Zemřel Christopher Lee. Byl Sarumanem i zloduchem z Bonda

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 6. 2015 13:56
Britský herec zemřel ve věku 93 let v nemocnici, kde v posledních týdnech ležel kvůli srdečnímu selhání a dýchacím potížím.
Christopher Lee
Christopher Lee | Foto: Profimedia.cz

Londýn – V neděli ráno zemřel v nemocnici jeden z nejznámějších britských herců Christopher Lee. Bylo mu 93 let. Informaci o jeho smrti přinesl deník The Telegraph s odvoláním na zdroj blízký rodině.

Lee ve filmech často propůjčoval své ostře řezané rysy a hluboký hlas různým zloduchům a zlosynům, známým se stal zejména díky roli hraběte Drákuly. 

Dále ztvárnil například Franciska Scaramangu v bondovce Muž se zlatou zbraní (1974), hraběte Dooku v sérii Hvězdných válek nebo čaroděje Sarumana ve filmové trilogii Pán prstenů.

Sám Lee za svou nejvýznamnější roli považoval zakladatele Pákistánu Muhammada Alího Džinnáha v životopisném snímku Jinnah (1998). Od roku 1948 hrál Lee, jenž byl v roce 2009 jmenován rytířem Řádu britského impéria, ve více než 260 filmech.

Lee byl za druhé světové války členem britského letectva a pracoval v britské rozvědce. Filmovat začal v roce 1948. Poprvé Lee strašil ve filmu Horror of Dracula v roce 1958. Po Drákulovi přišla řada dalších temných postav, v Anglii i ve zbytku Evropy. V ponuré galerii jeho rolí defiluje kupříkladu monstrum Frankenstein, Doktor Jekyll a Mistr Hyde, čínský zlosyn Fu Manchu či ruský šílený mnich Rasputin.

Nejen příšery a záporné role byly pro Christophera Leeho, který se účastnil 43. MFF v Karlových Varech v roce 2008, charakteristické. Jako zřejmě jediný herec ztvárnil tři různé postavy v příbězích Sherlocka Holmese: Sherlocka Holmese, jeho bratra Mycrofta a rovněž Henryho Baskervilla. Ve Třech mušketýrech Richarda Lestera v roce 1974 byl chvástavým úkladným vrahem, hrabětem Rochefortem.

 

Právě se děje

Další zprávy