Zemřel Ian Holm, hrál Bilba v Pánovi prstenů nebo androida ve Vetřelci

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 6. 2020 15:35
Ve věku 88 let zemřel britský filmový, televizní a divadelní herec Ian Holm. Proslavil se rolí Bilba Pytlíka ve fantasy sériích Pán prstenů a Hobit. Vedlejší role ztvárnil ve sci-fi Vetřelec nebo Pátý element, byl držitelem ceny Bafta a obdržel nominaci na Oscara.
Ian Holm na londýnské premiéře Hobita v roce 2012.
Ian Holm na londýnské premiéře Hobita v roce 2012. | Foto: ČTK/AP

O úmrtí Iana Holma s odvoláním na jeho agenta v pátek informoval britský list The Guardian. Podle něj herec zesnul v nemocnici na komplikace související s Parkinsonovou nemocí.

Yaphet Kotto, Sigourney Weaverová a Ian Holm ve Vetřelci.
Yaphet Kotto, Sigourney Weaverová a Ian Holm ve Vetřelci. | Foto: 20th Century Fox

Ian Holm se narodil roku 1931 v anglickém hrabství Essex. Zpočátku se věnoval především divadlu, od založení Královské shakespearovské společnosti v roce 1960 se stal její významnou osobností a ztvárnil mnoho rolí v dramatech Williama Shakespeara.

Významná byla i Holmova spolupráce s dramatikem Haroldem Pinterem, například účinkoval ve hře Návrat domů, líčící konflikt v londýnské rodině, kterou přijede z Ameriky navštívit nejstarší syn s manželkou. Když se Návrat domů přesunul z Londýna na newyorskou Broadway, Holm za roli v této inscenaci dostal divadelní cenu Tony. Do třetice pak účinkoval ve filmové adaptaci Návratu domů z roku 1973.

U filmu se Holm prosazoval postupně. Za vedlejší roli trenéra Sama Mussabiniho ve sportovním dramatu Ohnivé vozy z roku 1981 byl nominován na Oscara a obdržel za ni britskou cenu Bafta.

Po světě jej proslavila role Bilba Pytlíka v sérii filmů na motivy knih britského spisovatele J. R. R. Tolkiena. Objevil se ve snímcích Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001), Pán prstenů: Návrat krále (2003) a ve dvou dílech Hobita - Neočekávaná cesta (2012) a Bitva pěti armád (2014).

Vedlejší role měl Holm ve filmech Zloději času režiséra Terryho Gilliama a Vetřelec Ridleyho Scotta, kde hrál androida Ashe, dále v Pátém elementu z roku 1997, kde ztvárnil kněze Vita Cornelia, nebo v titulech Den poté (2004) a životopisném snímku Martina Scorseseho Letec (2004).

Mladší generace zná Iana Holma z Pána prstenů. | Video: New Line Cinema
 

Právě se děje

Další zprávy