Živě: Lidé se v Rudolfinu naposledy loučí s legendárním režisérem Jiřím Menzelem

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
18. 9. 2020 10:37
Pražské Rudolfinum se v 10 hodin otevřelo pro fanoušky filmů Jiřího Menzela, který zemřel 5. září ve věku 82 let. Lidé mohou vystoupat po červeném koberci nataženém na schodišti do hlavního vchodu Rudolfina a podepsat se v kondolenčních knihách. Rudolfinum bude otevřené do 18 hodin večer.
Přímý přenos: Poslední rozloučení s legendárním režisérem Jiřím Menzelem | Video: ČTK

Foyer budovy je vyzdoben Menzelovými oblíbenými slunečnicemi, květiny a věnce ale lidé mohou pokládat do přilehlého parčíku. V něm je také instalována výstava Rozmarná léta Jiřího Menzela, která ukazuje třeba plakáty k jeho filmům.

Kytici slunečnic už po 08:00 položil do parčíku předseda Senátu Miloš Vystrčil. Před 10:00 přibyly květinové dary od pražského primátora Zdeňka Hřiba a Poslanecké sněmovny, které přinesli zástupci obou institucí. Do budovy budou lidé vpouštěni kvůli epidemiologickým opatřením maximálně po dvojicích, musejí si před vstupem dezinfikovat ruce.

Podle posledního přání Menzela se nepočítalo s veřejným pohřbem. K pietnímu shromáždění se vdova OLga Menzelová rozhodla po velkém zájmu přátel, kolegů a fanoušků úspěšného filmaře.

Filmový režisér, divadelní tvůrce i herec Jiří Menzel jako jeden z mála českých tvůrců, kteří získali sošku americké filmové akademie, proslavil českou kinematografii už na začátku své kariéry. Oscara dostal za film z roku 1966 Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala. Podle jeho knih točil Menzel i později. Další náměty, které vedly k divácky úspěšným a dodnes hraným filmům, mu poskytoval Zdeněk Svěrák.

 

Právě se děje

Další zprávy