Zemřela Shirley Temple-Black, dětská superhvězda Hollywoodu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 2. 2014 16:42
Shirley Temple-Black byla také v letech 1989-1993 velvyslankyní USA v Československu a pak i v Česku.
Shirley Temple byla známá především jako dětská herečka.
Shirley Temple byla známá především jako dětská herečka. | Foto: Profimédia

Praha - Hollywoodská dětská superhvězda a později diplomatka Shirley Temple-Black zemřela ve věku 85 let. Médiím to oznámila její rodina.

"Zemřela přirozenou smrtí, obklopena rodinou," ohlásili pozůstalí s tím, že zemřela ve svém domě ve Woodside v Kalifornii.

Shirley Temple-Black byla od 30. let jednou z nejoblíbenějších dětských hereček v historii Hollywoodu.

Sladká holčička z chudé rodiny

Narodila se v poměrně chudé rodině v roce 1928 v Santa Monice v Kalifornii.

Pohledná a roztomilá kudrnatá holčička začala hrát ve filmu už ve čtyřech letech a velmi rychle se stala známou a vyhledávanou herečkou dětských rolí. Proslavil ji rodinný snímek Zářící oči z roku 1934, ale také filmy Jeho malá přítelkyně, Malý plukovník, Chudá bohatá holčička, Malý rebel, Heidi či Malá princezna.

Podívejte se na ukázky z filmů Shirley Temple-Black.
Podívejte se na ukázky z filmů Shirley Temple-Black. | Video: Youtube

Zvláštního Oscara jako uznání za přínos k filmové zábavě získala už v roce 1935, když jí bylo šest let. Je tak stále nejmladší herečkou vyznamenanou americkými akademiky.

Když jí bylo deset let, měly její filmy v Hollywoodu největší tržby a její písničky si zpívala celá Amerika. Shirley Temple byla tehdy známá pod přezdívkou "America´s little darling". Stala se reklamní tváří kosmetických značek, velkým komerčním hitem byly také panenky Shirley.

Sladká zpívající holčička s lokýnkami Americe ze stříbrného plátna vlévala do žil optimismus v době hospodářské krize.

"Dokud má naše země Shirley Templeovou, bude to dobré," řekl tehdejší prezident Franklin Delano Roosevelt. "Je skvělé, že během této krize může jít Američan za patnáct centů do kina, podívat se na usmívající se dětskou tvář a zapomenout na své starosti."

Celkem má Shirley Temple-Black na kontě 43 celovečerních filmů. Z Hollywoodu odešla v roce 1950, když jí bylo jedenadvacet let a měla za sebou druhou svatbu. S Charlesem Adenem Blackem ovšem žila až do jeho smrti v roce 2005.

Před kameru se pak vrátila už jen v televizní sérii adaptací pohádek a rodinných příběhů.

Shirley Temple-Black jako velvyslankyně s Jiřím Dienstbierem, Václavem Havlem a L.Eagleburgerem, náměstekem ministra zahraničí USA.
Shirley Temple-Black jako velvyslankyně s Jiřím Dienstbierem, Václavem Havlem a L.Eagleburgerem, náměstekem ministra zahraničí USA. | Foto: ČTK

Od 60. let se stala političkou a diplomatkou, věnovala se také charitě. V roce 1967 neúspěšně kandidovala za republikány do Kongresu, zastupovala USA v Organizaci spojených národů (1967-70). V 70. letech byla první ženou, která vedla protokol v Bílém domě, posléze byla velvyslankyní v Ghaně.

V letech 1989 až 1993 se stala první porevoluční velvyslankyní USA v Československu i Česku, kam ji ještě do ČSSR vláda George Bushe staršího.

"Byla velvyslankyní v rozhodujících měsících v druhé polovině roku 1989 a v roce 1990, kdy se všechno měnilo a snažila se co nejvíce prospět česko-americkým vztahům a demokratické transformaci," řekl Michael Žantovský, který je nyní českým velvyslancem v Británii a byl od začátku roku 1990 mluvčím Václava Havla.

Zažila i okupaci v roce 1968

V Čechách Temple-Black zažila "sametovou revoluci", v Praze ovšem byla také svědkem obsazení vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Tehdy v Praze pobývala jako zástupkyně organizace bojující proti roztroušené skleróze. "Měla jako jeden z životních zážitků dobu, kdy do Československa vpadly armády varšavského paktu ... Takže měla k té zemi srdeční vztah," dodal Žantovský.

Po skončení diplomatické mise v Praze odešla Temple-Black z diplomatických služeb a věnovala se rodině a manželovi, který zemřel v srpnu 2005 - pár měsíců poté, co byla jeho žena v Los Angeles oceněna Sdružením filmových a televizních herců (SAG) za celoživotní dílo.

Ve čtyřiačtyřiceti letech Shirley Temple-Black onemocněla rakovinou prsu a jako první ze slavných osobností o své nemoci veřejně promluvila, aby tak dodala odvahu ostatním ženám.

Temple-Black byla též nositelkou čestných doktorátů univerzity v Santa Claře a Lehighské univerzity. Za filmové role získala už v roce 1960 svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Žila stále v rodné Kalifornii.

Na své filmové úspěchy se dívala poměrně s nadhledem. "Zařadila bych se k Rin Tin Tinovi," řekla jednou v narážce na psí filmovou hvězdu. "Diváci se zamilovali do psa a do malé holky," dodala a naznačila, že s filmovou kariérou přišla i o kus dětství. Na Santa Klause tak přestala věřit už v šesti letech. "Matka mě k němu přivedla v jednom obchodním domě a on si mi řekl o autogram," prohlásila.

 

Právě se děje

Další zprávy