Zemřel Philippe Noiret. Francie truchlí

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 11. 2006 11:38
Paříž - Ukradl torzo Jupitera, byl prohnilý a střílel starou puškou. Tím vším se proslavil herec Philippe Noiret.
Foto: Reuters

Jeden nejznámějších francouzských herců skonal ve čtvrtek ve věku šestasedmdesáti let na rakovinu a vzápětí jeho smrt zasáhla celou zemi.

Vzpomínají na něj kolegové, politici i tisk. Přední stránky dnes zaplnily Noiretovy fotografie. Televize vzápětí po oznámení úmrtí přinesly obsáhlé portréty. Prezident Chirac uvedl, že s Noiretem odešla jedna z nejpřitažlivějších osobností francouzského filmu a divadla; podle premiéra Dominiqua de Villepina dokázal Noiret vyjádřit něco z francouzské nátury.

Stará puška
Stará puška | Foto: Aktuálně.cz

Za sebou nechal dlouhou a úspěšnou kariéru. Narodil se v říjnu 1930 ve francouzském Lille. Po divadelních začátcích si francouzské i světové publikum získal prvními filmovými rolemi - v Mallově Zazie v metru si v roce 1960 zahrál hrdinčina strýčka, v Životu na zámku o šest let později zas zámeckého pána zapojeného do protinacistického odboje.

I v tehdejším Československu si ovšem největší popularitu získal rolemi v bláznivých francouzských komediích, kde mu často zdatně sekundovala Annie Girardotová. Stačí připomenout třeba Starou pannu, Něžné kuře či Ukradli torzo Jupitera. Tentokrát však Francii rozesmutnil.

Proslulá je i série Prohnilí, Prohnilí proti prohnilým a Super prohnilí, v níž si Noiret zahrál zkorumpovaného policistu. Často spolupracoval s režiséry Philippem de Brocou, Claudem Zidim a Bertrandem Tavernierem.

Zajímavá je jeho kreace v kultovní Velké žranici, v níž se v roce 1974 spolu s Marcellem Mastroiannim, Michelem Piccolim a Ugem Tognazzim projedl až ke smrti.

Foto: Reuters

V roce 1994 si Noiret zahrál v českém filmu - v hrabalovské adaptaci Příliš hlučná samota režisérky Věry Caisové. Ztvárnil tu mrzoutského zaměstnance lisoven papíru a pábitele Hanťu.

Celkem hrál Noiret ve 125 filmech. Dvakrát získal za mužský herecký výkon prestižní filmové ocenění César - v roce 1976 za Starou pušku a v roce 1990 za snímek Život a nic víc.

Jeho kolegové však nepřipomínají jen jeho výkony a profesionalitu, ale i přátelský přístup, šarm, noblesu i laskavou ironii. "Pro mě tvořil spolu s Jeanem Rochefortem a Jeanem-Pierrem Mariellem trojici kultovních herců," řekl Pierre Arditi o muži, jehož odchod oznámil list  Le Figaro slovy "Philippe Noiret, smrt gentlemana".

Naposledy se loni na podzim se objevil na divadelní scéně, kde spolu s Anouk Aiméeovou vystupoval ve hře Zamilované dopisy. Na záběrech z nedávného přebírání Řádu Čestné legie, které přinesla televize, už byl nemocí hodně zasažen.

 

Právě se děje

Další zprávy