Emancipace v Hollywoodu volá superženy do zbraně. Éra prostoduchých krásek skončila

Ondřej Chlupáček Ondřej Chlupáček
23. 3. 2016 10:47
V minulosti bylo železným zvykem, že ženské superhrdinky dělaly mužským hrdinům buď křoví, nebo sloužily jenom k polichocení pánskému oku. To se teď ale mění. Ženy s výjimečnými schopnostmi začínají dostávat ztvárnění, jaké si zaslouží, a stávají se skutečnými superhrdinkami se vším všudy.
Catwoman
Catwoman | Foto: Warner Bros.

Když se na přelomu milénií roztrhl pytel s filmy o superhrdinech, bylo běžné, že hlavní role většinou zastávali muži. Ženské superhrdinky jejich boji se zlem jen přihlížely, a když už se filmaři rozhodli dát jim šanci, skončilo to propadákem.

Z těch nejznámějších lze jmenovat Catwoman v podání Halle Berry a Elektru od Jennifer Garner.

Obě superhrdinky mají řadu věcí společných - prim u nich hraje sexy obleček, pěkné líčení, snaha zavděčit se pánskému publiku, ploché a šovinistické vyobrazení.

Hollywood ale během posledních několika let prošel proměnou. „V roce 2012 představil snímek Temný rytíř povstal divákům schopnější a oblečenější Catwoman, kterou zahrála Anne Hathaway. Ten samý rok divákům Avengeři ukázali světu Černou vdovu ztvárněnou Scarlett Johansson. Obě tyto role byly sice svůdné, ale už ve filmu nefungovaly pouze jako potěšení pro oko,“ poukazuje ve svém textu BBC.

Více než hezké tvářičky 

Filmová studia se přestala bát propracovaných a povahově komplexních ženských hrdinek. První vlaštovkou této tendence byl seriál Jessica Jones od Netflixu, kde v hlavní roli figuruje Krysten Ritterová. Ta v první epizodě říká svému sexuálnímu partnerovi: „Já neflirtuji, jenom říkám, co se mi chce.“ O pár explicitních scén později je vidět, že nejenom říká, co chce, ale i dělá, co se jí zlíbí. Do toho nosí běžné oblečení, jako jsou džíny, kožená bunda, tričko a tenisky. Žádné sexy latexové oblečky.

Podobný obrat od pěkných tvářiček k seriózním hrdinkám čeká diváky i v chystaném filmu Wonder Woman režisérky Patty Jenkins. V hlavní roli se ukáže Gal Gadot, bývalá příslušnice izraelské armády, která bude mít svoji premiéru jako Wonder Woman už ve velmi očekávaném snímku Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Předzvěst její povahy a moci je cítit i z traileru, kde říká Benu Affleckovi (Batmanovi), že pravděpodobně v životě nepoznal ženu, jako je ona, a následně odjíždí v drahém sportovním autě.

Konkurenční komiksové studio Marvel také na nic nečeká a jde tomuto fenoménu vstříc. Vůbec poprvé se za dobu existence filmů podle marvelovských komiksů objeví žena v hlavní superhrdinské roli. Bude jí Wasp, parťačka Ant-Mana, a zahraje ji Evangeline Lilly, kterou diváci znají jako Kate ze seriálu Ztraceni. Marvel také na rok 2018 chystá film Captain Marvel a neznalce komiksů možná překvapí, že mocnější ze všech marvelovských superhrdinů je právě žena. „Všechny tyto nové hrdinky mají inspirovat ženské divačky, ne sexuálně dráždit ty mužské,“ konstatuje BBC.

Nová vlna vyobrazování ženských superhrdinek má dvě příčiny. Tou první je fakt, že se ženské hrdinky a jejich tvůrci přestali podbízet mužskému publiku. Druhým je skutečnost, že se na tvorbě těchto snímků začínají podílet samotné ženy, jejichž cílem je vytvořit nový druh superhrdinek – silné, nezávislé, inteligentní a nadpřirozeně mocné. Což například výše zmíněné Catwoman a Elektra nebyly.

„Mít jako ženy spolutvůrkyně, scenáristky a režisérky těchto snímků ve výsledku dělá obrovský rozdíl. Pro uvěřitelnost těchto rolí je také paradoxně stěžejní, aby hrdinky měly povahové nedostatky, jaké měli v posledních dekádách muži v těchto rolích,“ píše BBC. Catwoman a Elektra nepůsobily skutečně, protože byly bez chyby.

Svého restartu se dočká i televizní seriál Xena, který přetočí americká televize NBC. V minulosti se v souvislosti s Xenou objevovaly nepotvrzené informace o homosexuálním vztahu s její parťačkou Gabrielle. Výkonný producent a scenárista Javier Grillo-Marxuach před pár dny otevřeně přiznal, že v novém ztvárnění seriálu bude mezi Xenou a Gabrielle explicitní milostný vztah.

„Není důvod Xenu přivádět znovu k životu, pokud by v novém seriálu nebyla vyobrazená její skutečná tvář, která mohla být v původní sérii z poloviny devadesátých let ukázána jen podprahově,“ dodal Grollo-Marxiach.

Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (trailer s českými titulky) | Video: Freeman Entertainment
 

Právě se děje

Další zprávy