Na Zlatých glóbech uspěla Bohemian Rhapsody i Roma, radoval se také Michael Douglas

Rami Malek získal Zlatý glóbus za roli zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho.
Graham King (vlevo) přebírá cenu pro nejlepší film za štáb Bohemian Rhapsody.
Mahershala Ali byl oceněn za postavu černošského pianisty ve filmu Green Book.
Glenn Closeová obdržela Zlatý glóbus za film Žena. Cenu jí předal Gary Oldman.
V případě Christiana Balea porotci ocenili jeho proměnu v někdejšího amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho ve snímku Vice.
Foto: Reuters
Reuters Kultura Reuters, AP, AFP, Kultura
7. 1. 2019 6:34
Nečekaným úspěchem muzikálového filmu Bohemian Rhapsody v noci na dnešek v kalifornském Beverly Hills vyvrcholilo udílení Zlatých glóbů, druhých nejdůležitějších hollywoodských cen po Oscarech.

V posledních minutách večera nakonec Bohemian Rhapsody získala cenu pro nejlepší drama a herec Rami Malek, jenž ve snímku ztvárnil zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho, si odnesl sošku za herectví. Zahraniční média to označují za překvapující a všímají si, že v děkovných řečech ani jednou nepadlo jméno režiséra filmu Bryana Singera. Ten byl v minulosti několikrát nařčen ze sexuálního obtěžování, koncem předloňského roku média jeho kauzy připomněla.

Mahershala Ali byl oceněn za postavu černošského pianisty ve filmu Green Book.
Mahershala Ali byl oceněn za postavu černošského pianisty ve filmu Green Book. | Foto: ČTK/AP

Například z ceremoniálu blogující redaktoři britského deníku Guardian se podivili, že Bohemian Rhapsody překonala muzikál Zrodila se hvězda nebo superhrdinský černošský film Black Panther, který si podle nich cenu zasloužil víc. Kritici listu New York Times zase vyjádřili překvapení, že na hlavní cenu nedosáhl žádný film natočený či v hlavních rolích obsazený černochy a Asiaty.

Uspěli však dva černošští herci, čtyřiačtyřicetiletý Mahershala Ali za film Green Book a za snímek If Beale Street Could Talk také o tři roky starší Regina Kingová. Ta při přebírání ceny slíbila, že v následujících dvou letech bude účinkovat jen ve filmech, jejichž štáby zaměstnají rovnoměrný počet mužů a žen. "Vyzývám vás všechny, kteří ve své pozici máte nějakou moc, a nejen vás všechny v naší branži, abyste do toho šli a solidárně udělali totéž," apelovala Kingová.

Zlaté glóby 2019 | Video: Reuters

Kolik toho máme společného

Snímek Zrodila se hvězda, který celosvětově utržil 390 milionů dolarů, většina zahraničních kritiků i agentur tipovala na favorita večera, nakonec ale v hlavních kategoriích vyšel s prázdnou.

Zpěvačka Lady Gaga sice získala sošku za skladbu Shallow, kterou pro film složila, cenu za herectví ale místo ní obdržela Glenn Closeová za drama nazvané Žena. To vznikalo v průběhu dlouhých čtrnácti let.

Film Zrodila se hvězda nakonec nezískal ani cenu za režii. Tu si z ceremoniálu odnáší mexický režisér Alfonso Cuarón za černobílou, částečně autobiografickou uměleckou Romu, jež byla dle porotců rovněž nejlepším cizojazyčným snímkem.

"Kinematografie ve své vrcholné formě staví mosty mezi kulturami. Musíme si uvědomit, kolik toho máme společného," řekl Cuarón.

Výrazný úspěch zaznamenal též dobový snímek Green Book vyprávějící o šoférovi, který v 60. letech minulého století vozí černošského jazzového pianistu po stále silně rasisticky smýšlejících jižanských státech USA. Film získal sošku za nejlepší komedii či muzikál, dále Zlatý glóbus za scénář a ještě ocenění pro herce Mahershalu Aliho.

"Stále žijeme v časech, kdy je společnost rozdělená. Tento příběh mi dal naději," konstatoval režisér Green Booku Peter Farrelly.

Stárnutí je zábavné

Poctu na rozloučenou Zlaté glóby složily seriálu Takoví normální Američané, který po završení své poslední šesté řady nyní získal cenu pro nejlepší televizní drama. Příběh dvou ruských špionů, kteří na vrcholu studené války žijí na předměstí Washingtonu a vydávají se za americké manžele, doteď na Zlatých glóbech nebodoval.

Michael Douglas se Zlatým glóbem za seriál The Kominsky Method.
Michael Douglas se Zlatým glóbem za seriál The Kominsky Method. | Foto: Reuters

Závan časů starého Hollywoodu přinesl okamžik, kdy cenu pro nejlepší výkon v televizní komedii převzal čtyřiasedmdesátiletý Michael Douglas. Oceněn byl za roli stárnoucího učitele herectví v seriálu Netflixu nazvaném The Kominsky Method od scenáristy Chucka Lorrea. "Chuck si myslí, že stárnutí je zábavné," podotkl Douglas, když děkoval za svůj v kariéře již třetí Zlatý glóbus.

Chuck Lorre ve svém projevu několikrát zopakoval slovo, které ve filmové branži začíná být čím dál významnější. "Netflix, Netflix, Netflix, Netflix, Netflix, Netflix," opakoval Lorre stále dokola. Tato internetová videotéka kromě úspěšné The Kominsky Method vyprodukovala i černobílou Romu, dohromady tedy Netflix na dnešním ceremoniálu získal tři sošky.

Patricia Arquettová obdržela cenu za to, jak v nedávném seriálu HBO Útěk z vězení v Dannemoře ztvárnila zaměstnankyni věznice, jež dvěma vězňům pomůže na svobodu.

