Zkormoucený Nicolas Cage s mulitem zase nic nevydělal

8. 9. 2008 15:55
Jeho film o nájemném vrahovi vyhrál ostudným způsobem
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Americká kina zažívají v těchto týdnech nesmírnou finanční bídu. K vítězství stačilo snímku Bangkok Dangerous nizoučkých 7, 8 milionu doalrů za první víkend. V předělávce hongkongsko-thajského akčního filmu, který natočili - stejně jako originál - bratři Pangové, se v hlavní roli nájemného vraha na pracovní cestě v asijské destinaci ztrapňuje Nicolas Cage.

Zatímco v původní filmu je nájemný čarostřelec hluchoněmý a akční scény jsou několikrát stylizovány z jeho subjektivního pohledu, americký snímek tuto základní atraktivitu škrtá a hrdina je pouze zamlklý podivín.

Cageova kariéra vůbec vykresluje nesmírně kolísavou křivku. Už vlastně nikdo ani neví, kdy byl skutečně výdělečná hvězda, a zároveň už si téměř nikdo nepamatuje, kdy byl charakterní herec. To dobré, co dosud natočil, totiž překryla halda odpadu a šmíry.

Foto: Aktuálně.cz

Ocenění a chválu kritiky sbíral naposledy za snímek Adaptace v roce 2002, kde ztvárnil bratry dvojčata-scenáristy. Komerčně bodoval díky dvěma dílům Lovců pokladů v letech 2004 a 2007. Jenomže mezitím má na kontě spoustu propadáků.

Romantická komedie Pan Rosnička (The Weather Man, 2005) utržila v USA celkově jen 12,5 milionu dolarů, mysteriózní thriller Rituál (The Wicker Man, 2006) 23,5 milionů a akční sci-fi Next (2007) slabých 18,2 milionu. Nedobrý komerční výsledek 24 milionů měl i divácky obstojně hodnocený Obchodník se smrtí (Lord of War, 2005).

Což při běžných produkčních nákladech (tj. bez reklamy) od 20 do 60 milionů znamená, že do filmů s Cagem se příliš nevyplácí investovat; respektive, že si Cage neumí hledat dobré filmy a spolupracovníky.

Snímek Rituál se dokonce stal pro svou nepovedenost a nechtěnou směšnost oblíbeným terčem vtipů - viz tento falešný trailer:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Podobně nechtěně směšná je i překvapivě rentabilní comicsová adaptace Ghost Rider (2007), která v USA utržila 116 milionů, za což ovšem může především popularita předlohy.

Recenzenti si každopádně na Bangkok Dangeous smlsli. Gary Brown z Houston Community Newspapers napsal: „Celý film Cage nosí na obličeji tak zkormoucený výraz, až to vnuká myšlenku, že by ve svém jídelníčku potřeboval více vlákniny."

V Sun Online odpravili snímek větou: „Drsná střílečka se zasekla v devadesátých letech, což znamená ještě dekádu jinde, než kam patří Cageův sestřih fotbalisty z let osmdesátých."

Foto: Aktuálně.cz

Účes zvaný „mullet" (vpředu kratší, vzadu delší - alias vpředu byznys, vzadu párty) vůbec vyvolal až nevídané množství vtípků od recenzentů.

„A zde je vzkaz pro Nicolase Cage: tvůj kadeřník tě nenávidí. A tvůj režisér a scenáristi? Nejsou v tom až tak pozadu," zaprovokoval si Christopher Smith u Bangor Daily News-

A Elliott Noble ze Sky Movies nasadil podobnou notu, když se ptal, jaké adjektivum snímku sedne nejlépe: „Směšný a absurdní? Občas. Těžkopádný a neohrabaný? Často. Ale nebezpečný? Pouze pro Cageovu kariéru a pro jeho holiče."

Foto: Aktuálně.cz

Ve zbytku TOP 10 dojíždějí filmy z minulých týdnů; žádná novinka se nedostala vysoko. A dojezdy Tropické bouře (2. místo), Temného rytíře (4.), Mammy Mii! (8.) a Pineapple Expressu (10.) jsou to šťastné, jejich tržby slibují přinejmenším pokrytí nákladů, případně už i solidní výdělky.

Propad u ostatních snímků je ovšem zřejmě nezadržitelný. Zdá se, že se příliš nevyplácejí postapokalyptické akční sci-fi (Babylon A.D. a Rallye smrti) a příliš nezabírají ani parodie úspěšných filmů (Disaster Movie).

Nakonec to dopadá tak, že - i díky nízkým nákladům - se stane úspěšným starý sexem posedlý intelektuál Woody Allen se svou lechtivou a emocionálně bolavou komedií Vicky Christina Barcelona, která si vytrvale střádá milionek k milionku a nyní jich má už šestnáct.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Ve světových, tedy mimoamerických tržbách kraloval tento víkend muzikál Mamma Mia! s 15 miliony na 39 trzích nad Temným rytířem, který posbíral necelých 12 milionů z 60 trhů. Mamma Mia! má ovšem dosud celkově 206 milionů mimo Severní Ameriku, zatímco poslední Batman již 437 milionů. Po velkém nástupu sice přišel propad, ale to už producenty nejspíš netrápí.

 

Právě se děje

Další zprávy