Zlatou malinu dostal film Blondýnka, nejhoršími herci jsou Jared Leto a Tom Hanks

ČTK ČTK
12. 3. 2023 8:54
Nejhorším filmem roku a příběhem s nejhorším scénářem se na amerických anticenách Zlatá malina stala životopisná Blondýnka, kterou o životě modelky a herečky Marilyn Monroe natočil Netflix. Po dvou Zlatých malinách v sobotu večer dostaly také horor Morbius a životopisný film Elvis, informovala televize CNN.
Tom Hanks dostal Zlatou malinu za ztvárnění plukovníka Parkera z filmu Elvis. | Video: Vertical Ent.

Cenu pro nejhoršího herce si vysloužil Jared Leto rolí upírovitého antihrdiny filmu Morbius, za nějž obdržela anticenu i Adria Arjona v kategorii nejhorší herečka ve vedlejší roli. Nejhorším hercem ve vedlejší roli se dle nadace Golden Raspberry Awards stal Tom Hanks za ztvárnění krutého, cynického a zkorumpovaného hudebního manažera, plukovníka Parkera ve filmu Elvis. Hanks za něj dostal Zlatou malinu také v kategorii nejhorší společná kombinace, a to spolu se svou latexovou obličejovou maskou a "směšným" přízvukem.

Zlaté maliny jsou udělovány den před americkými filmovými Oscary, na nichž přitom Elvis může proměnit osm nominací, včetně té pro nejlepší film.

Ocenění za nejhorší snímky a herecké počiny každoročně uděluje organizace Golden Raspberry Awards, jež má přes 1100 členů a vítěze volí z nominovaných online. S nápadem přišel v roce 1980 kalifornský novinář a filmový fanoušek John Wilson. Poslední roky pořadatelé udílejí také zvláštní "vykupitelskou" cenu pro ty, kdo dostali Zlatou malinu, ale mezitím svůj výkon napravili. Letos v kategorii uspěl Colin Farrell, na anticenu nominovaný kvůli filmu Zimní příběh z roku 2014. Porotci nyní ocenili jeho herectví v loňské černé komedii Víly z Inisherinu.

Ceny jsou udělovány za nejhorší přešlapy roku a letos se jednoho dopustili sami organizátoři, dodává časopis Hollywood Reporter. V kategorii nejhorší herečka roku nominovali teprve dvanáctiletou Ryan Kieru Armstrong z thrilleru Žhářka. Po kritice na sociálních sítích jméno nezletilé dívky škrtli, nahradili svým a cenu v kategorii pro nejlepší herečku nakonec převzali sami. Napříště už se do nominací budou moci dostat jen lidé starší 18 let.

 

Právě se děje

Další zprávy