West Side Story, ze seriálů se dařilo Boji o moc

Reuters Kultura ČTK Reuters, AP, Kultura, ČTK
10. 1. 2022 7:02
Temný western nazvaný Síla psa a remake muzikálu West Side Story v noci na pondělí středoevropského času získaly ceny Zlatý glóbus. Místo tradičního setkání největších hollywoodských hvězd měl někdejší galavečer komornější ráz než dřív. Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové neproměnilo nominaci v kategorii animované tvorby.
Na snímku z vítězné Síly psa je Benedict Cumberbatch jako Phil.
Na snímku z vítězné Síly psa je Benedict Cumberbatch jako Phil. | Foto: Netflix

Herci, režiséři nebo filmová studia letos Zlaté glóby z větší části ignorovali. Pořádající Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu vloni čelila kritice, že mezi 87 členy nemá jediného černocha a nedodržuje etické standardy.

Kvůli tomu stanice NBC oznámila, že nebude předávání Zlatých glóbů vysílat. Herec Tom Cruise své tři sošky vrátil a jeho kolegyně Scarlett Johanssonová oznámila bojkot na protest proti tomu, že na Zlatých glóbech vždy čelí otázkám organizátorů "hraničícím se sexuálním obtěžováním", uvedla.

Asociace od té doby rozšířila počet členů a zavedla nová pravidla, v noci na pondělí přesto oznamovala vítěze na soukromé akci v kalifornském Beverly Hills bez přítomnosti hvězd. Výsledky se svět nedozvídal z televize, nýbrž ze zpráv na sociálních sítích.

V kategorii pro nejlepší muzikál nebo komedii uspěl remake West Side Story z prostředí newyorských gangů, který natočil Steven Spielberg. Získal tři sošky včetně těch za herectví pro Rachel Zeglerovou v hlavní a Arianu DeBoseovou ve vedlejší roli.

Také druhý hlavní vítěz, western Síla psa v hlavní roli s Benedictem Cumberbatchem, si odnáší tři ceny - za nejlepší drama, režii Jane Campionové a nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli, jejž odvedl pětadvacetiletý Kodi Smit-McPhee.

Zlaté glóby za herectví dále obdrželi Will Smith, který ve snímku Král Richard: Zrození šampiónek ztvárnil otce tenistek Venus a Sereny Williamsových, Nicole Kidmanová za roli komediální herečky Lucille Ballové v dobovém snímku Ricardovi a Andrew Garfield. Ten v muzikálu Tick, Tick… Boom! zpodobnil muzikálového skladatele Jonathana Larsona.

V televizní kategorii se nejlépe dařilo rodinné sáze z mediálního prostředí Boj o moc, kde uspěli také herci Jeremy Strong a Sarah Snooková, plus seriálu Hacks o stárnoucí stand-up komičce. Nejlepší minisérií byla vyhlášena Podzemní železnice, vracející se k dějinám otroctví v USA.

Z filmových studií dopadl nejlépe Netflix, kde měla premiéru Síla psa, vyhrál čtyřikrát. HBO, respektive HBO Max má nejvíc televizních cen, šest.

Udílení Zlatých glóbů naposledy v televizi sledovalo 18 milionů Američanů. Součástí ceremoniálu byl červený koberec plný hollywoodských hvězd a ceny si udržovaly prestiž coby předvoj známějších Oscarů. Letos už to po kritice pořadatelů nemusí platit a větší relevanci mohou nabýt sošky odborových hereckých či producentských organizací.

Podle deníku New York Times se teprve ukáže, zda Hollywood vezme Zlaté glóby na milost. Samotný alternativní průběh večera New York Times kritizují. Podle nich pořadatelé výsledky oznamovali na Twitteru v příspěvcích "plných emoji a špatných slovních hříček, často bez klíčových informací, například kdo byl oceněn za jaký film", a organizátoři se na sítích stali terčem posměchu.

Dle britského Guardianu má za sebou obor dva roky natáčení v době covidových omezení a potřeboval by udržet iluzi pozlátka a zábavy, jakou tradičně představovaly i Zlaté glóby. To se ale v tomto případě nepodařilo.

"Zlaté glóby prohrály ve velkém. Už měsíce Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu zuřivě rozesílá tiskové zprávy, aby demonstrovala, jaké dělá změny a snaží se vylepšit, setkává se ale s chladnou odezvou," řekl Guardianu Jeremy Kay, šéfredaktor oborového časopisu Screen Daily. Podle něj se už vyhlášení nominací obešlo bez velké pozornosti a vliv Zlatých glóbů strmě upadl.

Vítězové Zlatých glóbů 2021

Nejlepší filmové drama
Síla psa

Režie
Jane Campionová - Síla psa

Nejlepší filmová komedie či muzikál
West Side Story

Herec v kategorii drama
Will Smith - Král Richard: Zrození šampiónek

Herečka v kategorii drama
Nicole Kidmanová - Ricardovi

Herec v kategorii komedie či muzikál
Andrew Garfield - Tick, Tick… Boom!

Herečka v kategorii komedie či muzikál
Rachel Zeglerová - West Side Story

Herec ve vedlejší roli
Kodi Smit-McPhee - Síla psa

Herečka ve vedlejší roli
Ariana DeBoseová - West Side Story

Animovaný film
Encanto

Cizojazyčný film
Drive My Car

Soundtrack
Hans Zimmer - Duna

Scénář
Kenneth Branagh - Belfast

Píseň
Billie Eilish a Finneas O’Connell - Není čas zemřít

Televizní drama
Boj o moc

Televizní komedie či muzikál
Hacks

Herec v televizním dramatu
Jeremy Strong - Boj o moc

Herečka v televizním dramatu
MJ Rodriguezová - Pose

Herec v televizní komedii či muzikálu
Jason Sudeikis - Ted Lasso

Herečka v televizní komedii či muzikálu
Jean Smartová - Hacks

Televizní film či minisérie
Podzemní železnice

Herec ve vedlejší roli
O Yeong-su - Hra na oliheň

Herečka ve vedlejší roli
Sarah Snooková - Boj o moc

Herec v televizním filmu či minisérii
Michael Keaton - Dopesick

Herečka v televizním filmu či minisérii
Kate Winsletová - Mare z Easttownu

 

Právě se děje

Další zprávy