Živě: Kritiky ve Varech nadchnul nový film Jima Jarmusche. Je nabitý neskutečnou energií

Živě
Karlovarský filmový festival v neděli nabídl projekce nového filmu španělského režiséra Pedra Almodóvara, premiéru dokumentu Lucie: příběh jedný kapely a večer čeká diváky kontroverzní Poslední pokušení Krista, které uvede herec Willem Dafoe. Víkendové dění na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech sledujeme v online reportáži.
Adam Driver ve filmu Paterson (režie Jim Jarmusch)
Adam Driver ve filmu Paterson (režie Jim Jarmusch) | Foto: Aerofilms
Živě
Aktualizovat reportáž
22:40

Nedělní online přenos z 51. ročníku karlovarského filmového festivalu končí. Dobrou noc a pokračujeme zítra, premiéru bude mít například nový film Jana Hřebejka, který soutěží v hlavní sekci o Křišťálový glóbus. 

22:20

Zítřek bude patřit francouzskému herci Jeanu Renovi. Ve 22:30 uvede projekci svého nejslavnějšího filmu Leon a ještě předtím natočí s Markem Ebenem rozhovor pro pořad Na plovárně. A aby toho nebylo málo, Jiří Bartoška mu předá Cenu prezidenta MFF KV.  

Foto: ČTK
21:45

Do Varů se nejezdí jen za filmy, ale i za celebritami. Na kolonádě můžete potkat i Jardu Jágra. 

Když ji máš, tak ji ukaž 😀#kviff #kviff2016 #karlovyvary #happy #kolonadakarlsbad #weekend

Fotka zveřejněná uživatelem Týna Tesařová (@tyna_tesarova),

21:23

Festivalové zátiší, stanové městečko.

20:40

Jindřiška Bláhová z Respektu recenzuje nový film Jima Jarmusche:

V jistém ohledu je tak Paterson Jarmuschem, který dospěl. Je možné hledat smíření a vnitřní klid ve východní filosofii a stát se ve své fantazii samurajem, nebo je možné najít jej ve vlastním životě. Ve společnosti a v době, která je naprogramovaná na ambice. Nechtít víc a být spokojený s tím, co člověk má. I když je to sakra těžké. Aha!

Celou recenzi si přečtěte na webu Respekt.cz.  

20:32

Když jsem se na film koukal sám doma, kanuly mi slzy, při sledování společně s klukama už jsem se samozřejmě takhle neprojevoval,“ řekl se smíchem na tiskové konferenci Robert Kodym. Společně s dalšími členy kapely uvedl ve Varech dokument Lucie: Příběh jedné kapely, kterým skupina slaví 30 let existence.

V pátek Lucie odehrála v pražském Edenu poslední koncert v rámci svého narozeninového turné.

20:08

Podívejte se na ukázku z filmu, který v Letním kině uvede Willem Dafoe. Poslední pokušení Krista v dabingu Dany Hábové. Jen pro upřesnění, diváci v Karlových Varech tuto verzi neuvidí. 

Poslední pokušení Krista - porevoluční dabing

Poslední pokušení Krista - porevoluční dabing | Video: YouTube
19:21

Nenapadlo mě tenkrát, že jde o kontroverzní roli. Šlo o nabídku od Martina Scorseseho a to znělo dobře. Bylo mi divné, že chce jako Ježíše obsadit mě, ale po přečtení scénáře jsem pochopil, o co mu jde a že ten jeho Ježíš má být v podstatě z dělnické třídy. Před natáčením mi dal málo instrukcí - jen jsem se měl podívat na Pasoliniho film Evangelium podle Matouše,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Willem Dafoe k filmu Poslední pokušení Krista.

Právě kontroverzní film z roku 1988 uvede Dafoe v Letním kině dnes večer od 23:00. Vstup na promítání je zdarma.

Willem Dafoe
Willem Dafoe | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
18:40

Fotograf Tomáš Třeštík zahájil v Karlových Varech výstavu balkonových fotografií, na kterých zachytil nejen známé osobnosti na balkoně svého bytu. Výstava Tomáš Třeštík - 5 let a 6 měsíců, 1670 fotek a 1 balkon bude v galerii Na ochozu ve Vřídelní kolonádě k vidění do konce července. 

U zábradlí balkonu Tomáše Třeštíka se v uplynulých letech vystřídali například Jakub Kohák, Aňa Geislerová, Lucie Bílá, Jiří Bartoška, Eva Zaoralová a řada dalších známých osobností české hudby a filmu, ale i pošťák nebo instalatér a stovky dalších lidí. "Žádnému jinému projektu se nevěnuju tak dlouho a tak urputně, přesto mě to nepřestává bavit. Vlastně mě to baví víc a víc," přiznává fotograf.

18:26

Willem Dafoe pod palbou novinářských dotazů.  Ptá se i Tomáš Stejskal z Hospodářských novin.

