Zemřela Leontýnka z filmu Ať žijí duchové: Dana Vávrová

Kultura Kultura, Red Kul
6. 2. 2009 11:45
Herečka Dana Vávrová podlehla rakovině

Mnichov - Herečka a režisérka Dana Vávrová, známá českému publiku především jako Leontýnka z dětského filmu Ať žijí duchové Oldřicha Lipského, ve čtvrtek podlehla rakovině.

Informovala o tom německá agentura DPA. Dana Vávrová byla manželkou německého režiséra Josepha Vilsmaiera, pod jehož vedením si zahrála v několika filmech. Žili společně v Německu.

Vávrová zemřela ve věku 41 let a její rodina - manžel a tři dcery - vydala pouze prohlášení, že truchlí v tichosti a žádá veřejnost o zdržení se projevů soustrasti.

Kromě hereckých příležitostí v německých filmech a televizních kriminálních sériích Místo činu a Starej, které její manžel často režíroval, než se pustil do výpravných velkofilmů jako válečný Stalingrad, se i Vávrová sama od poloviny 90. let věnovala režii.

 
Juraj Kukura ve filmu Poslední vlak
Juraj Kukura ve filmu Poslední vlak | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Poslední vlak znovu veze téma holocaustu

Spolu s manželem předloni natočila částečně i v Čechách film Poslední vlak, který popisoval osudy berlínských Židů, jež nacisté poslali v roce 1943 do Osvětimi. Transport 688 lidí byl "dárek" Hitlerovi k narozeninám: Berlín se po jejich odjezdu stal definitivně "judenfrei".

Dana Vávrová
Dana Vávrová | Foto: Aktuálně.cz

Vávrová nijak nezastírala, že její hlavní snahou bylo natočit přesvědčivý výchovný film. "Měl by být promítán na základních školách. Žáci by se po jeho zhlédnutí jistě nenechali tak snadno přesvědčit pravicovými radikály, kteří říkají, že žádný holokaust nebyl," říkala.

Kromě debutu v komedii Ať žijí duchové si Vávrová coby tuzemská dětská hvězda zahrála ještě v seríálech Pan Tau, Bambinot a My všichni školou povinní.

V Německu se Vávrová - o čtyři roky mladší sestra někdejší televizní hlasatelky Hany Heřmánkové - takřka přes noc proslavila v roce 1982 ve vícedílné televizní sérii Ein Stück Himmel popisující osudy polské Židovky Janiny David. Ztvárnila ji v jejích dětských letech a za roli obdržela hned tři důležité ceny od kritiky: Goldene Kamera, Goldenen Gong a Adolf-Grimme-Preis.

Během natáčení druhého cyklu poznala právě kameramana a režiséra Vilsmaiera, za něhož se v devatenácti provdala.

 

Právě se děje

Další zprávy