Zemřel oscarový herec William Hurt. Účinkoval v Avengers, předal i Českého lva

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
14. 3. 2022 0:34
Ve věku 71 let tuto neděli zemřel americký herec William Hurt. S odvoláním na jeho rodinu a přátele o tom informovaly hollywoodský web Deadline a časopis Variety. "Zemřel pokojně, z přirozených příčin, obklopen rodinou," uvedl jeho syn Will.
William Hurt na sebe v posledních letech upozornil v komiksových filmech od Marvelu.
William Hurt na sebe v posledních letech upozornil v komiksových filmech od Marvelu. | Foto: ČTK/AP

V roce 2018 herec oznámil, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu prostaty, která se rozšířila do kostí. Život mu tehdy podle jeho slov zachránil alternativní způsob chemoterapie, dodává agentura Reuters.

William Hurt, který by 20. března oslavil 72. narozeniny, vystudoval prestižní newyorskou školu Juilliard. Debutoval v 80. letech minulého století ve snímku Žár těla režiséra Lawrence Kasdana, kde ztvárnil advokáta Neda Racinea. Deník New York Times ho popisuje jako vysokého blonďáka, jenž mluvil odměřeně a hrál oduševnělé postavy, přestože v posledních dekádách už nedostával hlavní role. Sám za svou největší lásku označoval divadlo.

William Hurt se svou fenkou Lucy v newyorském parku Riverside, 2013.
William Hurt se svou fenkou Lucy v newyorském parku Riverside, 2013. | Foto: ČTK/AP

Vrchol zažil v roce 1986, kdy získal Oscara za film Polibek pavoučí ženy, adaptaci argentinského románu od Manuela Puiga pojednávající o mužství, hrdinství a lásce. Za roli homosexuála, který v brazilském žaláři pozná politického vězně, jej ocenil také festival ve francouzském Cannes.

Nominaci na Oscara pak obdržel ještě třikrát, a to za roli učitele neslyšících ve filmu Bohem zapomenuté děti, za roli ambiciózního televizního hlasatele ve snímku Vysíláme zprávy a naposledy roku 2005 za vedlejší úlohu v Dějinách násilí režiséra Davida Cronenberga.

V posledních letech ztvárnil Thaddeuse Rosse ve filmu Neuvěřitelný Hulk a dalších snímcích z komiksového světa Marvelu, a to včetně Captaina Americy: Občanské války, posledních dvou dílů Avengers nebo loňské Black Widow.

William Hurt a Don Cheadle ve scéně z filmu Avengers: Infinity War, 2018. | Video: Avengers

V roce 2011 byl nominován na Zlatý glóbus za film Velká krize. Ztvárnil v něm amerického ministra financí Henryho Paulsona, který se v době hospodářské krize opakovaně schází s předsedou Federálního rezervního systému Benem Bernankem v podání Paula Giamattiho.

Společně se snaží dohnat k zodpovědnosti šéfy největších bank světa, aby zachránili americké hospodářství před kolapsem.

William Hurt jako vévoda Leto Atreides v minisérii Duna.
William Hurt jako vévoda Leto Atreides v minisérii Duna. | Foto: New Amsterdam Entertainment

Hurt v roce 2000 natáčel v Česku sci-fi minisérii Duna, kde hrál vévodu Leta Atreida. Z dnešního pohledu trikově zastaralá a levná adaptace těžila z šestihodinové stopáže, kostýmů Theodora a Jana Pištěkových nebo kamery renomovaného Vittoria Storara.

"Točilo se výhradně v interiérech, v trochu zvláštní koprodukční atmosféře, kdy čeští herci přicházeli na plac a zase odcházeli, zatímco Američané v Praze bydleli po hotelích," vzpomněla vloni pro Aktuálně.cz novinářka Tereza Engelová, která na Duně pracovala jako asistentka režie druhého štábu.

Díky tehdejšímu natáčení se Hurt také zúčastnil slavnostního udílení Českých lvů, kde předal pětikilovou křišťálovou sošku herečce Tereze Brodské.

V televizním přenosu zavtipkoval na adresu moderátorky Haliny Pawlowské, jež v půlce programu vyměnila blonďatou paruku za černou. "Nejhůře se mi pracuje s herečkami, které stále mění paruky," řekl Hurt. V zákulisí poté dodal, že žádný z novějších českých filmů neměl čas vidět.

Pět křišťálových lvů si tehdy z pražské Lucerny odnesli tvůrci snímku Návrat idiota.

William Hurt předává Českého lva herečce Tereze Brodské za film Dvojrole, březen 2000.
William Hurt předává Českého lva herečce Tereze Brodské za film Dvojrole, březen 2000. | Foto: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy