Zemřel Josef Pinkava, režisér Metráčka

ČTK, Hej
6. 4. 2006 11:30
Zlín - Ve věku 86 let zemřel ve středu ve Zlíně režisér a scenárista Josef Pinkava, autor řady oblíbených dětských filmů.

Pinkava je mimo jiné podepsán pod snímky Prázdniny s Minkou, Ivana v útoku, Neobyčejná třída, Kočky neberem, Automat na přání, Kapitán Korda, Metráček, Chlapi nepláčou, Kopretiny pro zámeckou paní nebo Pohlaď kočce uši.

Ve Zlíně se Pinkava také výrazně podílel na zrodu dramaturgické skupiny dětského filmu a zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. Spolupracoval také s režisérkou Hermínou Týrlovou.

Do Filmového studia Zlín nastoupil Pinkava v roce 1946 jako sedmadvacetiletý učitel z Náchoda; ve zlínských filmových ateliérech pak zakotvil na dalších 40 let.

Skladba zlínské filmové tvorby byla sice pestrá, ale teprve koncem 50. let nový ředitel Aleš Bosák rozšířil program: kromě účelových a animovaných filmů a specifické Zemanovy tvorby prosadil hraný film pro děti.

Pinkava tehdy využil nabídku a natočil první hraný, byť krátkometrážní  dětský snímek s názvem Pětikoruna. Ve Zlíně se tak zrodila dramaturgická skupina hraného dětského filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy