Zlaté glóby ovládlo drama Revenant Zmrtvýchvstání. DiCapriovi tleskalo publikum vestoje

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 1. 2016 6:01
Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl snímek Revenant Zmrtvýchvstání. Představitel hlavní role Leonardo DiCaprio získal ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli a vysloužil si ovace vestoje. Oceněn byl i režisér snímku Alejandro González Ińárritu. Cena za nejlepší komedii patří snímku Marťan. Televizní a filmové ceny se tradičně považují za předzvěst Oscarů.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio | Foto: Reuters

Los Angeles – Film Revenant Zmrtvýchvstání opanoval letošní udílení Zlatých glóbů. Snímek vypráví o americkém lovci a průzkumníkovi Hugu Glassovi, jenž se po zradě parťáků probíjí divočinou.

"Tento film je o přežití, o triumfu lidského ducha, ale ještě více o důvěře," řekl na pódiu oceněný Leonardo DiCaprio, který získal již druhý Zlatý glóbus za tři roky.

Nejlepším hercem filmového muzikálu či komedie se stal Matt Damon. Cenu si odnesl za roli ve snímku Marťan, který vypráví o astronautovi, který během mise na Mars na planetě uvízne.

Nejlepším animovaným snímkem je V hlavě. Ocenění za nejlepší cizojazyčný film získalo maďarské drama o vyhlazovacím táboře v Osvětimi Saulův syn.

Ceremoniál v Los Angeles uváděl britský komik Ricky Gervais, známý například ze seriálu Kancl. Ten show provázel již v letech 2010 až 2012 a proslul tím, že ve svých komentářích nikoho nešetřil. Se svými ostrými vtipy začal hned v úvodu. Nejprve oznámil, že se pokusí být milý. Hned vzápětí se ale opřel do amerického herce Seana Penna, který udělal rozhovor s uprchlým mexickým drogovým bossem Joaquínem Guzmánem.

Zlaté glóby - přehled vítězů
Autor fotografie: Reuters

Zlaté glóby - přehled vítězů

  • Nejlepší režie: Alejandro Iňárritu (Revenant)
  • Nejlepší drama: Revenant Zmrtvýchvstání
  • Nejlepší scénář: Aaron Sorkin (Steve Jobs)
  • Nejlepší herec v dramatu: Leonardo DiCaprio (Revenant)
  • Nejlepší herečka v dramatu: Brie Larson (Room)
  • Nejlepší komedie: Marťan
  • Nejlepší herec v komedii: Matt Damon (Marťan)
  • Nejlepší herečka v komedii: Jennifer Lawrence (Joy)
  • Nejlepší herec ve vedlejší roli: Sylvester Stallone (Creed)
  • Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Kate Winslet (Steve Jobs)
  • Nejlepší hudba: Ennio Morricone (Osm hrozných)

"Nejdříve budu vést tento monolog a pak se schovám, že mě ani Sean Penn nebude moci najít," prohlásil Gervais. "Změnil jsem se. Tedy samozřejmě ne tolik jako Bruce Jenner," dodal v narážce na slavného amerického desetibojaře, který loni podstoupil operativní změnu pohlaví.

První sošku večera získala v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Kate Winslet, která si zahrála v životopisném dramatu Steve Jobs o zakladateli firmy Apple. Za nejlepší hudbu pro film byl oceněn italský skladatel Ennio Morricone, který složil hudbu ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Ocenění pro nejlepší filmový scénář si odnesl Aaron Sorkin za snímek Steve Jobs.

Nejlepší herečkou v hlavní roli ve filmovém dramatu se stala Brie Larsonová. Oceněna byla za snímek Room, který vypráví o matce, která se snaží zajistit svému synovi normální dětství i přes to, že jsou již několik let drženi v zajetí v malé místnosti. Nejlepší herečkou filmového muzikálu či komedie se stala Jennifer Lawrence za snímek Joy.

Jednu z cen předávaly i herečky America Ferrera a Eva Longoria, které jsou latinskoamerického původu. V této souvislosti se moderátor večera navezl i do republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Herečky označil "nejen za krásné dámy, ale i za dvě osoby, které chce váš budoucí prezident Donald Trump deportovat".

 

Právě se děje

Další zprávy