Zemřel Riz Ortolani, autor hudby k Tarantinovým filmům

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 1. 2014 13:37
Italský skladatel napsal hudbu k Tarantinovým filmům Nespoutaný Django a Hanebný pancharti, spolupracoval ale i s Nicolasem Windingem Refnem, Francem Zeffirellim a Vittoriem De Sicou.
Riziero Ortolani
Riziero Ortolani | Foto: Aktuálně.cz

Řím - V Římě zemřel italský hudební skladatel Riziero Ortolani, který během své kariéry napsal hudbu k více než třem stovkám filmů a spolupracoval například s režiséry Vittoriem De Sikou nebo Quentinem Tarantinem. Bylo mu 87 let. O jeho čtvrtečním úmrtí informovala italská média.

Ortolani se narodil v roce 1926 v Pesaru, vystudoval hru na flétnu a od svých dvaceti let pracoval jako autor aranžmá v orchestru rozhlasové stanice RAI. Pro film začal skládat na konci 50. let a proslavil se už jednou ze svých prvních prací - titulní písní More k italskému pseudodokumentárnímu filmu Mondo Cane (1962), za niž byl nominován na Oscara.

Riz Ortolani Django
Riz Ortolani Django

Od té doby psal hudbu nejen pro italské tvůrce, ale i pro velká americká filmová studia. Spolupracoval mimo jiné s De Sicou, Dinem Risim a Francem Zeffirellim. Legendárním se stal soundtrack pro známý seriál Chobotnice, pro Zeffirelliho životopisné drama o svatém Františkovi Bratr Slunce, sestra Luna nebo pro britskou romantickou komedii Žlutý Rolls-Royce, za niž získal v roce 1966 Zlatý glóbus.

Riz ortolani drive
Riz ortolani drive

V poslední době Riz Ortolani často spolupracoval s režisérem Quentinem Tarantinem a napsal hudbu například pro jeho poslední filmy Hanebný pancharti (2009) a Nespoutaný Django (2012).

Je podepsán i pod soundtrackem temného kultovního dramatu Drive (2011) od dánského režiséra Nicolase Windinga Refna.

Skladatel zemřel po delší nemoci na zápal plic. Pohřeb se bude konat v Římě v sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy