Recenze: Nacisté na hranicích. Seriál Zlatá labuť zatím před dějinami schovává krk

Recenze: Nacisté na hranicích. Seriál Zlatá labuť zatím před dějinami schovává krk
Daniela Kolářová jako Božena Kučerová.
Lucie Štěpánková jako Anna Maurerová, Marta Dancingerová v roli Báry Veselé a Kristýna Badinková Nováková.
Adam Vacula v roli Petra Kučery.
Lucie Štěpánková jako Anna Maurerová a Adrian Jastraban coby Vilém Maurer.
Foto: Mikuláš Křepelka
Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
30. 1. 2023 18:06
Zlodějka utíká s lupem do budovy, kde může nalézt bezpečí. A který jiný velkolepý prostor by mohl poskytnout přístřeší než první moderní obchodní dům v Československu. Ten hraje klíčovou roli v novém dobovém seriálu Zlatá labuť od videotéky Voyo. Ale jde o něco víc než romanci v nablýskaných historických kulisách?

Bára Veselá žije s kumpánem na okraji v době, která se sama nachází na hraně dějin. Píše se konec 30. let minulého století, nacistická vojska už přešlapují na hranici a brzy obsadí Československo.

Když se Bára v podání Marty Dancingerové shodou náhod dostane do zaměstnaneckých šaten velkolepého nákupního centra, které má zítra otvírat, vetře se mezi uchazečky o pozici prodavačky oddělení módy. Ze zlodějky se stává Lucií Tichou, novou posilou domu, který v Praze začíná provozovat bohatá rodina Kučerových.

Poměrně stálá tvůrčí dvojice scenáristy Jana Coufala a režiséra Bisera A. Arichteva má za sebou mnoho dobových seriálů pro Českou televizi jako Vyprávěj či První republika, ale také zdařilé současné drama Kukačky. Nyní pro Novu a její platformu Voyo vytvořili výpravné historické drama odehrávající se zhruba o deset let dřív než nedávný Král Šumavy: Fantom temného kraje filmaře Davida Ondříčka.

Inspiraci poskytla minulost pražského obchodního domu Bílá labuť otevřeného 19. března 1939. V novince jsou však dějiny především kulisou pro soap operu či romanci, která pošilhává po dnes již lehce naivní tradici tehdejší lidové kinematografie. Už jen tím, že značná část hrdinů nosí takzvaná mluvící jména jako Veselá, Tichá či Záhoř.

Arichtev, který se o režii dělí s Braněm Holičkem, těží z ateliérových kulis obchodního domu postavených na ploše větší než 2500 metrů čtverečních. Zde se před zákonem i svým starým životem skrývá hrdinka Bára, respektive Lucie. Velmi brzy se projeví její živelná, upřímná povaha.

Také si jí všimne sám "šéf" Zlaté labutě Petr Kučera hraný Adamem Vaculou. Přijel ze zahraničí s cílem otevřít v československé metropoli velkolepý podnik. Svůj sen však zhmotnil v problematických kulisách rodiny, kde panuje značné napětí. Ambiciózní sestra v podání Kristýny Ryšky žije v komplikovaném, domluveném manželství s proutníkem a alkoholikem, otec ztvárněný Petrem Kostkou na tom zdravotně není nejlépe. Každý má na chod rodinného byznysu trochu jiný pohled. A zásnuby, jež čekají Petra, také nejsou plodem lásky.

První díl Zlaté labutě už je k vidění ve videotéce Voyo. | Video: Voyo

Během večírku v předvečer otevření Zlaté labutě se spory mezi Kučerovými vyhrotí. A nejen ony. Do opulentních prostor luxusního paláce vstupuje druhá světová válka. Uprostřed historických pnutí přitom jedna mladá dívka stále hledá identitu, snaží se zbavit okovů minulosti a utajit svou skutečnou totožnost.

Seriál se bohužel do značné části odvíjí podle šablonovitého mustru. Mocenské třenice privilegované rodiny mají blíže k soap operám typu Dynastie než moderním televizním dramatům jako Boj o moc, které se více než na vypjaté emoce a prudké zvraty soustředí na silné charakterové studie či intenzivní pohyb na hraně dramatu a jízlivé satiry.

Zlatá labuť stojí na plejádě osvědčených herců, jako jsou Petr Kostka s Danielou Kolářovou v čele rodiny Kučerových, ale také na prozatím neokoukaných tvářích.

Marta Dancingerová po úzkostné matce z Kukaček dostává živelnější roli hrdinky, která si umí podmanit okolí, ale přitom ji stravují rány minulosti i obavy o budoucnost. Adam Vacula v roli Petra se drží polohy "prince" coby ten nejlepší z rodiny Kučerů. Robert Mikluš zase umí být správně odpudivý v roli jeho švagra nasáklého pálenkou i slizkými úmysly ve vztahu k ženám.

Za oněmi ateliérovými kulisami obchodního domu jako by však svět neexistoval. Možná se to změní v pozdějších epizodách.

Prozatím se Zlatá labuť pohybuje v bezpečném světě, který obývají až příliš jasně načrtnuté postavy. Přitom se děj točí jen kolem jejich křivd, tajemství a milostných pletich, lehce okořeněných kriminální linkou s dvojí identitou.

Na to, aby Nova konkurovala dobovým seriálům České televize, to jistě stačí. Ani v nich nebývají dějiny ničím víc než kulisami pro osobní příběhy hrdinů. Třeba tvůrci ještě překvapí. Prozatím jde ale o rozpačitý start.

Beáta Kaňoková jako Eva Dušková, Simona Lewandowská coby Alena Zimová a Marta Dancingerová v roli Báry Veselé.
Beáta Kaňoková jako Eva Dušková, Simona Lewandowská coby Alena Zimová a Marta Dancingerová v roli Báry Veselé. | Foto: Miroslav Kučera

Zlatá labuť obsahuje stopové množství sociálních témat, která by se nabízelo rozehrát, zatím však slouží především k popostrčení zápletky. Sem tam se dějem mihne postava vedená prospěchářskými úmysly, ochotná třeba zbohatnout na manžetových knoflíčcích s hákovými kříži, protože ty teď půjdou na dračku.

Jinak je Zlatá labuť skutečně "výstavním" obchodním domem. Tedy místem zcela odtrženým od reality, místem, kde čas ubíhá jinak, kde lidé získávají trochu tunelové vidění. Ale nemá jít o nějaký kritický obraz mechanismů prvorepublikového kapitalismu, spíše se tvůrci až příliš zapouzdřili uvnitř svých načančaných interiérů. Počkejme, co se stane, až do tohoto "pozlaceného domečku pro panenky" naplno vkročí dobová realita. Pokud k tomu dojde.

Seriál

Zlatá labuť
Režie: Braňo Holiček a Biser A. Arichtev
První epizoda je k vidění na Voyo, ve čtvrtek 2. února ji odvysílá Nova.

 

Právě se děje

Další zprávy