Zemřela Emmanuelle, erotický sen jedné generace

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 10. 2012 12:19
Sylvia Kristelová podlehla rakovině, bylo jí šedesát let
Foto: Aktuálně.cz

Amsterodam - Herečka Sylvia Kristelová zemřela na rakovinu. Bylo jí 60 let. Představitelka titulní role erotického filmu Emmanuelle byla dlouhodobě hospitalizována v nemocnici. V létě byla nalezena ve svém bytě v Amsterodamu v bezvědomí po mozkové mrtvici.

Podle serveru francouzského deníku Libération bojovala od roku 2002 s rakovinou plic a krku, později se údajně objevily metastázy v játrech.

Kristelová začala v 17 letech pracovat jako modelka. V roce 1973 vyhrála Miss TV Evropy. Hrála v desítkách filmů, ve kterých téměř nikdy nechyběla erotika. Jejím posledním filmem bylo drama Dva slunečné filmy, které bylo uvedeno v roce 2010 na Febiofestu.

Foto: Aktuálně.cz

Její zásadní rolí je Emmanuelle ve stejnojmenném erotickém dramatu z toku 1974. Film vyprávěl o promiskuitní manželce a jednalo se o jeden z prvních erotických snímků, který se promítal v běžných kinech a byl také kasovně velmi úspěšný. Například ve Velké Británii však Emmanuelle dostala nejvyšší rating X (přístupný od 18 let) a byla značně sestřihána. Emmanuelle z roku 1974 se dočkala tří pokračování - Emmanuelle 2 z roku 1975, Goodbye Emmanuelle natočený o dva roky později a závěrečný Emmanuelle 4 z roku 1984. Po revoluci se dostaly i na české televizní obrazovky.

Kristelová účinkovala i v dalších rolích, věhlas erotické série ale už nepřekonala. V roce 1981 se objevila v kontroverzním americkém filmu Private Lesssons coby služka Nicole Mallow, která svede náctiletého chlapce. Svůdný obraz Emmanuelly jí zajistil například titulní roli ve filmu Mata Hari (1985), později se objevila i v dobrodružných (Železná maska) a komediálních (Nahá bomba) snímcích, ovšem image Emmanuelly ji znovu vracela do erotických filmů - například Tygřice či Milenec Lady Chatterleyové.

V roce 2006 vydala autobiografii, v níž popsala problémy s alkoholem a drogami.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy