Zemřel režisér Růžového pantera a Snídaně u Tiffanyho

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
17. 12. 2010 7:22
Blaku Edwardsovi bylo 88 let
Foto: Reuters

Los Angeles - Ve věku 88 let zemřel ve středu na zápal plic americký režisér, producent a scenárista Blake Edwards, který je pro většinu diváků spojen hlavně se sérií o Růžovém panterovi. Jako režisér nebo scenárista se přitom podepsal pod více než 50 filmy nejen komediálního žánru.

K filmu ho přivedl nevlastní otec. Začal malými rolemi, poté jako autor scénářů k filmům a rozhlasovým hrám. K režii se dostal v polovině padesátých let. Nejprve zabodoval u televizních diváků jako scénárista a režisér krimi seriálu Peter Gunn, u kterého se seznámil se skladatelem Henrym Mancinim.

V roce 1959 přišel jeho první filmových spěch s válečnou komedií Operace Spodnička, kde hráli Cary Grant a Tony Curtis. O dva roky později Edwards okouzlil publikum s adaptací knihy Trumana Capoteho Snídaně u Tiffanyho, ve kterém zazářila Audrey Hepburnová coby dívka, jež se nechává vydržovat svými obdivovateli, než se seznámí se začínajícím spisovatelem. Za ústřední píseň filmu Moon River získal Mancini Oscara.

Foto: Aktuálně.cz

V následujícím roce Edwards natočil drama Dny Vína a růží. Film o manželství zasaženém alkoholismem, ve kterém dostal svou první vážnou roli Jack Lemmon, vynesl režisérovi nominaci na Zlatý glóbus. V roce 1969 měla úspěch jeho komedie Večírek s Peterem Sellersem.

S britským hercem ho svedla dohromady série o Růžovém panterovi. Z hlavní role se na poslední chvíli omluvil Peter Ustinov a na jeho místo nastoupil právě Sellers. 

První díl kultovní série o trampotách inspektora Jacquese Clouseaua se v kinech objevil v roce 1963. Sellersova postava tu ovšem hrála spíš vedlejší úlohu, až v dalších filmech se improvozující briský komik stal hlavní figurou a žánr se posunul blíž ke grotesce.

Celkem vzniklo ještě sedm pokračování. V pěti z nich se objevil Sellers - včetně Stopy Růžového pantera z roku 1982, která byla v kinech uvedena dva roky po Sellersově smrti (pro scény s Clouseauem použil Edwards vystřižené záběry z předchozích dílů). Poslední tři pokračování však v kinech ani u kritiků příliš nebodovala.

Foto: Aktuálně.cz

Po dekádě s Pantery režisérovi reputaci napravila komedie 10 z roku 1979 vyprávějící o krizi středního věku, jejímž hrdinou je skladatel George Webber. Ten dobývá dívku v podání modelky a herečky Bo Derekové, z níž film udělal sex symbol 80. let.

V  osmdesátých a devadesátých letech už ale Edwardsova kariéra znovu spíš stagnovala. Posledním větším komerčním úspěchem byl komediální snímek Schůzka naslepo z roku 1987, kde hlavní role ztvárnili Bruce Willis a Kim Basingerová.

V roce 1983 získal za nejlepší adaptovaný scénář k filmu Viktor, Viktorie nominaci na zlatou sošku; televizní předělávka tohoto muzikálu byla v roce 1995 jeho vůbec poslední prací ve filmové branži. V roce 2004 Blake Edwards obdržel čestného Oscara za celoživotní práci ve filmovém průmyslu.

Edwards podlehl komplikacím způsobeným zápalem plic ve zdravotnickém středisku svatého Jana v kalifornské Santa Monice. Od roku 1969 byl ženatý s herečkou Julií Andrewsovou, která je známá především jako představitelka chůvy Mary Poppins; ta s ním byla i v posledních chvílích. Spolu adoptovali dvě holčičky, dvě děti měl režisér z předchozího vztahu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy