Zemřel představitel Žvejkala ze Star Wars, herci Peteru Mayhewovi bylo 74 let

ČTK ČTK
3. 5. 2019 7:59
Herec Peter Mayhew, který ztělesnil Žvejkala (Chewbacca), chlupatého přítele pašeráka Hana Sola, v Hvězdných válkách, zemřel. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na čtvrteční prohlášení hercovy rodiny. Mayhew podle tohoto prohlášení zemřel v úterý ve svém domovu v Texasu ve věku 74 let. Příčina smrti nebyla uvedena.
Peter Mayhew a Harrison Ford ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje.
Peter Mayhew a Harrison Ford ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. | Foto: 20th Century Fox / Bontonfilm

Peter Mayhew, který se narodil 15. května 1944 v Londýně, ale později získal americké občanství, vyrostl až do výše 2,21 metru, což mu umožnilo v roce 1976 získat první roli na stříbrném plátně, ve filmu Sindibád a Tygří oko, kde si zahrál postavu Minotaura.

Herec Peter Mayhew na světové premiéře filmu Star Wars: Poslední z Jediů v Los Angeles (9. prosince 2017)
Herec Peter Mayhew na světové premiéře filmu Star Wars: Poslední z Jediů v Los Angeles (9. prosince 2017) | Foto: Reuters

V dalších letech si jej vybral režisér George Lucas pro postavu chlupatého mimozemšťana v snímku Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. Tato role, kterou ztvárnil v dalších čtyřech pokračováních filmové ságy, mu změnila život, i když točil i další, méně známé filmy a seriály.

Při natáčení filmu Poslední z Jediů v roce 2017 Mayhew pomáhal jako konzultant svému nástupci k přesvědčivému ztvárnění postavy, poznamenala agentura Reuters.

Grafika: Vyznáte se ve světě Star Wars?

 

Právě se děje

Další zprávy