Zemřel Peter Yates, režisér Bullittova případu

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
11. 1. 2011 8:35
Britskému filmaři a producentovi bylo 82 let
Foto: Buena Vsita

Londýn - Ve věku 82 let zemřel britský režisér a producent Peter Yates, kterého proslavila kriminálka Bullittův případ nebo dobrodružná Hlubina.

Syn armádního důstojníka vystudoval divadelní akademii a několik let působil jako divadelní herec, režisér a producent. V 50. letech začal pracovat u filmu a postupně se prosadil jako asistent režiséra Tonyho Richardsona. I od něj pochytil smysl pro realismus, který pak uplatňoval i v režii zábavných žánrových snímků.

Yatesův první režijní počin, romantický muzikálový film Summer Holiday z roku 1963, pomohl ke slávě zpěváku Cliffu Richardovi. O rok později natočil filmovou adaptaci hry One Way Pendulum, kterou režíroval už na divadle, a v roce 1967 pak kriminální thriller Robbery, fikční verzi velké vlakové loupeže z roku 1963.

Foto: Aktuálně.cz

Právě tento snímek zajistil Yatesovi o rok později zřejmě nejslavnější film jeho kariéry, Bullittův případ. Kriminálka se Stevem Mc Queenem, která byla jeho první americkou zakázkou, vešla do dějin kinematografie zejména díky automobilové honičce v ulicích San Franciska.

Tím začalo nejplodnější desetiletí jeho kariéry s plejádou známých nebo ke slávě se nadechujících herců v hlavních rolích. Hned o rok později režíroval v USA další úspěšný film, konverzační drama John a Mary. V intimním snímku o lidech, kteří se přes noc sbližují, excelovali Dustin Hoffman a Mia Farrowová.

V roce 1971 vytvořil Yates v britské produkci film Murphyho válka s Peterem O'Toolem a Philippem Noiretem, jenž vypráví o irském námořníkovi, který se chce v deltě řeky Orinoko pomstít německé ponorce za to, že torpédovala jejich loď. Přes válečné téma přibyl do jeho filmografie další poměrně komorní snímek, k nimž mu daly dobrou průpravu divadelní začátky.

O rok později následoval další americký snímek, krimi komedie Ukradený diamant (The Hot Rock) podle předlohy Donalda E. Westlakea s Robertem Redfordem a Georgem Segalem, kterým se naplánovaná loupež klenotů nepovede tak, jak by bylo záhodno.

Foto: Aktuálně.cz

Po kriminálce Friends of Eddie Coyle (s Robertem Mitchumem), filmech Tři ze sanitky a For Pete's Sake  přišel v roce 1977 další slavný snímek - Hlubina. Potápečský snímek o hledání pokladu s Robertem Shawem, Jacqueline Bissetovou a Nickem Noltem byl odpovědí na Spielbergovy Čelisti a přestože ho kritika strhala, dodnes patří mezi klasiku, byť spíš s příchutí béčka.

V roce 1979 pak získal Yates první dvě oscarové nominace (režijní a produkční) za komediální film A co dál… (Breaking Away) - kde parta středoškoláků v čele s nadějným cyklistou Dennisem Quaidem řeší, co dál se životem.

V roce 1981 obsadil režisér řadu hvězd v čele s Williamem Hurtem a Sigourney Weaverovou do thrilleru Očitý svědek. V  roce 1983 se pak nechal inspirovat vlnou hrdinských eposů (Hvězdné války, Souboj Titánů) a natočil v britské produkci film Planeta Krull.

Z téhož roku je adaptace známé divadelní hry Ronalda Harwooda Garderobiér s Albertem Finneym a Tomem Courtenayem, která Yatesovi vynesla další dvě oscarové nominace.

Pak ještě natočil válečné drama Eleni nebo krimi drama Podezřelý s Cher a Liamem Neesonem, ale to už pracoval čím dál víc pro televizi. Jeho posledním filmem pro kina byla v roce 1999 komedie Láska až za hrob s Jamesem Spaderem, Michaelem Cainem a Maggie Smithovou.

V českých kinech byly jeho filmy hojně hrány, protože oním realismem často "nastavovaly nemilosrdné zrcadlo kapitalistické společnosti, kde je dolar alfou a omegou".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy