Zemřela Milena Dvorská, legendární Maruška z pohádky

Kultura Kultura, Red Kul
23. 12. 2009 10:20
Herečka zemřela náhle ve svém bytě, bylo jí 71 let

Praha - Jedna z nejpohlednějších žen mezi českými herečkami Milena Dvorská zemřela v úterý večer náhle ve svém bytě v Praze. O úmrtí filmové a divadelní herečky, která v září oslavila jedenasedmdesáté narozeniny, informovala její rodina.

Milenu Dvorskou proslavil především její debut - role Marušky, nejmladší a nejskromnější ze tří královských dcer v pohádce Bořivoje Zemana z roku 1954 Byl jednou jeden král.

Pro tento film ji objevil v šatně prostějovského divadla Jan Werich, když tam hostoval s estrádním programem. Tehdy šestnáctiletá dívka se ocitla před kamerou a hned v životní roli princezny, která má ráda svého otce jako sůl.

Záhy se pak objevila ve filmu Anděl na horách po boku Jaroslava Marvana - i tady ztvárnila milou, moderní, ale nenáročnou dívku. Nekonfliktní a sympatický typ, který se dobře hodil v budovatelských padesátých letech, ale oblibu jí zajistil až od dneška.

Kritik Vladimír Just přitom dodává, že se nikdy nedala do služeb politické propagandy. "Nevzpomínám si na roli, kde by mě vysloveně naštvala," řekl na ČT 24.

Posléze hrála Dvorská ve filmech Malá mořská víla, Jak se budí princezny, Marečku, podejte mi pero nebo Vesničko má středisková. Objevila se i v komedii Jára Cimrman ležící spící z roku 1983 nebo televizních seriálech Pan Tau či v Majoru Zemanovi (epizoda Kvadratura ženy).

Čtěte také:
Zemřela Zpěvanka z pohádky Byl jednou jeden král

V devadesátých letech tolik rolí nedostávala. Hrála disidentku v dramatu Corpus delicti (1991) či matku v Kamenném mostě Tomáše Vorla (1996) - za ni byla nominována na Českého lva.

V posledních letech se objevila jako Honzova matka v obou dílech pohádky Z pekla štěstí, po kratší odmlce si zahrála vesnickou prodavačku v komedii Panic je na nic. Na plátně ji diváci viděli i letos - ve snímku Ať žijí rytíři.

Její rodinný život byl ovšem na rozdíl od jejích rolí obtížný, alespoň v pozdějších letech. V životopisné knize Vyprávění o životě přiznala, že nic neví o své dceři, nebyla si jistá ani tím, zda je pravda, že má čtyři vnuky. Její dcera žila v Belgii s Janem Dietrichem Dvorským alias Parsifalem Emanuelem - mužem, který se považuje za mesiáše a dal přednost životu v ilegalitě.

Po herecké kariéře Dvorská toužila už na měšťance, kdy hrála u ochotníků. Zdravotnickou školu tak vyměnila v roce 1956 za pražskou Divadelní fakultu. Po jejím absolvování se stala členkou pražského Divadla E. F. Buriana, kde působila až do roku 1991. Tady byly jejími nejvýraznějšími rolemi Manon nebo Arkadinová v Čechovově Rackovi.

Začátkem 70. let přešla na dva roky do Divadla za branou Otomara Krejči, kde se účastnila i posledních představení násilně zrušené scény. Naposledy se objevila na jevišti pražského Divadla Na Fidlovačce.

 

Právě se děje

Další zprávy