17:44

V hlavní soutěží Mezinárodního filmového festivalu měl dnes premiéru italský film Zpovědi s Tonim Servillem v hlavní roli. Ve Velkém sále Thermalu svou stylově vybroušenou filozofickou detektivku představil režisér Roberto Andó.

Svůj snímek natočil z pocitu znepokojení, chtěl v něm zobrazit postavu, která ráda mlčí. "Hlavní postavou je karteziánský mnich pozvaný na zasedání ministrů financí zemí G8 v luxusním hotelu na baltském pobřeží," uvedl. Podle něj je snímek vázán na politiku, ale hlavním klíčovým slovem je v něm nejistota a iluze. Film podle něj hovoří o životě a o smrti, o tom, jak moc je neschopná o těchto dvou pojmech hovořit.

17:17

"My jsme měli v kapele takový zvyk, že kdo měl kameru, tak ji vždycky někam postavil a ona točila sama, dokud se nedotočila kazeta. Zjistili jsme třeba, že máme originální záznam natáčení vokálů k písničce Amerika," řekl při představení celovečerního dokumentu Lucie - Příběh jedný kapely v Karlových Varech David Koller.

Jak řekl režisér David Sís, je to hlavně film o tom, jak vzniká hudba.

16:46

"Byl to pro mě dárek, krásné překvapení. Zavolali mě na konkurs, ale řekli mi jen, že to režíruje jeden z nejdůležitějších španělských tvůrců. Četla jsem scénář a představovala si, kdo by to tak mohl být. Jenže jsem to neuhodla," vzpomíná španělská herečka Adriana Ugarte na to, jak si ji do svého nového filmu Julieta vybral režisér Pedro Almodóvar.

"Když jsme se poprvé potkali, uvědomila jsme si, že není jenom tvůrčí génius, ale vyzařuje z něj i energie nevšedního člověka. On ví, jak se cítíte. Vidí do vás víc než vy sami. Je jako kouzelník," dodává v rozhovoru pro Festivalový deník.

Adriana Ugarte
Adriana Ugarte | Foto: Petr Hloušek / Film Servis Festival Karlovy Vary
16:16

Česká a slovenská kinematografie mají stále hodně společného, notoval si v Karlových Varech český premiér Bohuslav Sobotka s tím slovenským. Svědkem jim byl i prezident festivalu Jiří Bartoška.

15:34

Největší zájem mezi novináři vyvolala projekce nového filmu Jima Jarmusche. Film Paterson, ve kterém hraje Adam "Kylo Ren" Driver, kritiky nadchnul.

"Paterson Jima Jarmusche je nabitý neskutečnou energií. Ne nutně sluníčkovou, ale rozhodně nakažlivě sympatickou. Bělovlasý podivín se dostal za hranici, v níž potřebuje někoho ohromovat, a jeho "malý film" o poetizujícím autobusákovi je především chytrý relax," komentuje ho krátce Martin Svoboda.

Paterson Jima Jarmusche - nejnarvanější novinářská projekce ever #kviff

Fotka zveřejněná uživatelem Michal Zlatkovský (@timichal),

15:03

Na festivalu byl dnes uveden nový film Pedra Almodóvara Julieta. Promítání filmu osobně doprovodily dvě představitelky titulní role Adriana Ugarteová a Emma Suárezová. Jde už o patnáctý Almodóvarův film, který ve své novodobé historii karlovarský festival představuje. Julieta je promítána v rámci nesoutěžní sekce Horizonty.

14:31

Ztrácíte se v Karlových Varech? Mrkněte se do našeho festivalového průvodce, kde najdete tipy na filmy, večírky i koncerty.

13:51

"Moje nejsilnější vzpomínka? Jak se bojím, že točím film, ve kterém se nic neděje," říká ve festivalovém videorozhovoru režisér Ivan Passer.

Ivan Passer - rozhovor

Ivan Passer
Ivan Passer - rozhovor | Video: YouTube
13:22

Vlk z Královských Vinohrad, jeden ze dvou zástupců v hlavní festivalové soutěži, nedopadl zrovna dvakrát nejlépe.

"Je nepochybné, že kdyby Němec nezemřel, neměl by jeho vlastnoručně připravený nekrolog šanci dostat se do hlavní soutěže Karlových Varů. Patří na malé plátno klubového kina, kam přijde pět lidí. Z toho tři, aby udělali radost svému učiteli na FAMU. Zde má své místo a zde může naplno působit jeho kouzlo. Ve velkém sálu Thermalu působí jako ryba na suchu," píše Martin Svoboda.

13:11

Otázkou, kdo je normální a kdo ne, se zabývá ve svém nejnovějším dokumentu nazvaném Normální autistický film režisér a scenárista Miroslav Janek. Před jeho kamerou figurují výjimečné, talentované děti trpící poruchou autistického spektra. Autor přitom toto náročné i trýznivé téma zpracovává s lehkostí, hravostí a nečekanou radostí. Snímek byl zařazen do soutěže dokumentů. "Snímek vybízí k tomu, aby lidé přestali vnímat fenomén autismu jen jako lékařskou diagnózu, ale i jako svébytný způsob vidění světa," charakterizovala to mluvčí koprodukující České televize Alžběta Plívová.

12:35

Nasát kulturní atmosféru přijel do Karlových Varů i hokejista Jaromír Jágr. S Jiřím Bartoškou si povídali o... určitě o filmech.

Jaromír Jágr a Jiří Bartoška
Jaromír Jágr a Jiří Bartoška | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
11:51

Je tomu pět let, co filmová kritička, publicistka a překladatelka Eva Zaoralová opustila funkci umělecké ředitelky karlovarského festivalu a stala se uměleckou poradkyní této mezinárodní prestižní přehlídky.

Už program jejího 46. ročníku připravil její spolupracovník a nový umělecký ředitel Karel Och, na kterého přesunula povinnosti i odpovědnost.

"Dál pracuji jako členka výběrové komise, vidím filmy na DVD a další na festivalech. Letos jsem byla i v Římě, v Madridu a v Paříži, kde mi ukázali své filmové novinky. Jinak samozřejmě dostává festival spoustu titulů takzvaně samospádem, kdy nám producenti či režiséři automaticky pošlou link na ten který snímek, což dříve nebylo. Když jsem před dvaadvaceti lety s Jiřím Bartoškou začínala s vedením festivalu, chodily nám videokazety, pak DVD a dnes ani to není zapotřebí. Vidíme je na počítači," řekla Zaoralová ČTK.

10:31

Dobře, lhali jsme. Ještě jednou Jamie Dornan. Selfíčko si s ním pořídila v limuzíně Aňa Geislerová a fotka je na Instagramu nejoblíbenějším snímkem hashtagu #KVIFF. 

Oh no.. I really did it...#anthropoid#kviff

Fotka zveřejněná uživatelem Ana Geislerová (@geislerka),

10:13

Statistika nuda je, má však cenné údaje:

K nedělní 10. hodině je na MFF KV akreditovaných účastníků 8263, z toho:
Festival Pass: 7086
filmových tvůrců: 183
filmových profesionálů: 499
novinářů: 495

zdroj: KVIFF  

9:54

Plány na neděli v Karlových Varech jsou následující:

Španělské herečky Adriana Ugarte a Emma Suarez uvedou ve 14:00 ve Velkém sále hotelu Thermal nový film režiséra Pedra Almodóvara s názvem Julieta.

Režisér David Sís představí vůbec poprvé svůj hudební dokument Lucie: příběh jedný kapely, chybět nebudou ani členové skupiny, které od 18:30 čeká natáčení pořadu Na plovárně s Markem Ebenem.

Willem Dafoe uvede v Letním kině od 23:00 kontroverzní film režiséra Martina Scorseseho z roku 1988 Poslední pokušení Krista.

9:30

A poslední zmínka o filmu Anthropoid (aspoň dneska). Kdo si nestihl přečíst recenzi film, nechť si připomene, o co v Karlových Varech (ne)přišel. 

9:18

Čím žily Karlovy Vary v sobotu?

1) Ve všech pádech se skloňoval film Anthropoid, kterým měl na karlovarském festivalu světovou premiéru. Žádná sláva to nakonec nebyla (aspoň z toho filmového hlediska), válečné drama Seana Ellise s Jamie Dornanem v hlavní roli si odneslo spíš průměrné kritiky. „Anthropoid měl potenciál dostat konečně kus českých dějin do popkultury. Umně sestříhaný trailer očekávání ještě umocnil. Ale velkými nadějemi to bohužel končí. Anthropoid se nepovedl, a nepovedl se až nepochopitelným způsobem,“ píše publicista Martin Svoboda.

2) Premiéru si odbyl nový film již zesnulého režiséra Jana Němce. Vlk z Královských Vinohrad v hlavní roli s Karlem Rodenem a Jiřím Mádlem soutěží v hlavní sekci o Křišťálový globus. Jeho naděje na vítězství shrnuje Jindřiška Bláhová z Respektu následovně: „Vlk z královských Vinohrad se zrodil z respektu a obdivu studentů k jejich učiteli. Pro obě strany to byl evidentně příjemný a nejspíš i vzájemně formativní zážitek. To je z filmu cítit a je to nesmírně sympatické. Ale je to taky nakonec trochu málo.“

3) Hlavní herecká hvězda letošního festivalu Willem Dafoe si splnila milou povinnost u Marka Ebena a jeho pořadu Na plovárně.  

8:50

Nespresso přináší První podání

Značka Nespresso přináší milovníkům kávy stále něco nového, ale nejen jim. V letošním ročníku festivalu zaštiťuje Nespresso filmovou sekci První podání a podporuje tak mladé talenty z celé Evropy.

8:30

Dobré nedělní ráno! Festival v Karlových Varech pokračuje třetím dnem, ze kterého vám na stránkách Aktuálně.cz nabídneme online zpravodajství.

Marek Pros ČTK Kultura Marek Pros, ČTK, Kultura
Aktualizováno 3. 7. 2016 20:41
 

Právě se děje

Další zprávy