Zemřel Jiří Pecha, hereckému partnerovi Bolka Polívky bylo 74 let

Připomeňte si Pechovy filmové a televizní role.
Jiří Pecha se v posledních letech na jeviště Husy na provázku čas od času vracel hlavně v titulní úloze inscenace Babička podle Boženy Němcové. Právě na jevišti svého osudového divadla a v jedné ze svých nejúspěšnějších rolí Babičky slavil Pecha v roce 2014 své 70. narozeniny.
Pecha často připomínal, že za svoje filmové a televizní role vděčí hlavně Bolku Polívkovi, který se za něj údajně přimlouval u režisérů.
Peca, jak mu Polívka přezdíval, byl pak častým hostem Bolkových manéží.
Pecha si zahrál i v jednom z dílů oblíbeného seriálu Četnické humoresky.
Foto: Česká televize
Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 2. 2019 9:35
Třebíčský rodák účinkoval společně s hercem Bolkem Polívkou v brněnském Divadle Husa na provázku, kde hrál například od roku 1997 v osobité inscenaci Babička - fetišistická revue. Za tuto roli získal Cenu Alfréda Radoka za „mužský herecký výkon v ženské roli“. Objevil se i ve filmech Balada pro banditu, Lotrando a Zubejda, Dědictví aneb Kurvahošigutntág či Pupendo. O jeho úmrtí informoval na Facebooku herec a režisér Břetislav Rychlík, zprávu potvrdila mluvčí Divadla Husa na provázku.

Pecha měl dlouhodobé zdravotní obtíže, podle mluvčí Divadla Husa na provázku Alžběty Nagyové zemřel ve čtvrtek ráno.

Právě v brněnském "Provázku", kde působil od přelomu 60. a 70. let minulého století až do penze, se třebíčský rodák Pecha proslavil. Vytvořil úspěšnou hereckou dvojici s Boleslavem Polívkou, hráli spolu například v inscenaci Pezza versus Čorba. Ztvárnil také množství filmových rolí, třeba v Baladě pro banditu, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Zapomenutém světle nebo pohádce Lotrando a Zubejda.

"Přišel jsem nejen o Zilvara z chudobince, ale i o tátu, starého Lotranda, který mi předal to největší poučení: "Hlavně, chlapče, nepracuj." Pro mě je ale především svatým Mikulášem z obou Andělů Páně. Věřím, že teď už chodí po tom pravém nebi a vidí, jak je to tam doopravdy. Byl to úžasnej kumpán a parťák, snad u nebeské brány nevyfasuje nějakého matlu," řekl ČTK režisér Jiří Strach, který se jako herec představil jak v seriálu Bylo nás pět, tak ve filmu Lotrando a Zubejda.

V posledních letech se na jeviště Husy na provázku čas od času vracel hlavně v titulní úloze inscenace Babička podle Boženy Němcové. Právě na jevišti svého osudového divadla a v jedné ze svých nejúspěšnějších rolí Babičky slavil Pecha v roce 2014 své 70. narozeniny. I když počet repríz už tehdy přesahoval tři stovky.

Pecha ČTK řekl, že jako celoživotní trémista se večer znovu bude "třepat jako ratlík". Na otázku, zda se cítí na dalších 300 repríz, ovšem tehdy reagoval trpkým smíchem. "To je odpověď," dodal lakonicky.

Pecha začínal s herectvím u ochotníků a díky talentu se dostal na Janáčkovu akademii múzických umění i bez povinné maturity. Odborníci na něm oceňovali zejména hereckou živelnost a zemitost, stejně jako schopnost ztvárnit komické i dramatické role. Díky širokému rejstříku zvládal nespočet klauniád, ale také titulní roli v Králi Learovi nebo part v absurdním dramatu Čekání na Godota.

Pechovu divadelní a filmovou kariéru nezhatily ani celoživotní potíže s učením textů, ani zdravotní problémy spjaté s věkem. Když Husa na provázku uspořádala velkou oslavu jeho pětašedesátin, příliš to prý nechápal. "Teď už je mi to jasné - oni si mysleli, že se sedmdesátky nedožiju," řekl ČTK, když mu bylo právě 70 let.

Video: Připomeňte si role Jiřího Pechy

Zemřel Jiří Pecha, připomeňte si jeho filmové role | Video: Magic Box, Bontonfilm
 

Právě se děje

Další zprávy