Zemřel spoluautor pohádky Deváté srdce Josef Hanzlík

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 1. 2012 12:07
Psal scénáře, básně i literaturu psaní pro děti

Praha - Ve věku 74 let zemřel ve čtvrtek po krátké nemoci básník, spisovatel, překladatel a scenárista Josef Hanzlík. ČTK to v pátek řekl jeho syn Kryštof Hanzlík. Poslední rozloučení se bude konat 5. února ve 14:00 ve velké obřadní síni v Praze Strašnicích. 

Josef Hanzlík se narodil 19. února 1938 v Neratovicích. Absolvoval psychologii na Karlově univerzitě, v 60. letech byl redaktorem časopisu Plamen; poté až do roku 1991 dramaturgem a scenáristou Filmového studia Barrandov. Od roku 1991 se věnoval už pouze literatuře a překladatelství, psal především prózu a rozhlasové pohádky pro děti. 

Jako básník debutoval v roce 1957, poezií přispíval do řady časopisů - například do Literárních novin, Hostu do domu či Tváře a  vydal čtyři básnické sbírky. V lyrické tvorbě čerpal náměty z dětství, ze života rodiny, ze vztahů muže a ženy. Časopisecky publikoval i překlady jugoslávských a amerických básníků.

Juraj Herz: Deváté srdce
Juraj Herz: Deváté srdce | Foto: Aktuálně.cz

Podle Slovníku české literatury "byla jeho básnická výpověď silně emotivní a proměňovala skutečnost v pohádkově fantaskní vizi: něžný cit přemáhá zlo, často tematizované utrpením nevinného dítěte. Také v dalším autorově díle tvořil základní bipolaritu kontrast mezi dospělostí zla a dětskou nevinností dobra, který symbolicky zpřítomňuje i znepokojivou protikladnost mezi lidským štěstím a válkou, mezi láskou a netečnou lhostejností". 

Hanzlík byl autorem, respektive s režiséry spoluautorem, scénářů k filmům Deváté srdce (1978, režie Juraj Herz), Kouzelné dobrodružství (1982, režie Antonín Kachlík, podle Alaina Fourniera), Modré z nebe (1983, režie Ota Koval, podle Bély Balásze), Poklad hraběte Chamaré (1984, režie Zdeněk Troška, podle Aloise Jiráska) a Čarovné dědictví (1985, režie Zdeněk Zelenka, podle Václava Řezáče).

Jako tvůrce dětské literatury Hanzlík spolupracoval s Československou televizí, která inscenovala jeho pohádky O Terezce a paní Madam (1976) nebo O princezně na klíček (1987) a také s Československým rozhlasem (mj. řada krátkých pohádek z cyklu Hajaja).

 

Právě se děje

Další zprávy