Zkaženost nového Sherlocka Holmese nebude mít meze

Kamil Fila Kamil Fila
20. 5. 2009 12:00
Exkluzivní video: Downey Jr. jako detektiv šupák
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - První, co člověka napadne po zhlédnutí dvouminutové upoutávky na nový film Guye Ritchieho, je, že z Sherlocka Holmese se stal houmles. Ale houmles, který ovládá bojová umění, uskakuje před obřími výbuchy a nečiní mu problémy se odhalovat.

Kromě mnoha jiných modernizací, jichž se dopustil Hollywood na klasických dílech dobrodružné literatury - namátkou posledních verzích Tří mušketýrů nebo Hraběte Monte Christa - však má tento Sherlock jasný koncept a styl.

Dobrá zábava z vlastní minulosti

Není vůči knihám Arthura Conana Doylea ignorantsky bezohledný: systematicky si z nich dělá legraci ve snaze přiblížit se moderním filmovým trhákům, a přitom si je vědom nepatřičnosti onoho spojení.

Navíc, nejde ani o neúctu amerických filmařů vůči evropské literatuře, ale spíše o dobrou zábavu Britů z vlastní minulosti. Za snímkem stojí producent posledních dvou filmových adaptací Harry Potterů Lionel Ingram, který napsal i scénář.

Režie se ujal Guy Ritchie, jehož postmoderní gangsterky (Sbal prachy a vypadni, Podfuk, Rockenrolla) jsou proslulé svým citem pro zobrazení života britské galerky. I tentokrát natáčel v co nejautentičtějších prostředích v v Londýně, Manchesteru, Liverpoolu a Kentu.

Čtěte více:
Nadupaný gangsterský klip vrací Guye Ritchieho do hry
Robert Downey Jr. bude ještě třikrát Iron Manem

Film nazvaný prostě Sherlock Holmes navíc vznikl podle komiksu, který tradičního distingovaného detektiva proměnil v ironického šupáka, jemuž sice nechybí břitkost úsudku, ale zároveň nejde pro ránu daleko.

Nejde tedy o žádný náhlý a neuvážený krok, ale otestovanou novou verzi tradičního hrdiny, u níž není cítit žádný stud za její dekadenci - což ostatně zazní i v traileru: "Holmesi, má vaše zkaženost nějakou mez?" - "Nemá."

Foto: Aktuálně.cz

Studio Warner Bros., které Holmese produkuje, se chce filmem znovu připojistit do budoucna. Předseda správní rady Jeff Bewkes řekl: "Budeme dělat více filmů jako Temný rytíř. Je fantastické mít takovou licencovanou a dlouhou sérii, jako je Harry Pottwer. Chceme totéž udělat s Batmanem a Supermanem i se Sherlockem Holmesem. Pokračování jsou dobrá."

Po Holmesovi přijde i Robin Hood

I představitel Holmese, herec Robert Downey Jr., potvrdil, že nový film má být jen úvodem do světa na sklonku 19. století, kde bude hlavním padouchem známý zločinec Moriarty.

Foto: Aktuálně.cz

U Holmese se počítá s tím, že by také mohl zaplnit díru na trhu, která vznikla s uzavřením série Piráti z Karibiku - publikum po celém světě touží po dobrodružných příbězích odehrávajících se v minulosti. Dalším podobným kouskem by měl být reinterpretovaný Robin Hood, kterého natáčí Ridley Scott s Russellem Crowem.

Holmes ale není ani bez rizika. Po komedii Bez stopy (Without a Clue) z roku 1988 je Ritchieho snímek prvním titulem se slavným detektivem, který se dostane do amerických kin.

Holmes je sice jeden z britských akčních hrdinů,hned po Jamesi Bondovi, ale mladší diváci ho již příliš neznají. Že detektiva hraje nynější idol z comicsu Iron Man, by snad mohlo pomoci.

Foto: Iron Man
Čtěte více:
Iron Man klame kostýmem: uvnitř má vtipný mozek
DVD Tropické bouře vypadá jako improvizace
Ben Stiller ustřelil prdel vkusu a Hollywoodu

Downey se na roli připravoval nejenom fyzicky, ale především četbou Doyleových knih a sledováním seriálu The Adventures of Sherlock Holmes z roku 1984.

U Holmese je sice pozměněna spousta vnějších znaků, ale podstata postavy by měla být zachována. Scénář a dialogy prý přímo přetékají různými doyleismy, z nichž se mohou stát kultovní hlášky.

Foto: Aktuálně.cz

Do role Holmesova pobočníka dr. Watsona se původně počítalo s Collinem Farrellem, ale nakonec ho ztvárnil Jude Law. Ten se dokonce vyjádřil, že oplzlý jazyk, homoerotické podtóny i bitky holými pěstmi do holmesovského světa patří, pouze si na ně lidé tolik nevzpomínají.

Stejně tak přátelství mezi Holmesem a Watsonem je prý toho druhu, které spolu mohou mít lidé stejného pohlaví; osoby, které se navzájem obdivují i přivádějí k zuřivosti. A uvádí příklady Laurela a Hardyho či Butche Cassidyho a Sundance Kida.

E.A. Poe od Stallona

Padouchem ve filmu je Lord Blackwood, kterého hraje Mark Strong (Syriana, Revolver, Sunshine, Hvězdný prach, Labyrint lží, Rocknrolla) a hlavní kráskou Holmesova femme fatale Arene Adlerová, již hraje Rachel McAdamsová (Nesvatbovi, Noční let, Na odstřel).

V jedné akční scéně se coby obří protivník objeví také wrestler Robert Maillet známý jako Kurrgan, s ním Holmes absolvuje souboj s kladivy. Kurrgan podle jedné ze zpráv při natáčení Downey omylem knokautoval, nicméně zdroje se liší v tom, zda ho srazil až do bezvědomí, nebo mu "jenom" způsobil krvácení z hlavy.

Foto: Aktuálně.cz

Robert Downey má každopádně po létech útlumu, kdy se pral s drogovou závislostí, našlápnuto být hvězdou ještě mnoho let. Kromě Iron Mana a Sherlocka Holmese se chystá hrát v životopisném filmu básníka Edgara Allana Poea.

Ctitele tradic může zděsit, že scénář napsal a film hodlá režírovat akční hrdina Sylvester Stallone. Ovšem tentokrát by mělo jít o vážně míněný film - Stallone se o Poea zajímá dlouhá léta a snímek se snaží prosadit k natáčení už více než deset let. Zatím mu to nevychází právě proto, že se šéfům studií zdá projekt příliš umělecký.

 

Právě se děje

Další zprávy