Zima a jaro v kinech: kapitalisti, feťáci a estébáci

Kamil Fila Kamil Fila
14. 1. 2010 12:00
Od chytrých snímků přes umění k výběru domácí tvorby
Foto: SPI

Výhled – Sousloví „očekávaný film" může znamenat ledacos. Filmy očekávané proto, že publikum už chce konečně vědět, co se skrývá pod tajemnými plakáty, či jestli film bude takový nářez, jak slibuje dvouminutová ukázka.

Očekávaný film ale může být i ten, o němž už se píše a ví, že je dobrý, ale měl zatím jen premiéru v zahraničí.

A konečně očekávaný film může být ten, o němž se ví jen málo, (skoro) nikdo ho neviděl, ale do výsledné podoby je vkládáno hodně nadějí, protože se tuší, že dílo bude říkat něco nového a bude vypadat jinak než dosud známé filmy. Mnohé „očekávané filmy" naproti tomu právě jen naplňují očekávání a opakují známé věci.

První část přehledu:
Zima a jaro v kinech: Alenka, Gibson a Cage v říši divů


Výhled na první tři měsíce letošního roku v českých kinech jsme tedy rozdělili do několika kategorií a doufáme, že si z nich každý něco vybere. Zatímco předchozí část představovala především (ale nikoli výhradně) filmy, u nichž láká obraz, tato část je zaměřena spíš na filmy, u nichž je důležitý příběh a herecké výkony. Kromě hollywoodských filmů se podíváme i na evropskou a českou kinematografii.

 

Chytré hollywoodské filmy

Foto: Aktuálně.cz

Lítám v tom (Up in the Air) - Vítěz několika cen filmových kritiků a favorit v nominacích na další výroční ocenění filmařských cechů, Zlatých Glóbů a pravděpodobně i Oscarů. Zkrátka onen „film roku“ či přesněji film, jimž se Hollywood chlubí – umíme dělat i inteligentní filmy o obyčejných lidech. Lítám v tom je smutná a v dnešní realitě finanční krize ukotvená komedie režiséra Jasona Reitmana (Děkujeme, že kouříte, Juno) s Georgem Clooneym v hlavní roli muže, jenž je odborník na propouštění zaměstnanců různých firem a miluje život na cestách. Jeho dosavadní hodnoty ale dostanou trhlinu, když se zamiluje do ženy (Vera Farmiga), již často potkává na letištích. Reitman se opět projevuje jako výtečný scenárista a satirik, který má pochopení pro mužskou krizi středního věku. Premiéra v ČR: 28. ledna.

 

Foto: Aktuálně.cz

O kapitalismu s láskou (Capitalism: Love Story) - Michael Moore proslul jako velmi neférový, levicově vyhraněný aktivista, který natáčí mimořádně drsné a zábavné filmy (Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11, Sicko), označované jen z nouze za „dokumenty“. Ve svém posledním snímku si posvítil na příčiny současné finanční krize, jež se celosvětově rozšířila z Ameriky po celém světě. Kromě působení na city diváků líčením nešťastných osudů mnoha obyčejných lidí přichází Moore i s odhalením jednoho problému: kapitalismus už dávno není co býval (a že nebýval špatný) a lidé si k němu vytvořili na základě mediální propagandy silný citový vztah, takže nejsou schopni vidět, co se z kapitalismu stalo dnes. Premiéra v ČR: 4. dubna.

 

Foto: SPI

The Men who stare at Goats - Zdejší distributor si nyní jistě láme hlavu, jak přeložit název satirického snímku, který svádí k jednoznačné sexuální interpretaci – Muži, kteří zírají na kozy. Příběh je o válečném zpravodaji (Ewan McGregor), jenž narazil na ohromný případ: muže (opět král „chytrých komedií“ George Clooney), který tvrdí, že je bývalým členem unikátní a tajné jednotky americké armády, jež během svých misí využívala i paranormální jevy a síly stejně jako rytířové Jedi. Scénář vychází z novely spisovatele Jona Ronsona a má skvělé obsazení i v dalších rolích – Jeff Bridges, Kevin Spacey, J. K. Simmons či Stephen Lang. Premiéra v ČR: 11. dubna.

 

Foto: Kultura, archiv

I Love You Phillip Morris - Komedie, která má prozatím problémy s uvedením ve Spojených státech kvůli homosexuální zápletce; ale má potenciál pobouřit jak konzervativní publikum, tak i gaye. Problém činí právě to, že nepůjde o malý nezávislý snímek, ale mainstreamový film s velkými hvězdami – Jimem Carreym a Ewanem McGregorem. Carrey je zde za ženatého otce rodiny, který si uvědomí, že je gay. Začne žít rozmařilým životem, který vede až ke zločinům, jež ho dovedou do vězení. Zde se zamiluje do svého spoluvězně (McGregor), kterého ale brzo propustí. To hlavního hrdinu vede k tomu, že se několikanásobně pokusí o útěk z vězení. Film je založen na skutečných událostech z jedné texaské věznice, knižní předloho je kniha od reportéra Stevea McVickera. Premiéra v ČR: 25. března.

 

Když chce Hollywood působit exkluzivně

Foto: Kultura

Bratři (Brothers) - Podle dánského filmu Brødre z roku 2004 (běžel rovněž v českých kinech) natočil remake režisér  Jim Sheridan (Moje levá noha, Ve jménu otce, Boxer, In America). Jde o příběh dvou bratrů:  voják (Tobey Maguire – Spider-Man, Pravidla moštárny) zmizí kdesi v Afgánistánu a je považován za mrtvého. Jeho mladší bratr (Jake Gyllenhaal – Zkrocená hora, Zodiac), který byl brán za černou ovci rodiny, se musí postarat o jeho ženu (Natalie Portman – Na dotek, V jako Vendeta) a děti. Po čase k sobě najdou cestu a zamilují se do sebe. Bratr je ovšem po letech nalezen živý a vrací se z Afghánistánu domů. Premiéra v ČR: 4. dubna.

 

Foto: Aktuálně.cz

Devět (Nine) - Rob Marshall (režisér oscarového muzikálu Chicago a výpravného melodramatu Gejša) se pustil do svého nejexkluzivnějšího projektu v koprodukci s Itálií. Jeho snímek je muzikálovou parafrází a jakýmsi volným pokračováním klasického snímku Federica Felliniho Osm a půl. Vypráví o režisérovi, jenž neví, jak udělat svůj další film a je zapleten do vztahu s příliš mnoha ženami. V hlavní roli Daniel Day-Lewis (jenž si své filmové role přepečlivě vybírá) a zástup hvězdných hereček mnoha generací a národností: Marion Cotillard (Edith Piaf), Nicole Kidman, Penélope Cruz, Judi Dench, Sophia Loren, Stacy Ferguson a Kate Hudson. Premiéra v ČR: 4. března.

 

Foto: Aktuálně.cz

Invictus: Neporažený (Invictus) - Veterán Clint Eastwood (Nesmiřitelní, Milion Dollar Baby, Gran Torino) vypráví příběh podle skutečných událostí - o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Mandela jako nově zvolený prezident věděl, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen, ale věřil, že svůj lid spojit přes sport. Původně outsiderský smíšený tým JAR nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. Premiéra v ČR: 4. března.

 

Evropský umělecký film

Foto: Aktuálně.cz

Vejdi do prázdna (Enter the Void) - Provokativní režisér Gaspar Noé (u nás byl od něj v distribuci jen Zvrácený z roku 2002; proslul ale i předtím snímky Maso a Sám proti všem) vytvořil své ultimátní dílo – 160 minutový psychedelický trip o nezletilé dealerce, která zemře a jako duch sleduje svou sestru. Film byl v nedokončené podobě uveden letos v Cannes. Podle svědků jde o jeden z nejextrémnějších kinematografických zážitků, jaké se kdy objevily na plátně. Přestože se film odehrává na Zemi a nejde o sci-fi, je svými ambicemi, vizualitou a překročením dosavadních možností toho, co lze natočit, přirovnáván ke Kubrickově 2001: Vesmírné odyssee. Premiéra v ČR: 11. února.

 

Foto: Aktuálně.cz, archiv

Mamut (Mamooth) - Švédský režisér Lukas Moodysson (Láska je láska, Společně, Lilja 4ever) natočil drama o manželském páru dvou newyorských workholiků, kteří si musí znovu přehodnotit priority ve svém životě. Muž si to uvědomí při služební cestě do Thajska; a když se vrací do Ameriky, kde žena neustále zůstává na nočních šichtách v nemocnici, a jejich dcera vyrůstá s filipínskou chůvou, musí se něco stát. V hlavních rolích Gael García Bernal (Mexická jízda, Špatná výchova, Motocyklové deníky, Nauka o snech) a Michelle Williams (Dawsonův svět, Země hojnosti, Zkrocená hora, Wendy a Lucy). Premiéra v ČR: 11. března.

 

České filmy, na něž má smysl být zvědavý

V lednu nám čeští filmaři dají pokoj. Pak nás sice čekají i takové radosti jako nový počin Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů, ale také snímky, které nevyžadují ke sledování předem provedenou lobotomii.

 

Foto: Aktuálně.cz, archiv

Pouta - Podle scénáře filmového kritika Ondřeje Štindla natočil režisér Radim Špaček (Mladí muži poznávají svět, Rychlé pohyby očí) drsný thriller o příslušníkovi StB, kterému „rupne v kouli“. Příběh odehrávající se na začátku 80. let sleduje nenápadného, nešťastného a nebezpečného chlapíka jménem Antonín, který si své osobní frustrace vybíjí v roli vyšetřovatele tajné policie na disidentech. Zároveň ale cítí, že celý režim je špatný. Znuděný a znechucený vším okolo sebe nasměruje své démony ke zdánlivě čistému, spíše ale neuchopitelnému bodu – mladé ženě Kláře, kterou se rozhodne získat za každou cenu a začne porušovat všechna pravidla. Film s málo známými herci je udělaný ve stylu, jakým se snímky o naší minulosti nenatáčejí; upoutá svou nekompromisností i délkou dvě a půl hodiny. Premiéra v ČR: 2. února.

 

Foto: Aktuálně.cz, archiv

Katka - Helena Třeštíková (Manželské etudy) patří k našim nejznámějším dokumentaristkám; i v zahraničí upoutává svou nezvyklou mnohaletou časosběrnou metodou natáčení. V krátkém rozestupu od filmů Marcela (2006) a René (2008) přichází s dopovězením životního příběhu jiného člověka, jehož dlouhodobě sleduje – mladé ženy Katky, která propadla závislosti na tvrdých drogách. O ní vznikl už roce 2001 televizní film, od té doby se její život zkomplikoval tím, že otěhotněla a porodila dceru. Snímek líčí Katčin boj o to, aby mohla své dítě vychovávat, přičemž výsledek tohoto zápasu samé se sebou je nejistý. Třeštíková dokáže svým protagonistům proniknout hluboko pod kůži, ale často jí tento přístup vynáší i obvinění z voyeurismu a citového vydírání. Premiéra v ČR: 25. února.

 

Foto: Aktuálně.cz, archiv

Habermannův mlýn  - Klasik Juraj Herz (Spalovač mrtvol) se po žánrovém hororovém cvičení T.M.A. vrací k tématu 2. světové války, respektive k serioznímu filmovému dramatu. Děj je situován na malou vesnici v Sudetech mezi rokem 1938 a 1945 – tedy doby, která oběti proměňovala ve vrahy a následně pro změnu vrahy v oběti. Režisér se podle svých vyjádření snažil nenadržovat žádné ze stran, ale počítá s mnoha nesouhlasnými reakcemi. Projekt už ve fázi vzniku vyvolával kontroverze kvůli tomu, jak scénář nakládá s některými historickými fakty. V hlavních rolích se představí Karel Roden, Hannah Herzsprung, Ben Becker, Franziska Weisz, Zuzana Kronerová či Andrej Hryc. Premiéra v ČR: 11. března

 

Český mír: Ivan Martin Jirous
Český mír: Ivan Martin Jirous | Foto: Hypermarket film

Český mír - Pět let od premiéry aktivistického dokumentu Český sen přicházejí jeho autoři Vít Klusák a Filip Remunda do kin s novým filmem. Po dvou letech natáčení a roce ve střižně představí svůj neméně kontroverzní snímek o občanské, mediální a politické válce, v níž se svedla bitva o americký radar v Brdech. Autoři Český mír chápou jako portrét české společnosti 20 let od sametové revoluce a žánrově ho – stejně jako Český sen – charakterizují jako dokumentární komedii. Premiéra v ČR: 25. března

 

... a telegraficky

A dál už se jistoty, co kdy bude uvedeno, rozplývají. Nelze přitom vyloučit ani změny v uvedení. Takže jen telegraficky:

Duben – válečné drama Zelená zóna (Green Zone, režie Paul Greengrass, hl. role: Matt Damon), akční fantasy Souboj Titánů (Clash of the Titans, režie: Louis Leterrier, hl. role: Sam Worthington), sociálně kritické drama Wall Street 2: Peníze nikdy nespí (Wall Street 2: Money Never Sleeps, režie: Oliver Stone, hl. role: Shia LaBeouf, Michael Douglas), comicsový Iron Man 2 (režie: Jon Favreau, hl. role: Robert Downey Jr.)

Foto: archiv

Květen – historický Robin Hood (režie: Ridley Scott, hl. role: Russell Crowe), adaptace počítačové hry Princ z Persie: Písky času (Prince of Persia: Sands of Time, režie: Mike Newell, hl. role: Jake Gyllenhaal)

Červen – romantická komedie Sex ve městě 2 (Sex and the City 2, režie: Michael Patrick King, hl. role: Sarah Jessica Parker), animovaná Toy Story: Příběh hraček 3D (režie: Lee Unkrich)

Červenec – netradiční sci-fi Počátek (Inception, režie: Christopher Nolan, hl. role: Leonardo DiCaprio), fantasy romantický horor Twilight Sága: Zatmění (režie: David Slade, hl. role: Kirsten Stewart, Robert Pattinson), animovaná parodie Shrek: Zvonec a konec (Shrek Forever After, režie: Mike Mitchell).

 

Právě se děje

Další zprávy