Zemřel režisér Ivan Reitman, který natočil Krotitele duchů. Narodil se na Slovensku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 2. 2022 6:21
Ve věku 75 let zemřel kanadský režisér a producent slovenského původu Ivan Reitman, kterého proslavil hollywoodský film Krotitelé duchů. S odvoláním na rodinu o tom informovala agentura AP.

Podle příbuzných režisér zemřel ve spánku tuto sobotu v noci ve svém domě v Montecitu v americkém státě Kalifornie. "Naše rodina truchlí nad nečekanou ztrátou manžela, otce a dědečka, který nás vždy učil vidět kouzlo života," napsaly děti Jason, Catherine a Caroline Reitmanovi ve společném prohlášení. "Utěšuje nás, že jeho práce filmaře přinesla smích a štěstí nesčetným divákům po celém světě," dodaly.

Režisér Ivan Reitman se narodil 27. října 1946 ve slovenském Komárně židovským rodičům. Matka přežila Osvětim, otec byl v odboji. Když byly synovi čtyři roky, rodina se rozhodla emigrovat. Za dramatických okolností tehdy Reitmanovi na lodi uprchli do Vídně, odkud se přes Francii dostali do Kanady. Z Československa si budoucí filmař moc nepamatoval a otevřeně říkal, že ke svému rodišti nemá bližší vztah.

"Pamatuji si jen poslední den. Když na mě rodiče zavolali, hrál jsem si před domem. Ještě jsem stihl zakřičet na kamaráda, že se uvidíme po večeři. Byl červenec, ale rodiče na mě oblékli fůru šatů a šli jsme do přístavu," vzpomínal Reitman před 11 lety, kdy dostal cenu komárenských zastupitelů. "S rodiči jsme seděli na podlaze vlečného člunu a pluli jsme, nejprve do Vídně," dodal v roce 2001, kdy byl hostem karlovarského festivalu.

Začínal v kanadské televizi, v 80. letech se uchytil v Hollywoodu, kde ho proslavily především komedie. Režíroval snímky jako Policajt ze školky nebo Evoluce.

Jeho nejslavnějším filmem jsou bezesporu Krotitelé duchů (Ghostbusters) z roku 1984. Reitman na scénáři spolupracoval s hercem a hudebníkem Danem Aykroydem, který také ztvárnil jednu z hlavních rolí. Další hráli Bill Murray, Harold Ramis a Sigourney Weaverová. Film je označován za jednu z nejlepších komedií všech dob a pokračování ságy se točí dodnes. Zatím naposledy minulý měsíc měl premiéru snímek Krotitelé duchů: Odkaz, který režíroval Reitmanův syn Jason.

Archivní rozhovor s Ivanem Reitmanem z roku 1997. | Video: Manufacturing Intellect
 

Právě se děje

Další zprávy