Samá překvapení. Zlaté glóby získaly válečný film 1917 a Tenkrát v Hollywoodu

Brad Pitt za Tenkrát v Hollywoodu přebírá Zlatý glóbus pro nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli.
Quentin Tarantino se Zlatým glóbem za scénář Tenkrát v Hollywoodu.
Joaquin Phoenix ztvárnil Jokera.
Sam Mendes, autor 1917, získal cenu za režii.
Jihokorejec Pon Džun-ho převzal sošku za cizojazyčného Parazita.
Foto: Reuters
Reuters ČTK Kultura Reuters, ČTK, AFP, Kultura
6. 1. 2020 6:51
Film o první světové válce nazvaný 1917 a Tenkrát v Hollywoodu, kterým režisér Quentin Tarantino vzdal poctu Hollywoodu konce 60. let minulého století, v noci na pondělí získaly hlavní ceny na 77. ročníku Zlatých glóbů. Druhý největší svátek americké kinematografie po Oscarech byl plný překvapení. Favorizovaná videotéka Netflix propadla.

1917, jež natočil režisér Sam Mendes a které americká i česká kina teprve začnou promítat, si vysloužilo sošku pro nejlepší drama. Překonalo tak oba favority od Netflixu, Irčana a Manželskou historii.

Nostalgické Tenkrát v Hollywoodu se stalo nejlepší filmovou komedií či muzikálem. Kromě toho získalo sošky za scénář a herce ve vedlejší roli.

Vyhlášení vybraných kategorií na Zlatých glóbech, ve kterých uspěli Quentin Tarantino, Joaquin Phoenix, Laura Dernová nebo Brad Pitt. | Video: Reuters/Golden Globe Award

Sam Mendes obdržel cenu za režii 1917, které v takřka jediném dvouhodinovém záběru ze zákopů zachycuje dvojici mladých britských vojáků. Mendese porotci upřednostnili před kolegy Martinem Scorsesem a Quentinem Tarantinem. "Jsem velmi překvapený," konstatoval. "Stejně bych rád řekl, že v téhle místnosti není jediný režisér, který by nežil ve stínu Martina Scorseseho," vzdal čtyřiapadesátiletý Mendes poctu o 23 let staršímu kolegovi.

Ceny pro nejlepší dramatický herecký výkon si odnášejí Renée Zellwegerová za portrét zpěvačky i herečky Judy Garlandové a Joaquin Phoenix za favorizovaného komiksového psychopata Jokera. "Furt nechci věřit tomu, že jsi to se mnou na place vydržel," zažertoval Phoenix k režisérovi filmu Toddu Phillipsovi.

Svou první hereckou cenu si za výkon v komediích vysloužili jedenatřicetiletá americká raperka s asijskými předky Awkwafina, která účinkovala v The Farewell, a o rok mladší Taron Egerton, který v Rocketmanovi zpodobil Eltona Johna. "Díky, že jsi žil tak neobyčejný život," vzkázal zpěvákovi Egerton.

Šestapadesátiletý Quentin Tarantino, který natáčí od začátku 90. let minulého století, díky Tenkrát v Hollywoodu obdržel svůj první Zlatý glóbus za scénář. Brad Pitt ze stejného snímku dle očekávání proměnil nominaci na herce ve vedlejší roli. "Rád bych poděkoval svému komplici Leonardu DiCapriovi. Bez tebe bych to nedal, kámo," poklonil se Pitt kolegovi z Tenkrát v Hollywoodu.

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Laura Dernová, která v Manželské historii zpodobila nelítostnou právničku. Překonala tak i favorizovanou Jennifer Lopezovou nominovanou za roli tanečnice u tyče ve Zlatokopkách.

Ceremoniál popáté a podle svých slov naposledy moderoval britský komik Ricky Gervais, který od publika složeného převážně z hollywoodských hvězd za sprostá slova a vtipy nejčastěji sklízel nervózní smích. Televize NBC spoustu jeho vět pro nevhodnost vypípala.

Gervais si utahoval například z herce Joea Pesciho, kterého přirovnal k animované postavičce Baby Yody ze seriálu The Mandalorian, nebo zesměšnil pětaosmdesátiletou Judi Denchovou aktuálně účinkující v komerčně neúspěšném filmovém muzikálu Cats. Stejně tak se Gervais vysmál hollywoodské snaze o diverzitu a konstatoval, že filmy už dnes stejně nikoho nezajímají.

"Nejste tu od toho, abyste veřejnost o čemkoli poučovali, o skutečném světě nic nevíte. Většina z vás strávila ve škole méně času než Greta Thunbergová. Takže pokud vyhrajete, přijďte sem nahoru, vezměte si tu svou ceničku, poděkujte agentovi i Bohu a zase táhněte," poradil publiku v nadsázce britský komik.

"Nejste tu od toho, abyste veřejnost o čemkoli poučovali, o skutečném světě nic nevíte," žertoval na Zlatých glóbech moderátor Ricky Gervais. | Video: Reuters/Golden Globe Award

Gervais rovněž zesměšnil fakt, že nominovaný film Irčan trvá půlčtvrté hodiny a že jeho tvůrci digitálně omladili herce Roberta De Nira nebo Al Pacina. "Šel jsem na Irčana, ale než skončil, můj doprovod už byl na mě příliš starej," nadhodil Gervais.

V jiné části proslovu si udělal legraci z obav hollywoodských manažerů před Ronanem Farrowem, který svými články rozpoutal kampaň vedenou pod hashtagem #MeToo. "Vím, že vám nahání strach, má na vás spadeno," poznamenal Gervais. A jeho pozornosti neušlo ani nedávné spuštění několika nových streamovacích služeb. "Vím, jak jste všichni hrozně uvědomělí, ale pracujete pro Apple, Amazon a Disneyho. Kdyby si streamovací službu založil Islámský stát, hned byste volali svému agentovi," uzavřel Gervais.

V televizních kategoriích uspělo drama Boj o moc, vyprávějící o rodinném zábavním impériu, komediální Potvora od Phoebe Waller-Bridgeové a historický Černobyl od HBO.

Deník New York Times interpretuje výsledky Zlatých glóbů jako okamžik, kdy se "hollywoodský establishment postavil agresivnímu vpádu streamovacích služeb". Když cenu za režii přebíral Sam Mendes, nepřímo si do videotéky Netflix rýpnul. "Doufám, že na tenhle film lidi přijdou do kina a uvidí ho na velkém plátně," prohlásil autor 1917.

Netflix byl přitom favoritem večera. Posbíral 34 nominací, nejvíc za díla Noaha Baumbacha Manželská historie a za Irčana režiséra Martina Scorseseho. Nakonec streamovací služba získala jen dvě sošky - jednu má Laura Dernová za výkon ve vedlejší roli v Manželské historii, druhý Olivia Colmanová za Korunu, ve které hraje anglickou královnu Alžbětu II.

Konkurenční služby Amazon a Hulu každá získaly po dvou cenách, čerstvě spuštěné Apple TV+ odešlo s prázdnou. Naopak HBO proměnilo 4 ze svých 15 nominací, a to díky seriálům Boj o moc a Černobyl.

Z filmových studií v součtu nejvíc sošek připadlo Sony Pictures, které vyprodukovalo Tenkrát v Hollywoodu. Ceny za celoživotní přínos si odnášejí Tom Hanks a Ellen DeGeneresová. Z animovaných snímků zvítězil Hledá se Yetti a cena za nejlepší píseň putuje tvůrcům Rocketmana.

Nejlepším cizojazyčným snímkem porotci vyhlásili Parazita, kterého natočil padesátiletý Jihokorejec Pon Džun-ho. "Pokud překonáte odpor k titulkům a začnete se dívat na filmy, které mluví jinak než anglicky, otevře se vám svět plný úžasných filmů," vzkázal Američanům prostřednictvím tlumočníka režisér, který na jevišti hovořil korejsky. Nabarvené ptáče od režiséra Václava Marhoula se do užších nominací nedostalo.

Ceremoniál se neobešel bez politiky. Herečka Michelle Williamsová, která uspěla se seriálem Fosse/Verdon, povzbudila ženy, aby se "ve vlastním zájmu" dostavily k letošním americkým prezidentským volbám. "Doteďka to roky dělali jen muži, a proto to na světě takhle vypadá," řekla.

Další herečka Patricia Arquettová, jíž úspěch přivodil seriál Odhalení, prohlásila, že Amerika stojí "na pokraji války", a připomněla, že prezident Donald Trump zkraje noci vyhrožoval Íráncům zničením jejich významných kulturních památek.

Zlaté glóby udílí zhruba devadesát členů Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu a tradičně slouží jako předskokan známějších Oscarů. Jejich nominace budou oznámeny 13. ledna.

Hlavní vítězové Zlatých glóbů

Nejlepší drama - 1917

Nejlepší komedie nebo muzikál - Tenkrát v Hollywoodu

Režie - Sam Mendes, 1917

Scénář - Quentin Tarantino, Tenkrát v Hollywoodu

Nejlepší herec v dramatu - Joaquin Phoenix, Joker

Nejlepší herečka v dramatu - Renée Zellwegerová, Judy

Herec v komedii či muzikálu - Taron Egerton, Rocketman

Herečka v komedii či muzikálu - Awkwafina, The Farewell

Herec ve vedlejší roli - Brad Pitt, Tenkrát v Hollywoodu

Herečka ve vedlejší roli - Laura Dernová, Manželská historie

Nejlepší animovaný film - Hledá se Yetti

Cizojazyčný snímek - Parazit

Nejlepší píseň - (I'm Gonna) Love Me Again (Rocketman)

Televizní drama - Boj o moc (HBO)

Televizní komedie či muzikál - Potvora (Amazon Studios)

Herec v televizním dramatu - Brian Cox, Boj o moc

Herečka v televizním dramatu - Olivia Colmanová, Královna

Herec v televizní komedii či muzikálu - Ramy Youssef, Ramy

Herečka v televizní komedii či muzikálu - Phoebe Waller-Bridgeová, Potvora

Televizní film či miniseriál - Černobyl, HBO

 

Právě se děje

Další zprávy