Whishawův první úspěch

Pro svůj první Zlatý glóbus si přišel osmatřicetiletý Ben Whishaw za drama Skandál po anglicku. Dobový příběh z prostředí britské politiky se odehrává koncem 60. let, kdy byla čerstvě dekriminalizována homosexualita. Whishaw ztvárnil někdejšího milence předsedy britské parlamentní strany.

Pro svůj první Zlatý glóbus si přišel osmatřicetiletý Ben Whishaw za drama Skandál po anglicku.
Pro svůj první Zlatý glóbus si přišel osmatřicetiletý Ben Whishaw za drama Skandál po anglicku. | Foto: ČTK/AP

Velký večer zažila také sedmačtyřicetiletá kanadská herečka korejského původu Sandra Ohová. Ta nejenže poprvé v kariéře moderovala udílení Zlatých glóbů, ale sama jeden získala za herecký výkon v seriálu Na mušce.

Ohová, která se narodila v Kanadě, ale má asijské předky, v průběhu večera vzdala hold všem nominovaným filmům a televizním seriálům, v nichž účinkují černošští nebo asijští herci, od Black Panthera přes titul BlacKkKlansman až po snímek Šíleně bohatí Asiati.

"Chtěla jsem tu být, abych se na vás všechny podívala a zažila ten okamžik, kdy se to mění," řekla Ohová. "To, co se děje teď, je skutečné. Jste tváří změny," dodala.

Ohová ceremoniál moderovala s americkým komikem Andym Sambergem. Zvolili pozitivní tón, což představovalo změnu oproti nedávným rozdáváním cen v Hollywoodu, jež byla plná narážek na politiku a zejména prezidenta Donalda Trumpa.

Ještě vloni se ženy na předávání Zlatých glóbů zahalily do černého na protest proti sexuálnímu obtěžování, letos se většina na červeném koberci blýskla barevnými šaty.

Rád bych poděkoval satanovi

Povznesenou atmosféru udržovali též moderátoři Ohová se Sambergem, kteří například prezidenta Trumpa jedinkrát nezmínili. Když na jeviště přišel herec a režisér Bradley Cooper, Ohová mu vysekla poklonu za to, jak vypadá. A když si herec Jeff Bridges vyzvedl Zlatý glóbus za celoživotní dílo, Samberg mu řekl: "Přál bych si, abyste byl mým otcem."

V případě Christiana Balea porotci ocenili jeho proměnu v někdejšího amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho ve snímku Vice.
V případě Christiana Balea porotci ocenili jeho proměnu v někdejšího amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho ve snímku Vice. | Foto: ČTK/AP

Politice se naopak nevyhnul britský herec Christian Bale, jenž získal Zlatý glóbus za to, jak se ve filmu Vice proměnil v někdejšího amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. "Rád bych poděkoval satanovi za inspiraci, kterou mi pro tuto roli poskytl," řekl Bale.

Tvůrci filmu Vice už ale mohli být spokojeni méně. Soška pro Balea byla jedinou proměněnou z šesti nominací, které získali.

Jeff Bridges při přebírání Zlatého glóbu za celoživotní dílo poděkoval sourozencům, rodičům a také Loydu Catlettovi, který mu při více než sedmdesáti natáčeních dělal dvojníka.

Bridges se rovněž pochlubil, že si vzal manžetové knoflíky svého již nežijícího otce. Kromě jiných vzpomněl svou nejznámější roli z filmu bratří Coenů nazvaného Big Lebowski z roku 1998. "Když budu mít kliku, lidi si mě až do mé smrti budou spojovat s Dudem Lebowskim," poznamenal Bridges. "Bylo mi opravdovou ctí se na tom filmu podílet," dodal.

O vítězích Zlatých glóbů jako tradičně rozhodlo 88 členů Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Udílení cen je prvním významným milníkem hollywoodské sezony, která vyvrcholí 24. února předáním známějších Oscarů. O nich bude rozhodovat více než 8200 profesionálů z branže. Deník New York Times spočítal, že v uplynulých deseti letech se vítězové Zlatých glóbů a vítězové Oscarů překrývali zhruba v polovině případů. Přesto po dnešním ceremoniálu výrazně vzrostla šance, že muzikál Bohemian Rhapsody zaboduje také na Oscarech.

Vítězové Zlatých glóbů 2018

Nejlepší dramatický film
Bohemian Rhapsody

Nejlepší filmová komedie či muzikál
Green Book

Nejlepší herec v dramatu
Rami Malek - Bohemian Rhapsody

Nejlepší herečka v dramatu
Glenn Closeová - The Wife

Herec v komedii či muzikálu
Christian Bale - Vice

Herečka v komedii či muzikálu
Olivia Colmanová - Favoritka

Režie
Alfonso Cuarón - Roma

Herec ve vedlejší roli
Mahershala Ali - Green Book

Herečka ve vedlejší roli
Regina Kingová - If Beale Street Could Talk

Animovaný film
Spider-Man: Paralelní světy

Cizojazyčný film
Roma

Nejlepší píseň
Shallow z filmu Zrodila se hvězda

Nejlepší dramatický seriál
Takoví normální Američané - FX

Nejlepší komediální či muzikálový seriál
The Kominsky Method - Netflix

Herec v dramatickém seriálu
Richard Madden - Bodyguard

Herečka v dramatickém seriálu
Sandra Ohová - Na mušce

Herec v komediálním či muzikálovém seriálu
Michael Douglas - The Kominsky Method

Herečka v komediálním či muzikálovém seriálu
Rachel Brosnahanová - The Marvelous Mrs. Maisel

Televizní film či seriál s omezenou distribucí
The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story - FX

 

Právě se děje

Další zprávy