Michael Caine převzal cenu ve Varech. Nikdy jsem nesklidil větší potlesk, řekl

Přenos skončil
Vyznamenáním britského herce sira Michaela Cainea v pátek večer začal karlovarský filmový festival. "Děkuji. To je největší potlesk, jaký jsem kdy měl," řekl divákům v zaplněném sále hotelu Thermal, když mu Jiří Bartoška předal "také nejtěžší cenu, kterou jsem kdy držel". Zahájení jsme sledovali on-line.
Záznam slavnostního ceremoniálu karlovarského festivalu. | Video: ČTK
Přenos skončil
19:30

A tím je slavnostní ceremoniál u konce. "Dámy a pánové, považujme 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech za zahájený," loučí se Jiří Bartoška. Teď už diváky čeká světová premiéra filmu Zátopek a později večer ohňostroj.

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, on-line přenos končí. Zpravodajství z karlovarského festivalu bude na Aktuálně.cz pokračovat v dalších dnech.

19:29

"Děkuji. To je největší potlesk, jaký jsem kdy měl, skoro jako v divadle, ale mně divadlo nikdy nešlo, tak jsem ho moc nehrál. Je to také nejtěžší cena, kterou jsem kdy držel," rozesmál Caine publikum.

"Musím se ohlédnout za svým životem, protože tohle je cena za celoživotní přínos. Když jsem začínal, byl jsem nikdo, přišel jsem odnikud a samozřejmě jsem nic neměl. Pak to byl jeden úspěch za druhým. Nevím, čím to je, asi jsem měl štěstí. Vždy mě bavilo dělat to, co dělám, a teď za to dostávám všechny tyhle ceny. Úžasné. Dáváte mi cenu za něco, co opravdu miluji, za celý můj život. Opravdu vám děkuji."

Sir Michael Caine (vlevo) přebírá cenu od Jiřího Bartošky.
Sir Michael Caine (vlevo) přebírá cenu od Jiřího Bartošky. | Foto: Lukáš Bíba
19:26

Za hlasitého potlesku vestoje osmaosmdesátiletý Caine s doprovodem, opět o holi, přichází na jeviště a přebírá od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus.

19:24

A je tu vrchol večera, předání ceny za přínos světové kinematografii dvojnásobnému držiteli Oscara, britskému herci siru Michaelu Caineovi. Nejprve ho připomíná sestřih z jeho nejslavnějších filmů.

19:16

Na jeviště přichází delegace k zahajovacímu filmu Zátopek. Jsou tu herci James Frecheville, Martha Issová, Václav Neužil i režisér David Ondříček. Producent snímku Kryštof Mucha je zároveň výkonným ředitelem festivalu, děkuje, že tu může být v obou rolích.

"Já nemůžu ani dýchat, natož abych něco říkala. Jsem nesmírně šťastná a děkuji celé téhle partě, že mě vzala na krasojízdu jménem Zátopek," děkuje Issová. "Užijte si to, já jdu omdlít," loučí se.

Slova se ujímá režisér Ondříček. "Tohle je pro mě svatý grál českých kin. Pro nás je to neuvěřitelná chvíle, strašně jsme se těšili," říká.

Delegace k filmu Zátopek. Zleva herci Václav Neužil, Martha Issová, James Frecheville, v popředí režisér David Ondříček a vpravo producent Kryštof Mucha.
Delegace k filmu Zátopek. Zleva herci Václav Neužil, Martha Issová, James Frecheville, v popředí režisér David Ondříček a vpravo producent Kryštof Mucha. | Foto: Lukáš Bíba
19:10

Moderátor vzpomíná, jak do Varů v roce 2002 přijel slavný filmový kritik Roger Ebert. Připomíná také záslužnou práci neziskové organizace The Film Foundation, kterou založil režisér Martin Scorsese. Usiluje o ochranu a uchování kinematografické historie, od roku 1990 zrestaurovala 900 děl.

19:08

"Je to zdrcující, pamětníků je málo," glosuje Eben slabý potlesk po další archivní znělce. "Řídneme," dodává.

19:01

Podle Marka Ebena každá příležitost k ohlédnutí potěší. Divákům pouští starou festivalovou znělku z roku 1995 a promítá archivní obrázky, následně představuje soutěžní poroty. Mezitím na fotografii Lukáše Bíby ještě jedno ohlédnutí za retro choreografií bratří Cabanů k písni Popcorn.

Foto: Lukáš Bíba
18:53

Nová filmová znělka letos není, oznamuje Eben. Ale je tu Jiří Bartoška. "Žili jsme těžkou dobu, celá země i celý svět. Věříme, že je za námi," říká prezident festivalu a vzpomíná, jak se za komunismu musela karlovarská přehlídka střídat s tou moskevskou. Vzkazuje Milošovi Formanovi do filmového nebe, že "přežijeme i covid". A samozřejmě děkuje partnerům. "Vítejte ve Varech," uzavírá krátký úvodní projev.

18:52

Eben mluví o popcornu. Musí být nepředstavitelně zdravý, žertuje. "Umělecký ředitel Karel Och ale vybírá takové filmy, ke kterým popcorn nepotřebujete. Vybírá filmy pro intelektuály, kteří berou antidepresiva," říká a sklízí potlesk.

Moderátor Marek Eben.
Moderátor Marek Eben. | Foto: Lukáš Bíba
18:50

Na jeviště přichází moderátor Marek Eben. "Hezký dobrý večer, dámy a pánové, to je krása vás tu vidět. Už jsem si myslel, že to ani nebude, a fakt že jo. Nádhera," vítá diváky na zahájení 55. ročníku.

18:46

Ve tři čtvrtě na sedm začíná úvodní choreografie bratří Cabanů, nejprve jen s dvanáctkou tanečnic. Vrcholí instrumentální skladbou Popcorn z 60. let minulého století, doprovázenou retro tancem na jevišti.

Foto: Lukáš Bíba
18:36

Fronta postupuje pomalu, ještě nejsou obsazena všechna místa. Na snímku je herec Boleslav Polívka.

Boleslav Polívka.
Boleslav Polívka. | Foto: Lukáš Bíba
18:31

V hotelu Thermal už je vše připraveno na zahajovací ceremoniál.

18:25

Ještě jednou Michael Caine, teď už uvnitř hotelu Thermal.

Michael Caine.
Michael Caine. | Foto: Lukáš Bíba
18:16

Po červeném koberci už se prošly všechny hlavní hvězdy dne. Následovat bude slavnostní ceremoniál.

18:12

A je tu hlavní hvězda dne, britský herec Michael Caine. Z limuzíny vystupuje s manželkou Shakirou a holí. Sklízí jednoznačně největší aplaus ze všech.

Michael Caine.
Michael Caine. | Foto: Lukáš Bíba
18:04

Herec Václav Neužil, představitel Zátopka ze zahajovacího filmu, a jeho žena Lenka Neužil Stárková.

Herec Václav Neužil, představitel Zátopka ze zahajovacího filmu, a jeho žena Lenka Neužil Stárková.
Herec Václav Neužil, představitel Zátopka ze zahajovacího filmu, a jeho žena Lenka Neužil Stárková. | Foto: Lukáš Bíba
18:00

Je tu delegace k zahajovacímu filmu Zátopek: herečka Martha Issová, která ztvárnila Danu Zátopkovou, a režisér David Ondříček.

Foto: Lukáš Bíba
17:56

Herečka Jitka Čvančarová. Opět hlasitý potlesk.

Herečka Jitka Čvančarová.
Herečka Jitka Čvančarová. | Foto: ČTK
17:50

Boleslav Polívka s manželkou Marcelou na červeném koberci sklidili hlasitý aplaus.

Herec Bolek Polívka a jeho žena Marcela Polívková.
Herec Bolek Polívka a jeho žena Marcela Polívková. | Foto: ČTK
17:46

Po červeném koberci zatím chodí jen čeští hosté. Jako další z limuzíny vystoupila herečka Zuzana Stivínová.

Herečka Zuzana Stivínová.
Herečka Zuzana Stivínová. | Foto: ČTK
17:45

Další host: herečka Alena Mihulová.

Uprostřed je herečka Alena Mihulová.
Uprostřed je herečka Alena Mihulová. | Foto: ČTK
17:43

Po červeném koberci se prošli herec Miroslav Donutil a jeho žena Zuzana Donutilová.

Herec Miroslav Donutil a jeho žena Zuzana Donutilová.
Herec Miroslav Donutil a jeho žena Zuzana Donutilová. | Foto: ČTK
17:30

Bývalou první dámu Livii Klausovou na červený koberec doprovodil moderátor festivalu Marek Eben.

Marek Eben a Livia Klausová.
Marek Eben a Livia Klausová. | Foto: Lukáš Bíba
17:28

Festival tradičně sledují i světová média. Z dějiště už se přihlásila Jessica Kiangová, která píše pro časopisy Variety a The Playlist.

17:21

Ve čtvrt na šest přijíždí první host, prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou.

Prezident festivalu Jiří Bartoška.
Prezident festivalu Jiří Bartoška. | Foto: Lukáš Bíba
17:13

Diváci už vyhlížejí první limuzínu, ve které by měl jako tradičně dorazit prezident festivalu Jiří Bartoška. Tím zároveň začnou příjezdy na červený koberec, po nichž má následovat úvodní show. Tu od 90. let minulého století připravují Michal a Šimon Cabanovi.

První večer završí koncertní verze muzikálu Jesus Christ Superstar s ohňostrojem.

Foto: Lukáš Bíba
17:10

Festival představí mimo jiné český seriálový dokument Rapstory režiséra Šimona Šafránka, v deseti epizodách mapující historii zdejšího rapu. "Uvedeme pět epizod, dosud potvrdilo účast šest protagonistů, slavní rapeři Vladimir 518, Yzomandias, Orion nebo Indy. Budou přítomni na projekci i diskusi," řekl umělecký ředitel akce Karel Och.

Kromě toho diváci uvidí erotické drama Benedetta režiséra Paula Verhoevena, jež nedávno vzbudilo ohlas v Cannes. Dojde také na předpremiéru animovaného filmu Moje slunce Mad z prostředí Afghánistánu, který osm let vyráběla výtvarnice Michaela Pavlátová. Už v červnu za něj získala Cenu poroty na festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy.

17:07

Do stanového městečka v areálu Rolava přijela první stovka lidí v pátek dopoledne. Ředitelka městské organizace KV City Centrum, která areál spravuje, očekává nižší zájem než před pandemií. "Chybí cizinci, kteří tvoří normálně 20 až 30 procent ubytovaných," říká Simona Vránová, jež organizaci vede. Přesto cizinci na louce v areálu Rolava neabsentují zcela, už přijeli například z Ukrajiny, Ruska, Finska nebo Polska.

17:04

Letoční ročník provázejí protipandemická opatření. Bez potvrzení o negativním testu, prodělání nemocnici nebo ukončeném očkování není možné dostat se na projekce a do festivalových prostorů.

Diváci se od pátku mohou nechat naočkovat bez předchozí registrace u hotelu Thermal vždy od 12 do 20 hodin. Zdravotníci pro ně vyčlenili jednorázovou vakcínu Janssen. Očkování začalo v poledne, za první hodinu si pro vakcínu přišli dva lidé. Po dobu festivalu se lidé mohou nechat otestovat ve Smetanových sadech a v hotelu Pupp.

17:01

Lidé už vyhlížejí příjezd prvních hostů.

Foto: Lukáš Bíba
16:59

Cenu dostane i další významný host, americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke, a to při slavnostním zakončení. V závěru dorazí též americký herec Johnny Depp, který se však představí především v roli producenta.

Cenu prezidenta festivalu pro domácí tvůrce dostane oscarový režisér Jan Svěrák. Ten také příští čtvrtek 26. srpna uvede snímek Jízda z roku 1995.

16:57

Slavný britský herec a držitel dvou Oscarů Michael Caine dnes převezme cenu za přínos světové kinematografii, v sobotu pak v hotelu Thermal uvede film Bestsellery. Caine už do města přiletěl ve čtvrtek s manželkou Shakirou.

Účinkoval ve více než 130 filmech. První velké role měl v 60. letech minulého století, kdy se objevil v Alfiem, Bitvě o Británii nebo Prácičce v Itálii. V následující dekádě se blýskl ve významných snímcích z druhé světové války Orel přistává či Příliš vzdálený most.

Oscara poprvé získal za výkon ve vedlejší roli v Haně a jejích sestrách, filmu Woodyho Allena z roku 1986. Roku 2000 přidal dalšího za Pravidla moštárny. Téhož roku jej britská královna povýšila do šlechtického stavu. Diváci ho dále znají z filmů Aljaška v plamenech, Tichý Američan či komerčně úspěšné trilogie Christophera Nolana Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal.

Caine by se měl příští rok objevit v českém velkorozpočtovém titulu Petra Jákla o Janu Žižkovi. Ztvární fiktivní postavu Lorda Borše, pravou ruku krále Václava IV. a bojovníka za práva obyčejných lidí.

Michael Caine na čtyři roky staré fotografii z benátského festivalu.
Michael Caine na čtyři roky staré fotografii z benátského festivalu. | Foto: ČTK/APInvision
16:56

Vážení čtenáři, vítejte u živého přenosu ze zahájení letošního ročníku karlovarského festivalu.

Kultura Kultura
20. 8. 2021 16:54
 

Právě se děje

Další zprávy