Zemřel Miloš Zavadil, Stařec na chmelu a od koní

Hej
18. 9. 2007 12:58
Nejslavnější rolí byl premiant Honza s tesanou tváří

Praha - Ve věku 67 let zemřel v rakouském Gschwendthofu Miloš Welde Zavadil. Informoval o tom server iDnes, který Weldeho označil za českého Jamese Deana.

Miloš Zavadil proslul v českém filmu jedinou rolí - zápornou postavou vychloubačného premianta Honzy, hlavního protivníka charismatického Vladimíra Pucholta v Rychmanově slavném muzikálu Starci na chmelu.

Miloš Welde Zavadil se narodil v roce 1940 v rodině vysokoškolského profesora. Po krátkých studiích geologie zakotvil na taneční konzervatoři. Právě tady ho objevil Rychman a nabídl mu posléze slavnou roli. Ladislav Rychman zemřel v dubnu tohoto roku na selhání srdce.

Foto: archiv Filmexport

"Dělali jsme to mladí a s ohromnou chutí," vzpomínal Zavadil v Květech. "Šlo to zkrátka samo. Mám radost, že se ten film lidem dodnes líbí."

Zahrál si také ve dvou filmech Václava Kršky, v televizním filmu Odcházeti s podzimem a v Poslední růži od Casanovy.

Hned po natáčení Starců ovšem dostal nabídku na angažmá do Vídně a rozhodl se pro emigraci. Ve Vídni nalezl novou existenci a také adoptivního bratra Ewalda von Weldeho. Přijal jeho jméno i baronský titul a spokojeně žil po jeho boku.

I v Rakousku se sporadicky věnoval herecké práci, zahrál si třeba v muzikálu West Side Story ve vídeňské Staatsoper.

V posledních letech už do Česka nedojížděl, zdržoval se na rakouské farmě velšských koní, kterou vlastnil dohromady s Ewaldem. Koně z jejich chovu jsou i ve stájích britské královny, společně se věnovali i drezúře a vozatajství.

 

 

Právě se děje

Další zprávy