Ženy mluví o sexu, dětech i reklamě. Agnes Varda o sobě

Kultura Kultura
5. 2. 2013 14:12
Dokumenty legendy francouzské nové vlny jsou zdarma na DAFilms
Agnes Varda
Agnes Varda | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Agnès Varda oslaví 30. května pětaosmdesáté narozeniny, takže jistě není přehnané tvrzení, že jde o živoucí legendu francouzské kinematografie. Díky majstrštyku Cléo od pěti do sedmi je navěky spojená s francouzskou novou vlnou levého břehu, její tvorba však nekončí šedesátými lety a její záběr si nevystačí s hranou tvorbou.

To se nám snaží připomenout on-line dokumentární kino DAFilms.cz, které od 4. do 17. února uvolnilo zdarma ke zhlédnutí retrospektivu sedmnácti dokumentárních snímků kultovní filmařky, označované už od svých třiceti let za „babičku nové vlny“, jakkoliv ona sama toto označení nikdy neměla v lásce.

Foto: Aktuálně.cz

Polovinu retrospektivy tvoří středněmetrážní, polovinu klasické celovečerní dokumentární filmy. Dostat se k většině z nich byla doposud věc takřka nemožná, díky čemuž fanoušci francouzské kinematografie jistě mají důvod věnovat projektu pozornost.

Mohou se těšit na díla vzniklá v době Vardina mládí, ale i pozdní kusy. Pořadatelé vypichují svého času kontroverzní osmiminutovou Ženskou odpověď, v níž nahá těhotná žena vysvětluje, co to obnáší být jejím pohlavím. Agnesiny pláže pak jsou téměř dvouhodinovou režisérčinou osobní zpovědí o svém životě i kariéře. Ve filmu Všichni moji sběrači a já zase objela a vyzpovídala různé sběrače z celé Francie.

Za pozornost ale jistě stojí i zbylých čtrnáct snímků, jinak by Varda nemohla patřit k nejuznávanějším dokumentaristkám a profesorům dokumentárního filmu na European Graduate School. Je také držitelkou řádu Čestné legie a dalších vysokých ocenění.

Agnes Varda s herečkou Sandrine Bonnaire
Agnes Varda s herečkou Sandrine Bonnaire | Foto: Aktuálně.cz

DAFilms.cz tak zahajují svůj Projekt Osobnosti světového dokumentu a jistě věří, že uvolnění první z řady retrospektiv zdarma na internetu poslouží jako slušná reklama. Zatímco autoři srovnatelných akcí uváděných v kinech jsou často nuceni se proti moderním technologiím vymezovat podobně jako ti z Projektu 100, streamovací obchod na DAFilms.cz se jistě musí naopak stavět na jejich stranu.

Retrospektiva francouzské klasičky má výhodu oproti zmíněnému Projektu 100 značnou exkluzivitou materiálu, k němuž se na rozdíl od klasik typu Sunset Blvd. není snadné dostat. Nevýhodu zase představuje menší popularita významné režisérky mezi běžnými filmovými fanoušky, kteří si většinou vystačí s kanonickou Cléo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy